WHO: Ylipainoisten lasten lukumäärä kymmenkertaistui 40 vuodessa

Imperial College Londonissa tehdyn tutkimuksen mukaan 5 - 19 -vuotiaiden lasten ja nuorten ylipainoisuus on tullut kymmenen kertaa yleisemmäksi viimeksi kuluneiden 40 vuoden aikana. Mikäli kehitys jatkuu samaa vauhtia, vuonna 2022 ylipainoisia nuoria tulee olemaan enemmän kuin normaali- tai alipainoisia yhteensä.

The Lancetissa julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin yhteensä jopa 130 miljoonan henkilön painoindeksiä vuodesta 1975 vuoteen 2016. Henkilöistä 31,5 miljoonaa oli 5 - 19 -vuotiaita ja 97,4 miljoonaa yli 19-vuotiaita.

Vuonna 1975 alle 19-vuotiaista vain alle prosentti oli ylipainoisia, kun vuonna 2016 tytöistä 6 prosenttia ja pojista lähes 8 prosenttia oli ylipainoisia. Määrä nousi 40 vuodessa 11 miljoonasta 124 miljoonaan.

Mikäli tilastot jatkavat samaa kehitystä, joka niissä havaittiin vuoden 2000 jälkeen, jo vuonna 2022 maailmassa tulee tutkijoiden laskelmien mukaan olemaan enemmän ylipainoisia lapsia kuin normaalipainoisia. Silti maailman köyhimmissä maissa alipaino on merkittävä terveysuhka. Vuonna 2016 75 miljoonaa tyttöä ja 117 miljoonaa poikaa oli keskivakavasti tai vakavasti alipainoisia.

Monissa itäisen Aasian ja Etelä-Amerikan kehittyvissä maissa alipainoisuus on vaihtunut viimeksi kuluneina vuosina ylipainoisuudeksi, mutta ihmiset ovat pysyneet aliravittuina. Tämä kertoo tutkijoiden mukaan siitä, että ruokavaliot ovat muuttuneet energiapitoisemmiksi. Varsinkin pitkälle prosessoitujen hiilihydraattien osuus ruokavaliossa on lisääntynyt näillä alueilla.

WHO julkaisee asian auttamiseksi ohjeet lasten lihomisen pysäyttämiseksi. Oppaan nimi on ECHO (Ending Childhood Obesity). Kaksi keinoa tuntuvat nousevan ylitse muiden ylipainoisuuden torjumisessa. Ensiksi tulisi pyrkiä vähentämään halpojen, prosessoitujen kaloripitoisten ja heikosti ravitsevien ruokien kulutusta ja toiseksi vähentämään aikaa, jonka ihmiset viettävät ruutujen äärellä paikallaan.

Rikkaissa maissa lasten ylipainoisuus on tutkimuksen mukaan saavuttanut huippunsa, eikä enää yleistynyt. Sen sijaan varsinkin Aasiassa ihmiset lihovat kiihtyvään tahtiin. Lihavimpia ihmiset olivat Microneesiassa, minkä jälkeen toisena tulivat englantia puhuvat valtiot.

Lähde: WHO 16.10.2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Käypä hoito -suositus lasten lihavuuteen

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Ravintosuositusten laatijat lienevät mielissään, kun ohjeistus on mennyt perille ja tärkkelys, sokeri ja kasvisrasvat ovet tehneet tehtävänsä. Hienoa! Nyt kun vielä demonisoidaan punainen liha, niin saadaan lihavia sekä aneemisia ja B-vitamiinin puutostautisia lapsia. Puutosten seurauksena sitten aikuisena osteoporoosia ja verisuonten kalkkeutumista, kun K2-vitamiinia saadaan lähinnä eläintuotteista.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.