Vastuun portaat | Terve.fi
Artikkeli
Vastuun portaat
Lue lisää aiheesta: Koululainen

Lasten kasvatuksessa tuntuu olevan vähän toimivia kaavoja. Kun sellainen sattuu löytymään, sitä kannattaa oitis hyödyntää. Tapani Aholan ja Harri Hirvihuhdan kehittelemä Vastuun portaat antaa apuja kasvattajalle monenlaisissa hankalissa tilanteissa. Pienissä ja suurissa.

Rajojen asettaminen kasvatuksessa vaatii johdonmukaisuutta ja järjestelmällisyyttä. Pitkin matkaa ja kaiken tohinan ohessa on tärkeää, että lasta myös kehutaan ja palkitaan oikein toimimisesta ja onnistumisista. Näiden portaiden avulla sekä kasvattaja että lapsi voivat saada elon valssin sujumaan yhteisillä askeleilla. Äidit ja isät saavat toimia kotijoukkojen komentajina ja hellapoliiseina lapsen leikki-iästä alkaen.

Myöntäminen

Kun lapsi on toiminut väärin, hän myöntää asian. Jukuripäisimpien kohdalla tämä ensimmäinen porras voi olla kiven takana. Oman virheen myöntäminen auttaa toimimaan toisin seuraavalla kerralla. Kasvattajan on hyvä tehdä myös selväksi ero lapsen persoonan ja käyttäytymisen välillä. Lapsi ei ole paha, huono, ilkeä tms. Hän on vain toiminut väärin ja sitähän sattuu meille kaikille.

Lapsen tulee ymmärtää seuraukset

Lapsen tulee ymmärtää, mitä seurauksia hänen toimillaan on ollut. Miksi on väärin syödä toisen keksit tai uittaa koulukaveri vesirapakossa. Keskustelemalla asian eri puolista ne valottuvat hiljalleen. Miltä tuntuisi, jos itse joutuisi kokemaan vastaavan kohtelun?

Anteeksi

Pieni suuri sana, joka monesti tulee suusta kirjain kerrallaan kärsivällisesti nyhtämällä. Tässä kohtaa on koulukuntaeroja ammattilaisten keskuudessa. Toisten mielestä vasta vilpitön anteeksipyyntö hyväksytään. Toiset näkevät pakotetunkin anteeksipyynnön toimivan pitkällä tähtäimellä lapsen kasvun tukena. Pääasia, että se sanotaan ääneen.

Kuinka lapsi on ajatellut hyvittää tekonsa?

Mitä suurempi lapsi, sen paremmin tähän kohtaan voi paneutua. Pienen 2-6-vuotiaan rajojaan hakevan lapsen voi olla vaikea keksiä sopivaa hyvitystä. Velipojan jäätelö päätyi roskikseen riidan päätteeksi. Lapsella ei ole rahaa eikä mahdollisuuksia marssia lähikauppaan hakemaan uutta. Mielikuvitusta ja pientä viilaamista tarvitaan. Hyvityksen on oltava jossakin suhteessa tekoon. Sen täytyy olla toteutettavissa.

Sitoutuminen päätökseen

Luvatessaan jatkossa toimia toisin ja sitoutuessaan tähän päätökseen lapsi on vastuun portaiden viimeisellä askelmalla. Tässä kohtaa suurempien lasten kanssa voidaan vielä sopia sitoutumisesta erilaisiin hyvityksiin, jos ne ovat tarpeen. Autotallin ikkuna potkittiin pallolla hajalle. Sankari saa auttaa isää vaihtamaan uuden lasin rikkoutuneen tilalle. Lisäksi hän saa suorittaa yhdyskuntapalveluna imurointia ja ruohonleikkuuta. Ja siirtää pallopelit pihamaan vaarattomammalle puolelle. Näin sovitaan, se myös pidetään. Vastuuntunto kasvaa hiljalleen.

Kirjoittaja
Sisällöntuotanto

toimitus, Terve Media Oy

Google+ -profiili

Jaa artikkeli: 
Artikkeli
Arki aikuisen turvallisessa seurassa on lapselle juhlaa
Sydänviikolla 15.-22.4. Sydänliitto korostaa aikuisten vastuuta ja merkitystä lasten ohjaamisessa terveisiin elintapoihin. Yhteiset ateriat ja...
Artikkeli
Koululaisten ruokarytmi ja välipalat kuntoon
Ateriarytmi ja kunnon välipalat ovat koululaisen jaksamisen perusta. Aikuisen tehtävänä on huolehtia koululaisen ateriarytmin säännöllisyydestä ja...
Artikkeli
Lapsen hyvä arki syntyy monen aikuisen vaikutuksesta
Useimmat lapset jakavat suurimman osan arjestaan muiden aikuisten kuin omien vanhempiensa kanssa. Kun kodit, päiväkodit ja koulut puhaltavat...
Artikkeli
Lasten lihavuus lisääntyy huolestuttavasti
Suomalaisten lasten ja nuorten ylipaino ja lihavuus lisääntyvät koko ajan. Viimeisen 30 vuoden aikana ylipainoisten nuorten osuus on yli...

Viimeisimmät keskustelut

Uutinen
Migreenit eivät ole kovin yleisiä koululaisilla, mutta lapset jotka niitä...

Viimeisimmät blogikirjoitukset