Vanhempi – tunne nämä teinien vaaralliset yllytysleikit

Vanhemmat osaavat opettaa lapsiaan pysymään erossa alkoholista ja huumeista, mutta vaarat eivät valitettavasti lopu niihin. Hiljattain Suomessakin uutisoitiin koululaistytöstä, joka kuoli luokkaretkellä vesimyrkytykseen – pokerinpeluun seurauksena. Vesipokeri ei ole ainoa teinien yllytysleikki. Monet teinien harrastamista touhuista voivat äityä vaarallisiksi ja aiheuttaa jopa kuolemantapauksia. WebMD.com -sivusto listasi viisi tunnettua yllytyspeliä, jotka voivat päättyä huonosti. Näistä ei useinkaan vanhemmille kerrota.
 

1. Tukehduttaminen


Hapensaannin säännösteleminen hetken hurman tunteen toivossa voi päättyä vaarallisesti jo ensimmäisellä kerralla. Tukehduttamispeliä voi pelata yksin tai ryhmässä. Kyseessä on yksinkertaisesti hengityksen pidättäminen ja ilmankulun estäminen joko käsin tai vaikkapa narun avulla. Tavoitteena on hetkellinen lennokas tunne, joka voi tulla ennen kuin tajunta menee hapenpuutteen vuoksi. Peli voi äityä vaaralliseksi, jos ensimmäisillä kerroilla ei vielä tapahdu mitään. Useimmiten peliä pelaavat varhaisteinit. Tukehduttamispelistä voi lukea lisää Wikipediasta.
 

2. Kanelihaaste


Kaneli on voimakas mauste, jota löytyy miltei jokaisesta kodista. Teinien parissa voi levitä villitys yrittää nielaista ruokalusikallinen kanelia juomatta vettä välillä tai sen jälkeen. Haasteena on kaiketi yrittää selviytyä ruokalusikallisesta kanelia mahdollisimman tyylikkäästi. Useimmiten yritys päättyy oksentamiseen ja yskänkohtauksiin. Pahimmillaan kanelia voi vetää keuhkoihin, jolloin useimmiten joutuu sairaalahoitoon. Monet teinit lataavat kokeiluistaan videoita Youtubeen.
 

3. Imppaaminen


Jopa viidesosa amerikkalaisteineistä on kokeillut imppaamista. Imppaaminen tarkoittaa jonkin aineen, kuten bensiinin tai liiman haistelua humalan kaltaisen olotilan saavuttamiseksi. Tunne johtuu siitä, että hapen määrä aivoissa syrjäytyy, jolloin tuloksena on hetken kestävä euforian tunne. Imppaukseen voi jäädä riippuvaiseksi, sekä se voi vahingoittaa aivoja. Pahimmillaan imppaus voi johtaa kuolemaan.
 

4. Autosurffaus


Autosurffaus on varmaankin saanut alkunsa eräästä Michael J. Foxin elokuvasta vuodelta 1985. Autosurffaus tarkoittaa siis liikkuvan auton katon päällä tasapainottelua, kuten surffilaudan päällä. Useimmiten autosurffaaja on vajaa parikymppinen mies. Useimmiten autosurffaus päätyy päävammaan, mutta pahimmassa tapauksessa surffaaja voi ruhjoutua kuoliaaksi. Vaikka auton vauhti ei olisikaan kova, vahingot voivat olla suuria. Kannattaa muistaa, että autosurffauksen riskit eivät rajoitu pelkkään pudotukseen. Kyseessä ovat myös kiihtyvyys sekä muut fysiikan lait.
 

5. Haastepelit


Erilaisia haastepelejä on ollut olemassa jo vuosikymmenet. On esimerkiksi puukotuspeli, jossa pelaaja levittää kämmenensä pöydälle, sormet haralleen. Sen jälkeen pelaaja alkaa lyödä puukkoa pöytään sormiensa väliin mahdollisimman nopeasti. Pelin voittaa se, johon osuu viimeisimpänä.

Nuoret keksivät kaikenlaista. Saatetaan polttaa mahdollisimman monta tupakkaa kerralla, tunkea suu niin täyteen ruokaa tai karkkeja kuin sinne sopii, työntää neuloja ihoon ja niin edelleen. Nuori mieli on kekseliäs etenkin kaveriporukassa.
 

Miten voit puhua nuorelle vaarallisista peleistä


Kuten missä tahansa muussakin asiassa, avoimuus on tärkeintä oman nuoren kanssa. Pysyttele kärryillä hänen elämänsä suhteen: millaisia ystäviä hänellä on, mitä hän harrastaa, miten koulussa menee. Usein riskinhakuisuus ja vaarojen tavoittelu voivat liittyä muihin ongelmiin. Juttele nuoresi kanssa, kysele mitä hänen elämäänsä kuuluu. Voit myös kertoa tietäväsi, millaisia vaaroja olet kuullut tiettyihin asioihin liittyvän. Voit myös muistuttaa, että olet itsekin ollut joskus nuori ja kertoa omista kokemuksistasi.

Lue lisää:
4 kasvatusmokaa, jotka tekevät lapsesta vastuuttoman
Näin tulet toimeen teini-ikäisesi kanssa
Jos teini-ikäinen valehtelee päihteistä, toimi näin
6 tapaa, joilla teini manipuloi sinua
Vältä näitä virheitä, kun kasvatat teini-ikäistäsi
Kuinka selvitä teini-ikäisen tunnemyrskyjen kanssa?

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Haluatko kuulla terveydenhuollon ammattilaisen mielipiteen tai uusia reseptin?

Verkkovastaanotolla (hinta 9,90 € Kela-korvauksen jälkeen) saat heti yhteyden paikalla olevaan asiantuntijaan pikaviestin tai videochatin välityksellä.

Mikäli et tarvitse vastausta heti, voit lähettää kysymyksen jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista. Kysy asiantuntijalta

Siirry verkkovastaanotolle

Lataa Meedocin sovellus

Get it on Google Play

Yhteistyössä Meedoc

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuoltoalan ammattilaisen vastaanotolle valitsemallesi lääkäriasemalle.

Ajan varaaminen palvelun kautta on maksutonta.

Ajanvaraukseen

Yhteistyössä Tohtorille.fi

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.