Näin tulet toimeen teini-ikäisesi kanssa

Jos talossasi asuu teini-ikäinen, tiedät, miksi teinivuosia kutsutaan monesti toiseksi uhmaiäksi. Kiukunpuuskat, riidat, itsepäisyys ja itsekeskeisyys ovat palanneet, mutta tällä kertaa taaperosta on kasvanut isompi ja fiksumpi. Viisaat äidit ja isät omaksuvat ennakoivan tavan kasvattaessaan teini-ikäisiään. He asettavat selkeät säännöt, ottavat aktiivisesti osaa lapsensa elämään ja pitävät kommunikaatiolinjat avoinna.

Aseta selvät säännöt

  • Aseta teinille selvät säännöt, mutta ota hänet mukaan prosessiin. Hän noudattaa sääntöjä todennäköisemmin, jos on saanut olla itse mukana päättämässä niistä.
  • Ole johdonmukainen seurausten kanssa, jos teini rikkoo sääntöjä. Hänen on huomattava, että tarkoitat, mitä olet sanonut.
  • Muuttele sääntöjä ja seurauksia sitä mukaa, kun lapsesi kasvaa. Anna hänelle enemmän itsenäisyyttä, kun hän osoittaa olevansa vastuullisempi. Vanhemmat, jotka pitävät edelleen tiukan kurin teinin kasvaessa vievät häneltä tärkeän mahdollisuuden harjoitella päätöksentekoa itse. Ironista on, että nämä ylikontrolloidut teinit ovat niitä, jotka joutuvat yleensä vaikeuksiin mennessään sokeasti virran mukana.

Ole saatavilla

  • Tutustu teinisi kavereihin. Tee kodista sellainen, jossa he kaikki haluavat hengailla. Tämä helpottaa oman lapsesi tekemisten seuraamista. Erään tutkimuksen mukaan teinit, joiden vanhemmat seuraavat heidän sosiaalista elämäänsä läheisesti, ovat vähemmän kokeilunhaluisia riskialttiiden asioiden, kuten päihteiden ja seksin kanssa.
  • Tutustu teinisi kavereiden vanhempiin. Jos hänet on kutsuttu juhliin tai yökylään, soita vanhemmille ja varmista, kuka heidän touhujaan vahtii.
  • Pidä yllä päivittäisiä rutiineja, kuten hyvän yön toivotukset ja yhdessä syöminen mahdollisimman usein. Vaikka teinit valittavatkin haluavansa olla itsenäisempiä, he haluavat myös perheen pitävän heitä arvokkaina.

Kommunikoi

  • Opettele kuuntelemaan. Teinit tunnetusti vastaavat yhdellä sanalla, kun vanhemmat yrittävät keskustella heidän kanssaan. Totuus kuitenkin on, että he puhuvat kyllä, jos joku kuuntelee. Monet vanhemmat ovat huomanneet, että tärkeät keskustelut voi käydä esimerkiksi ajomatkalla harrastuksiin ja takaisin.
  • Yritä olla sanomatta automaattisesti ei, kun teini pyytää jotakin. Jos et voi olla samaa mieltä, tarjoudu keskustelemaan asiasta ja anna hänelle mahdollisuus esittää oma näkökulmansa.
  • Ylistä teiniäsi, kun huomaat hänen tekevän jonkin asian oikein. Liian usein vanhemmat muistavat kyllä huomauttaa huonosta käytöksestä, mutta eivät kehua hyvästä. Negatiivisiin asioihin keskittyminen kuitenkin vahingoittaa vanhemman ja lapsen suhdetta pitkällä tähtäimellä. Teinit eivät todennäköisesti tule pyytämään apua rankaisevalta vanhemmalta.
  • Puhukaa rankoistakin aiheista. Harva vanhempi haluaa keskustella päihteistä, seksistä ja muista vakavista asioista, mutta nämä keskustelut on joka tapauksessa käytävä. Kun teet keskustelutilanteesta turvallisen lapsellesi, varmistat, että hän saa paikkansa pitävää tietoa asioista.


Lähde: Ehow.com

Lue myös:

Tästä syystä teinit eivät nuku öisin
Näin puhut teini-ikäiselle lapsellesi alkoholista
Teinille terve kehonkuva – näin autat vanhempana
Kuinka selvitä teini-ikäisen tunnemyrskyjen kanssa?
Ongelmia teinin kanssa? Näin korjaat tilanteen

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Haluatko kuulla terveydenhuollon ammattilaisen mielipiteen tai uusia reseptin?

Verkkovastaanotolla (hinta 9,90 € Kela-korvauksen jälkeen) saat heti yhteyden paikalla olevaan asiantuntijaan pikaviestin tai videochatin välityksellä.

Mikäli et tarvitse vastausta heti, voit lähettää kysymyksen jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista. Kysy asiantuntijalta

Siirry verkkovastaanotolle

Lataa Meedocin sovellus

Get it on Google Play

Yhteistyössä Meedoc

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuoltoalan ammattilaisen vastaanotolle valitsemallesi lääkäriasemalle.

Ajan varaaminen palvelun kautta on maksutonta.

Ajanvaraukseen

Yhteistyössä Tohtorille.fi

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.