Liikunnalliset videopelit yhtä tyhjän kanssa | Terve.fi
Uutinen
Liikunnalliset videopelit yhtä tyhjän kanssa
Lue lisää aiheesta: Koululainen

Erilaiset tanssi-, nyrkkeily-, yms. urheilupelit, jotka perustuvat liiketunnistukseen, eivät lisää lasten liikunnallista aktiivisuutta, väittää tuore amerikkalaistutkimus. Vaikka liikunnallisten pelien pelaaminen saattaa polttaa muutaman kalorin enemmän kuin normaalit sohvalta pelattavat videopelit, on hyöty lasten liikkumisen lisäämisen kannalta lähes olematon.

Liiketunnistukseen perustuvien videopelien tullessa markkinoille niiden povattiin innostavan lapsia liikkumaan enemmän, jotta n. 60minuutin päivittäinen liikuntasuositus täyttyisi. Tutkijat pistivät tämän oletuksen testiin: he jakoivat 78 Nintendo Wii-pelikonsolia 9-12 vuotta täyttäneille lapsille, joilla ei ennestään kyseistä konsolia ollut. Puolelle ryhmän lapsista tutkijat antoivat pelejä, jotka pistävät liikkumaan ja toiselle puoliskolle tavanomaisia pelejä, joita pelataan istualtaan. Samaan aikaan tutkijat seurasivat 13 viikon ajan liiketunnistimilla lasten liikkumisen laatua ja määrää.

Tutkijoiden hämmästykseksi liikunnalliset pelit eivät lisänneet lasten liikkumista yhtään.

- Odotimme että (liikunnallisten) pelien pelaaminen lisäisi merkittävästi lasten aktiivisuutta. Suoraan sanottuna olimme hämmentyneitä tuloksista, kertoo tutkimusta johtanut Tom Baranowski.

 Liiketunnistuspelejä pelaavat lapset saivat keskirankasta rankkaan liikuntaa keskimäärin 25-28 minuuttia päivässä kun taas normaaleja pelejä pelaavien lasten vastaavat luvut olivat 26-29 minuuttia.

- Saattaa pitää paikkansa, että liiketunnistuspelit eivät juurikaan hyödytä lapsia, mutta niillä voidaan kuitenkin saada muutama kalori palamaan sieltä täältä pitkällä tähtäimellä. Säännöllisesti pelattuna näillä videopeleillä voi olla kumulatiivinen vaikutus painonlaskuun, puolustaa liikuntalajien tutkija Jacob Barkley Kent State University:stä.

Liikuntavideopeleihin myös perehtynyt tutkija Kevin Short on samaa mieltä Barkleyn kanssa mutta lisää nasevasti;

- Vaikka Wii:llä pystyisikin pelaamaan jalkapalloa sisätiloissa, ei se tarkoita sitä että lapsen tulisi lopettaa pallon potkiminen ulkoilmassa.

Ajankohtaiset terveys- ja hyvinvointiuutiset suoraan sähköpostiisi nyt kerran viikossa!

 

Lähde:

reuters.com

 

Lue lisää:

Lapsille sallitut videopelit palkitsevat väkivallasta

Tutkimus: Videopelit vaaraksi aivojen kehitykselle

Televisio kiinnostaa kaikkia lapsia, mutta liikunta vain poikia

Vanhemmat – mars mars lasten kanssa liikkumaan!

Kirjoittaja
Marko Pinola

Sain medianomin paperit kouraani keväällä 2013 ja siitä asti on journalistista kokemusta haalittu niin tunturien laelta, kaupunkien sykkeestä kuin bittiavaruuden pyörteistäkin. Fyysinen terveys kiteytyy kohdallani itsepuolustuslajeissa ja kuntosalissa, kun taas henkinen hyvinvointi musiikin harrastamisessa. Pyrkimyksenäni on kirjoittaa juttuja, jotka ovat helppotajuisia, mutta samalla informatiivisia.

Jaa artikkeli: 
Artikkeli
Arki aikuisen turvallisessa seurassa on lapselle juhlaa
Sydänviikolla 15.-22.4. Sydänliitto korostaa aikuisten vastuuta ja merkitystä lasten ohjaamisessa terveisiin elintapoihin. Yhteiset ateriat ja...
Artikkeli
Koululaisten ruokarytmi ja välipalat kuntoon
Ateriarytmi ja kunnon välipalat ovat koululaisen jaksamisen perusta. Aikuisen tehtävänä on huolehtia koululaisen ateriarytmin säännöllisyydestä ja...
Artikkeli
Lapsen hyvä arki syntyy monen aikuisen vaikutuksesta
Useimmat lapset jakavat suurimman osan arjestaan muiden aikuisten kuin omien vanhempiensa kanssa. Kun kodit, päiväkodit ja koulut puhaltavat...
Artikkeli
Lasten lihavuus lisääntyy huolestuttavasti
Suomalaisten lasten ja nuorten ylipaino ja lihavuus lisääntyvät koko ajan. Viimeisen 30 vuoden aikana ylipainoisten nuorten osuus on yli...
Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.

Viimeisimmät keskustelut

Uutinen
Migreenit eivät ole kovin yleisiä koululaisilla, mutta lapset jotka niitä...

Viimeisimmät blogikirjoitukset