Lasten ja nuorten kuolleisuus puolittunut 25 vuodessa

Maailman lasten ja nuorten terveydessä on tapahtunut dramaattinen käänne parempaan viimeisimpien vuosikymmenten aikana, tuore tutkimus osoittaa. Ongelmat kuitenkin kasautuvat entistä selvemmin köyhiin maihin Afrikassa ja Aasiassa.

JAMA Pediatrics -lehden julkaisemat tulokset perustuvat tietoihin 195 maasta, ja niiden perusteella alle 19-vuotiaiden kuolleisuus on laskenut huomattavasti. Kun vuonna 1990 arviolta 14 miljoonaa lasta ja nuorta kuoli, vuonna 2015 luku oli enää noin 7 miljoonaa. Eniten alle 19-vuotiaita menehtyy Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Etelä-Aasian köyhissä maissa.

Globaalisti suotuisan kehityksen taustalla on tartuntatautien vähentyminen, ravitsemuksen parantuminen ja vastasyntyneiden terveyden parannukset. Tämän vuoksi suhteellisesti suurempi osa kuolemista johtuu nykyään onnettomuuksista ja tarttumattomista taudeista.

Tulokset ovat tervetullut osoitus kansainvälisten ponnistelujen onnistumisesta viimeisempien vuosikymmenten aikana. Samana aikana myös äitikuolleisuus on vähentynyt yli 40 prosenttia. Asiantuntijat uskovat, että maailman äiti- ja lapsikuolleisuus pystyttäisiin käytännössä poistamaan kokonaan yhden sukupolven aikana, jos nykyisin tiedossa olevia keinoja sovellettaisiin joka puolella maailmaa.

Lähde:

JAMA Pediatrics -lehti

Lue lisää:

Köyhyys lisää kuolemia

Sosioekonomisten erojen vaikutus vastasyntyneiden terveydentilaan pienentynyt

Aivohalvaukset tappavampia köyhille

Elinikä kasvanut jopa 20 vuotta – maiden väliset erot suuria

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.