Kuinka selvitä teini-ikäisen tunnemyrskyjen kanssa?

Teini-ikäisen tunne-elämä on yhtä vuoristorataa, eikä vanhemman aina ole helppo toimia sen suhteen.Teini-ikäisen kasvattaminen ei ole helppoa. On helppo ajatella ennen lapsen teini-ikää, että ehkä juuri sinun perheesi ei joudukaan taistelemaan perinteisten teiniongelmien kanssa. Ehkä juuri sinun lapsesi ei koskaan väitä vastaan, viivy ulkona liian myöhään tai lävistä kulmiansa..

Epätodennäköistä. Teini-ikä on suurten muutosten aikaa lapselle sekä fyysisesti että henkisesti, ja riitely vanhempien kanssa on enemmän sääntö kuin poikkeus. Teini-iässä lapsi yrittää vieroittautua vanhemmistaan, ja läheinen suhde palaa yleensä vasta vuosien päästä.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että teinin hankala käytös pitäisi niellä mukisematta. Oikeilla keinoilla ongelmat voi kohdata suhteellisen sivistyneellä tavalla.

Tässä WebMD.com-sivuston vinkit hankalan teinin käsittelyyn.

Ongelma 1: Teini-ikäisesi vaikuttaa vihaavan sinua

Suloinen lapsesi muuttuu yhdessä yössä hirviöksi, joka kohtelee sinua kuin roskaa, vähättelee kaikkea mitä sanot ja nyrpistelee ehdotuksillesi. Jos mietit tarkemmin, olet käynyt tämän läpi jo ennen, kun lapsesi oli vasta taapero ja uhmaikäinen. Nyt uhmaikäisen kiukuttelu on vain muuttunut silmien pyörittelyyn ja torjuvaan asenteeseen.

Tämä on vaikeaa vanhemmille, mutta on ymmärrettävää, että itsenäistyminen on osa aikuistumista. Monen lapsen on torjuttava vanhempansa, jotta he löytäisivät oman identiteettinsä. On myös normaalia, että teinit viettävät enemmän aikaa kavereidensa kuin vanhempiensa kanssa.

Ratkaisu:


Älä reagoi teinin torjuntaan. Hän tietää kyllä edelleen tarvitsevansa vanhempiaan, vaikkei sitä haluakaan myöntää. Teini-ikäisen sisällä myllertää tunteiden vuoristorata, ja vanhempien tehtävä on pysyä rauhallisena ja yrittää selviytyä tästä kapinallisesta kaudesta, joka menee ohi yleensä, kun lapsi täyttää 16 tai 17. 

Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse sietää. Jos teinisi alkaa todella ilkeäksi tai kiroilee, muistuta häntä peruskäyttäytymissäännöistä. Voit esimerkiksi sanoa hänelle, että jos hänellä ei ole mitään mukavaa sanottavaa, on parempi olla hiljaa. Kerro teinillesi, että olet olemassa hänelle kaikesta huolimatta, jolloin on todennäköisempää, että hän avautuu sinulle silloin, kun tuntee sen tarpeelliseksi.

Ongelma 2: Kommunikaatiovälineet hallitsevat teinin elämää

Teini-ikäiset viettävät paljon aikaa kommunikoiden toisten teinien kanssa netissä tai puhelimessa. Keskustelu perheenjäsenten kanssa kuitenkin yleensä vähenee. Netin tai puhelimen käyttökielto on kuitenkin nykymaailmassa epärealistista, eikä se ole kilttiäkään. Teini-ikäiselle on tärkeää verkostoitua ystäviensä kanssa ja pitää heihin yhteyttä.

Ratkaisu:


Tarkastele kokonaiskuvaa. Jos lapsi pärjää koulussa, hoitaa askareensa eikä eristäydy perheestään kokonaan, on parempi vetäytyä. On okei asettaa järkeviä sääntöjä, kuten kieltää tekstaaminen ja puhelut kesken aterian. Jotkut vanhemmat eivät anna teinin pitää tietokonetta omassa huoneessaan, koska silloin sen käyttöä on vaikeampi valvoa. Tämäkin on täysin järkevää. Asiantuntijat suosittelevat, että tietokone pitää sulkea vähintään tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta teini saa nukuttua kunnon yöunet.

Yksi tapa rajoittaa teinin puhelimenkäyttöä on vaatia häntä maksamaan puhelinlaskunsa itse. Kannattaa myös parhaansa mukaan ottaa selvää siitä, mitä lapsesi tekee internetissä.

Ongelma 3: Viipyy ulkona liian myöhään

Kello on 22:30 ja käskit lapsesi tulla kotiin viimeistään klo 22. Miksi hän vähät välittää asetetuista kotiintuloajoista?

Teinit kokeilevat rajojaan, mutta totuus on, että he tarvitsevat vanhempien asettamia sääntöjä.

Ratkaisu:


Mieti, onko asettamasi kotiintuloaika reilu. Ota selvää muiden lasten vanhemmilta, milloin heidän lastensa pitää olla kotona. Lapselle voi antaa kymmenen minuuttia armonaikaa, mutta jos hän myöhästyy vielä siitä, seurauksia voi tulla. Häntä voi esimerkiksi kieltää menemästä viikkoon iltaisin ulos.

Jos vaikuttaa siltä, että lapsi viipyy ulkona pahanteossa, tai hän ei näytä onnelliselta kotona, yritä puhua hänen kanssaan ja selvittää, mistä on kyse. Jos kotiintuloaika on kuitenkin järkevä ja teini silti edelleen myöhästelee, tee hänelle selväksi, että sääntöjen rikkomisella on seuraukset. Kun asetat sääntöjä, sinunkin täytyy pitää niistä kiinni. Lasta ei voi huijata - hän laittaa sinut tilille siitä.

Ongelma 4: Et pidä lapsesi kavereista

Hätkähdät joka kerta, kun lapsesi tulee kotiin rasvatukkaisten, äänekkäiden kavereidensa kanssa. Pitäisikö sinun sietää heitä, vai sanoa jotain?

Ratkaisu:


Nuoret voivat pukeutua oudosti, lävistää huuliaan ja käyttäytyä törkeästi, mutta olla silti ihan kunnon nuoria. Asiantuntijat kehottavat vanhempia välttämään nuoren kavereiden pukeutumisen ja tyylin kritisointia, sillä se on sama kuin kritisoisit nuorta itseään.

Jos nuori kuitenkin liikkuu huonossa seurassa, jossa käytetään huumeita ja lintsataan koulusta, keskustelu on tarpeen. Kerro lapsellesi syyllistämättä, että olet huolissasi hänen seurastaan ja pelkäät hänen käyttävän huumeita. Et voi pakottaa lastasi olemaan tietynlaisten kavereiden kanssa, mutta voit ainakin puuttua vaaralliseen käytökseen heti alussa. Älä pelkää pyytää ammattilaisen apua. Neuvonnasta ja perheterapiasta voi olla apua.

Ongelma 5: Kaikki on yhtä suurta draamaa

Jokainen pikkuasia tuntuu suututtavan lapsesi nykyään. Ja mitä enemmän yrität auttaa, sitä enemmän hän itkee, huutaa ja paiskoo ovia.

Intensiiviset tunteet ovat osa teini-ikää. Se, mikä ei tunnu vanhemmista isolta asialta, voi tuntua teinistä maata kaatavalta.

Ratkaisu:


Vanhemmilla on tapana vähätellä teini-ikäisen elämän asioita. Nuori tuntee tällöin itsensä väärinymmärretyksi ja lopulta hän lakkaa kertomasta vanhemmilleen enää mitään. Juuri tällä hetkellä vanhemman pitää olla äärimmäisen kiinnostunut siitä, että tyttären paras kaveri flirttailee hänen poikaystävänsä kanssa, ja ottaa se vakavasti.

Älä anna neuvoja, halvenna hänen ystäviään tai minimoi ongelmaa sanomalla, että kouluromanssit ovat tyhmiä. Kuuntele ja ole sympaattinen. Yritä asettua hänen asemaansa, sillä olet itsekin ollut joskus nuori.

Lue lisää:


Ongelmia teinin kanssa? Näin korjaat tilanteen

Isän sana estää teinin tupakoinnin

Näin puhut teini-ikäiselle lapsellesi alkoholista

Seitsemän askelta hyvään vanhemmuuteen

Keskustele:


"Muistakaahan nyt ihmiset hyvät että olette vastuussa lapsistanne ja näiden tekosista. Kun nyt tarpeeksi monta vapaan kasvatuksen malliesimerkkiä on lahdannut koulukaverinsa olisikohan viimein aika huomata että lapsi tarvitsee rajoja?" - Vieras


Miten sinä toimit teini-ikäisen lapsesi kanssa? Keskustele nuorten kasvatuksesta: NYT kuria niihin lapsiin! 

Gallup: Koska lapselle kännykkä?

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.