LDL-kolesteroli (”huono” kolesteroli)

LDL-lipoproteiinin sisältämä kolesteroli on haitallista, huonoa kolesterolia.

Kokonaiskolesterolista suurin osa on tavallisesti LDL-kolesterolissa ja tämän vuoksi suureen kokonaiskolesteroliin liittyy yleensä suuri LDL-kolesteroli.

LDL-hiukkasten kolesteroli kertyy verisuonten seinämiin aiheuttaen ateroskleroottisia plakkeja ja ahtautumia. Tätä sanotaan myös valtimonkovettumataudiksi. Sepelvaltimoiden ahtautumat haittaavat sepelvaltimoiden veren virtausta ja aiheuttavat näin rintakipua, angina pectorista. Repeytyessään plakit aiheuttavat sydäninfarkteja ja sydänperäisiä kuolemia.

LDL:n haitallisuuden vuoksi kohonneen kolesterolin hoidossa tähdätään eritoten LDL-kolesterolitason pienentämiseen. Yleisesti suositeltava LDL-kolesterolin pitoisuus on alle 3 mmol/l.

Heikentyneeseen sokerinsietoon, metaboliseen oireyhtymään ja diabetekseen liittyy usein erityisen haitallinen LDL-kolesterolin muoto, jossa LDL-hiukkaset ovat tavallista pienempiä.

HDL-kolesteroli
Kokonaiskolesteroli
Triglyseridit

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.