Kolesteroli-potilasohje

Sponsori

Veren korkea kolesterolipitoisuus on tärkeä sepelvaltimotaudin ja muiden valtimotautien riskitekijä. Se lisää kolesterolin kertymistä valtimoiden seinämiin ja kalkkeuttaa verisuonia. Suurella osalla suomalaisista on huonot kolesteroliarvot. Kolesteroliarvoja voi parantaa tehokkaasti muuttamalla elämäntapojaan. Kun elämäntapamuutos ei onnistu tai kun se ei riitä, joudutaan turvautumaan lääkehoitoon.

Kolesteroliarvoja voi parantaa välttämällä kovia rasvoja eli tyydyttyneitä rasvahappoja ja suosimalla pehmeitä rasvoja eli kerta- tai monityydyttymättömiä rasvahappoja. Lisäksi kannattaa lopettaa tupakointi, laihduttaa mahdollisia liikakiloja pois, lisätä ruokavalion kuitupitoisuutta ja käyttää hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja.

Koska tavoitteena on varsinkin sepelvaltimotaudin päätetapahtumien eli sydäninfarktin ja äkkikuoleman riskin pienentäminen, ei kolesteroliarvojen paraneminen yksin riitä. Tupakoinnin lopetus on ensisijaisen tärkeää, koska se supistaa verisuonien ympärillä olevaa lihaskerrosta ja ahtauttaa näin veren kulkua verisuonissa. Samoin mahdollisen liikapainon karsiminen ja liikunnan lisääminen on tärkeää kokonaisriskin kannalta.

Omahoito

Elämäntapamuutos on aina ensisijainen hoitomenetelmä korkean kolesterolin hoidossa. Se on myös erittäin hyvä tuki lääkehoidolle, jos lääkehoitoon päädytään.

Lopeta tupakointi (ks. Tupakoinnin lopetus -potilasohje). Vähennä kokonaisenergiansaantia, jos olet liikapainoinen (ks. Aikuisten lihavuus -lääkärikirja ja laihdutus-potilasohje). Harrasta säännöllisesti kestävyysliikuntaa. Ripeä ja runsas 30 - 60 minuuttia kestävä kävely säännöllisesti parantaa kolesteroliarvoja.

Tee pitkäkestoinen ruokavaliomuutos: Rajoita kovaa rasvaa sisältävien elintarvikkeiden käyttöä ja lisää samalla pehmeän rasvan osuutta ruokavaliossa. Kovia rasvoja on rasvaisissa maitovalmisteissa, voissa, juustossa, makkaroissa ja rasvaisessa lihassa. Niiden käyttöä on syytä välttää. Vaihda kevytmaito rasvattomaan, käytä myös rasvatonta piimää. Käytä leivän päällä voin asemesta kasvisrasvapohjaista margariinia tai kevytmargariinia. Vaihda käyttämäsi jogurtti, viili, juusto ja jäätelö rasvattomaan, vähärasvaiseen tai kasvisrasvapohjaiseen vaihtoehtoon. Käytä rypsi- tai oliiviöljyä salaatinkastikkeessa ja ruoanlaitossa. Käytä suodatettua kahvia suodattamattoman asemesta. Syö kalaa ainakin kaksi kertaa viikossa.

Valitse tuotteita, jotka sisältävät mahdollisimman vähän tyydyttynyttä rasvaa. Käytä n-3- rasvahappoja eli omega-3-rasvahappoja sisältäviä tuotteita, kuten rypsiöljyä, kalaöljyä tai pellavaöljyä. Voit käyttää kasvisstanoli- tai kasvissteroliestereitä sisältäviä erityisvalmisteita. Käytä paljon täysjyvätuotteita, kuten täysjyväleipää. Vaihda vaalea leipä tummaan. Käytä myös paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Käytä hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten tummaa leipää, täysjyväleipää ja pastaa. Käytä tummaa tai täysjyväistä riisiä. Lisää ruokavalion kuitupitoisuutta. Vältä munankeltuaisen käyttöä. Käytä tuotteita, joissa on sydänmerkki. Vältä liiallista alkoholinkäyttöä.

Milloin lääkäriin?

Jos kolesterolisarvojesi mittaamisesta on kulunut pitkä aika, kannattaa ne käydä mittauttamassa omalla lääkärillä. Arvojen perusteella voi lääkärin kanssa keskustella tarvittavista toimenpiteistä. Joskus arvojen ollessa erittäin korkeat on välitön lääkityksen aloittaminen tarpeen. Yleensä hoito aloitetaan ruokavalio- ja elämäntapamuutoksella.

Pyydä omalääkäriä tutkimaan kolesteroliarvosi, jos lähisukulaisellasi on varhain alkanut valtimotauti. Tämä on tärkeää myös lapsilla. Usein poikkeavien kolesteroliarvojen syynä ovat elämäntavat ja ruokailutottumukset, mutta taustalla voi olla myös muita sairauksia, jotka on syytä hoitaa kuntoon.

Lue lisää aiheesta:

Lääkärikirja: Kolesteroli

Lähteet

Kolesteroli kohdalleen - potilasohje. Suomen Sydänliitto ry.

Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Sisätautilääkärien Yhdistys ry:n asettama työryhmä. Dyslipidemiat. Käypä hoito. 2.4.2009.

Timo Strandberg ja Hannu Vanhanen. Kolesteroli kohdalleen-potilasohje. Potilasohjeet. Suomen Sydänliitto ry.

Dyslipidemiat, potilasversio. Käyvän hoidon potilasversiot. 20.10.2004. Tellervo Aho, Matti Tikkanen ja Timo Strandberg.

Dyslipidemioiden hoidon tavoitteet ja valinta. Lääkärin käsikirja 8.3.2005. Timo Strandberg ja Hannu Vanhanen

Suurentuneen kolesterolipitoisuuden ruokavaliohoito. Lääkärin käsikirja. 18.5.2005. Hannu Vanhanen ja Timo Strandberg.

Hiilihydraattien ja kuidun merkitys painonhallinnassa. Työterveyslääkäri. 2004;(1)

Tarkastajalääkäri on tarkistanut artikkelin sisällön 27.8.2010.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Haluatko kuulla terveydenhuollon ammattilaisen mielipiteen tai uusia reseptin?

Verkkovastaanotolla (hinta 9,90 € Kela-korvauksen jälkeen) saat heti yhteyden paikalla olevaan asiantuntijaan pikaviestin tai videochatin välityksellä.

Mikäli et tarvitse vastausta heti, voit lähettää kysymyksen jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista. Kysy asiantuntijalta

Siirry verkkovastaanotolle

Lataa Meedocin sovellus

Get it on Google Play

Yhteistyössä Meedoc

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuoltoalan ammattilaisen vastaanotolle valitsemallesi lääkäriasemalle.

Ajan varaaminen palvelun kautta on maksutonta.

Ajanvaraukseen

Yhteistyössä Tohtorille.fi

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.