Kohdunkaulan syövän seulonnan lisäämisellä on haittapuolensa

Amsterdamissa Hollannissa tehtiin analyysi siitä, millaisia seurauksia olisi kohdunkaulan syövän seulonnan lisäämisellä ja seulontaiän alentamisella. Se johtaisi luonnollisesti kohdunkaulan syövän ja sen aiheuttamien kuolemien vähenemiseen, mutta samalla se lisäisi ennenaikaisten syntymien ja vastasyntyneiden lasten kuolemien määrää sekä terveydenhuollon kustannuksia.

Syövän esiasteisten kasvainten hoitamisen ja kohdunkaulan solunäytteiden ottamisen on todettu olevan yhteydessä ennenaikaisen synnytyksen riskin kohoamiseen. Tutkijat eivät ole aivan yksimielisiä siitä, tulisiko näiden tulosten pohjalta muuttaa kohdunkaulan syövän seulonnan toimintamalleja.

Amsterdamissa tehdyssä tutkimuksessa simuloitiin sitä, millaisia seurauksia seulontaiän alentamisella ja muilla seulonnan lisäämiseen liittyvillä toimilla voisi olla. Simulaatiossa käytetty malli perustui Hollannin väestörakenteeseen.

Suurin tutkimuksessa laskettu biopsiamäärä oli 9 612 tutkimusta jokaista 100 000 naista kohden. Tämä tarkoittaa seulontaa joka kolmas vuosi alkaen 21 ikävuodesta. Pienin tutkimuksessa huomioitu määrä taas oli 4 646 tutkimusta jokaista 100 000 naista kohden, mikä vastaa seulontoja joka viides vuosi alkaen siitä, kun henkilö täyttää 30 vuotta.

Intensiivisimmällä seulonnalla potilasjoukossa tavattaisiin 52 kohdunkaulan syöpää, joista neljä johtaisi kuolemaan. Harvimmalla seulonnalla syöpätapauksia olisi 158 ja niistä 16 johtaisi kuolemaan.

Kaikkein intensiivisimmällä seulonnalla säästettäisiin 10 728 elinvuotta, kun taas vähiten säästettäisiin sillä, jos seulottaisiin joka viiden vuosi alkaen 24-vuotiaista henkilöistä. Pienimmällä mahdollisella seulontojen määrällä aiheutettaisiin 45 ennenaikaista syntymää, kun tiukimmalla seulonnalla niitä sattuisi 158. Se tarkoittaisi todennäköisesti sitä, että 4 tai 13 vastasyntynyttä kärsisi vakavista sairauksista ja yksi tai neljä kuolisi.

Kaikkein intensiivisin seulonta maksaisi kaikkine oheisvaikutuksineen 47 miljoonaa euroa enemmän kuin 20 miljoonaa euroa kustantava harvin tutkimuksessa tarkasteltu seulontaohjelma. Tässäkin on siis punnittava, mikä on riski-hyötysuhteeltaan paras vaihtoehto.

Lähde: Obstetrics & Gynecology 11.11.2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Käypä hoito päivitettiin: ei liian nuorille seulontatestejä kohdunkaulasyövän varalta

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.