Kohdunkaulan syövältä suojaava HPV-rokote varmistunut turvalliseksi

HPV- eli papilloomavirusrokotteet eivät lisää tyttöjen ja naisten riskiä sairastua MS-tautiin tai muihinkaan samantyyppisiin sairauksiin, tuore tutkimus varmistaa. HPV-rokotteet on todettu turvallisiksi tätäkin ennen, mutta joissain yksittäisissä tapauksissa niiden on epäilty lisäävän MS-taudin vaaraa. HPV-rokote ehkäisee kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita.

Tanskalaisruotsalaisen tutkijaryhmän havainnot perustuvat lähes neljän miljoonan 10–44-vuotiaan tanskalais- ja ruotsalaistytön ja -naisen rekisteritietoihin. Vuosien 2006–2013 välillä heistä 800 000 sai HPV-rokotuksen.

Aineiston analyysissa ei löytynyt minkäänlaisia viitteitä siitä, että HPV-rokotteen saaneet olisivat sairastuneet MS-tautiin tai muihin samankaltaisiin sairauksiin yhtään sen todennäköisemmin kuin rokottamattomat, tutkijat kirjoittavat. Aineiston suuruuden vuoksi yhteys olisi hyvin todennäköisesti löytynyt, jos sellainen olisi olemassa.

Suomessa HPV-rokotukset ovat kansallisessa rokotusohjelmassa ja ilmaisia 6.-9.-luokkalaisille tytöille. Rokote on kansallisessa rokotusohjelmassa muun muassa kaikissa Länsi-Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa. Rokotteita on vuodesta 2007 annettu satoja miljoonia annoksia ja mahdollisten haittavaikutusten ilmaantumista on seurattu tarkasti. Vakavat haitat ovat hyvin harvinaisia.

Ennen HPV-rokotuksia kohdunkaulan syöpää on torjuttu lähinnä papa-seulontojen avulla. Rokotteen ansiosta kohdunkaulan syöpä tulee todennäköisesti harvinaistumaan huomattavasti.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Lähde: Jama 2015;313:54–62

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
"Suomessa HPV-rokotukset ovat kansallisessa rokotusohjelmassa ja ilmaisia 6.-9.-luokkalaisille tytöille." "Rokotteen ansiosta kohdunkaulan syöpä tulee todennäköisesti harvinaistumaan huomattavasti." HPV-virukset aiheuttavat kohdunkaulansyövän lisäksi myös muita syöpiä, kuten kurkkusyöpää, myös miehillä. Minkä vuoksi myös poikia ei rokoteta tätä taudinaiheuttajaa vastaan? Kyseessä on kuitenkin todella yleinen taudinaiheuttaja jota suuri osa ihmisistä kantaa jopa tietämättään.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.