”HPV-rokotusten turvallisuudesta kiistaton näyttö”

Päätös omasta tai lapsen rokottamisesta kannattaa perustaa tutkittuun tietoon rokottamisen hyödyistä ja haitoista, ei mediassa ja internetin keskustelupalstoilla esitettyihin usein perättömiin väitteisiin.

Näin kiteytetään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotteessa HPV-rokotteista. HPV- eli papilloomavirusrokote suojaa kohdunkaulan syövältä, ja se kuuluu tätä nykyä kansalliseen rokotusohjelmaan myös Suomessa. Sen saavat maksutta 6.–9.-luokkalaiset tytöt.

HPV-rokotusten turvallisuudesta on kiistaton näyttö, kerrotaan THL:stä:

  • Rokoteannoksia on jaettu maailmassa noin 175 miljoonaa.
  • Mahdollisten haittavaikutusten ilmaantumista on seurattu tarkasti.
  • Vakavat haitat ovat hyvin harvinaisia.

Suomessa Tampereen yliopisto on tutkinut HPV-rokotteiden tehoa ja turvallisuutta yli 25 000 nuorella neljän vuoden ajan. THL:n mukaan tulokset eivät anna aihetta turvahuoliin.

Yksittäisiä potilaskertomuksia medioissa

Eri maiden sanomalehdissä on kuitenkin julkaistu kertomuksia yksittäisistä potilaista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta muistutetaan, että yksittäisten potilastapausten syy-yhteys rokottamiseen on usein epävarma eikä niistä voi tehdä johtopäätöksiä rokotteen turvallisuudesta.

Suomessa Julkisen sanan neuvosto on nuhdellut Iltalehteä perättömästä pneumokokkirokotteen haittauutisoinnista. THL:n mukaan uutisoinnin taustalla oli suomalainen rokotuskriittinen taho.

Japanissa on päädytty mediakohun vuoksi vetäytymään aktiivisesta kampanjoinnista HPV-rokotteiden puolesta, kunnes on saatu selvitettyä tarkemmin mediassa esitettyjä väitteitä. Lääketieteellisessä Lancet-lehdessä on julkaistu äskettäin kirjoitus, jossa arvostellaan Japania siitä, että siellä päätöksiä rokotteiden käytöstä eivät tee asiantuntijat.

Intiassa maan terveysministeriö ja tiedeakatemia ovat kiistellet maassa tehdyn HPV-rokotetutkimuksen prosesseista. THL:n mukaan missään vaiheessa ei ole ollut kyse rokotteen turvallisuudesta.

Israelissa puolestaan terveysministeriö perehtyi syyskuussa kolmeen tapaukseen, joissa HPV-rokotteen epäiltiin aiheuttaneen nuorille naisille munasarjojen toiminnanvajausta. THL:n mukaan mikään ei kuitenkaan viitannut siihen, että vajaus olisi johtunut rokotteesta. Lokakuussa Israelissa aloitettiin tyttöjen HPV-rokotukset osana kansallista rokotusohjelmaa.

Lähteet: THL, WHO

Lue myös:

Tämä rokote auttaa, vaikkei kävisi piikillä

Papilloomavirusrokote saattaa suojata useilta syöviltä
 

5 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Mutta onko siitä lopulta _oikeasti_ mitään hyötyä, että piikitetään... meinaa sitten "joskus". Seulontoja tehdään koko ajan, minultakin vietiin 0,5 mm x 0,5 mm pala jotain HPV:stä muuttuneita soluja ihan normitarkastuksesta ja se oli sitten siinä. Ja on ollu muuten jo kohta kymmenen vuotta. Rahanteolta haiskahtaa, ehkä reuma tai MS-tauti tarttis saman innostuksen rokotetutkimuksiin..
Vierailija (ei varmistettu)
No on. Miksi spekuloida ilman pienintäkään tietoa kun asian voi ihan helposti selvittää? Esim. lieriöepiteelisyövistä rokotetutkimuksissa on estynyt 100%, CIN3-solumuutoksista 93%. HPV:n aiheuttamien vaarallisimpien syöpien osalta yleisesti ottaen estyy yhdeksän kymmenestä. Inhimillisesti ajatellen jokainen säästetty henki on upea asia. Kansantaloudellisesti ajatellen näin halpa rokote maksaa itsensä takaisin hyvin nopeasti: syöpähoidot ovat erittäin kalliita ja syövän hoidon hinta nousee joka vuosi merkittävästi. En vain ymmärrä miksi tätä ei samalla anneta miehille ilmaiseksi.
Vierailija (ei varmistettu)
140 ihmistä kuollut rokotteeseen*, hmm ei vaikuta kovinkaan fiksulta rokottaa 9v tyttöjä seksuaalisen kontakin kautta tarttuvaan tautiin, jos 140 ihmistä on kuollut tähän rokotteeseen. Kerrotaanko tytöille tai heidän vanhemmilleen että 140 ihmistä on kuollut tähän rokotteeseen? "Vakavat haitat ovat hyvin harvinaisia." Joo mutta kuolema sen takia, että saa teoreettisen suojan syövälle on aika kova hinta 9v tytölle. "yksittäisten potilastapausten syy-yhteys rokottamiseen on usein epävarma eikä niistä voi tehdä johtopäätöksiä rokotteen turvallisuudesta." Mitenköhän turvallisuus on sitten todettu? Näitä yksittäisiä tapauksia on enemmän kuin yksi, 140 kuolemaa ja kuinka monta kuolemaa on laitettu jonkun muun asian syyksi? * http://vactruth.com/2013/08/10/hpv-vaccines-can-kill/
Vierailija (ei varmistettu)
http://www.demari.fi/politiikka/uutiset/15012-kansanedustaja-varoittaa-rokotteesta-haitat-saattavat-olla-moninkertaiset, http://www.anttiheikkila.com/blogi/hpv-rokotukset-aloitettu-tampereella/, http://www.infosota.fi/2009/04/30/hpv-rokotteen-haitoista-oikeudenkaynti-englannissa/, http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/10/16/unproven-hpv-vaccine-safety.aspx, Tuossa nyt muutamia asioita HPV-Rokotteesta.
Vierailija (ei varmistettu)
THL:n pelottelukampanjassa sekoitetaan tarkoituksellisesti HPV-virusinfektio, syovan esiaste ja kohdunkaulan syopa keskenaan. HPV-rokotteen syopaa estavasta vaikutuksesta puuttuu naytto. Mita tulee rokotteen turvallisuuteen, se tapahtuu passiiviseurannan kautta. THLvetoaa jatkuvasti annettujen rokoteannosten maaraan, kun puhe on turvallisuudesta. Suomessa laakareilla ei ole velvollisuutta ilmoittaa haittaoireita ja myos sairaanhoitajilla ei ole tulevaisuudessa velvoitetta ilmoittaa haittaoireita. Kun ei ilmoituksia ei haittoja.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.