Klamydia

Klamydia on sukupuoliyhdynnässä leviävä tulehdussairaus, joka voi molemmilla sukupuolilla aiheuttaa pääasiallisesti virtsaputkentulehduksen kaltaisia oireita, mutta naisilla myös kohdunkaulan tulehdusta. Usein klamydiaa voi kantaa myös tietämättään ja oireettomana. Klamydian esiintyvyys on noussut huolestuttavasti ja esiintyy joillain alueilla jopa epidemioina.

Klamydian oireet

Miehillä oireina esiintyy virtsaputken kirvelyä ja vuotoa. Oireet ilmaantuvat yleensä noin 7-28 vuorokauden sisällä tartunnan saamisesta. Paitsi tietyllä osalla miehiä, etenkin naisilla sairaus on usein täysin oireeton. Jos oireita on, ne ovat poikkeavaa valko- tai verenvuotoa emättimestä, kirvelyä virtsatessa, tiheää virtsaamisen tarvetta ja lantiokipua. Joskus klamydiatulehdus voi aiheuttaa vakavamman lantion alueen tulehduksen, jonka seurauksena voi olla hedelmättömyys. Anaaliseksi voi aiheuttaa peräsuolen klamydiatulehduksia.

Aiheuttaja

Klamydia on Chlamydia trachomatis -bakteerin aiheuttama sukupuolitauti. Sairaus tarttuu sukupuoliyhdynnässä. Klamydiaa ei tule kuitenkaan sekoittaa muiden Chlamydia-bakteeriperheen aiheuttamiin tulehduksiin kuten keuhkoklamydiaan. Ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa klamydialta, on kondomin käyttö.

Sairauden toteaminen

Sairautta epäillään yleensä oireiden perusteella. Joskus oireeton potilas hakeutuu vastaanotolle partnerin saatua tartunnan. Diagnoosi tehdään nykyään yleisimmin virtsanäytteen tutkimuksen perusteella, mutta joskus voidaan ottaa myös virtsaputken pumpulitikkunäytteitä. Naisilla gynekologinen tutkimus on yleensä tarpeen, jolloin voidaan ottaa tarvittaessa näyte myös kohdunkaulasta. Koska klamydia on usein oireeton niin miehillä kuin naisillakin, aktiivista suojaamatonta sukupuolielämää harrastavien tulisi käydä säännöllisesti klamydiatesteissä.

Klamydian hoito

Todettu klamydiatulehdus hoidetaan antibioottikuurilla. Yleensä käytetään doksisykliiniä tai atsitromysiiniä. Lääkkeestä ja taudinkuvasta riippuen hoidon kesto on kerta-annoksesta 7-10 vuorokauteen. Seksikontaktien tutkimisesta ja hoidosta tulee myös huolehtia. Kondomia tulee käyttää, kunnes saadaan varmuus taudin paranemisesta. Klamydian parantuminen on varmistettava uudella näytteellä, sillä silloin tällöin hoito epäonnistuu oikein syödystä antibioottikuurista huolimatta. Suomessa klamydiaan kirjoitettu lääkehoito on potilaalle ilmainen.

Seuranta

Hoidon jälkeen taudin paraneminen tulee varmistaa ottamalla uudet klamydianäytteet 3-4 viikon kuluttua.

Klamydia ja periytyvyys

Klamydia ei periydy. Jos synnyttävällä äidillä on hoitamaton klamydia, voi vastasyntynyt saada klamydiainfektion. Kyseessä on kuitenkin tartunta, ei periytyminen.

Klamydian yleisyys

Tauti on ollut jatkuvasti yleistymässä. Vuonna 2014 ilmoitettuja tautitapauksia oli 13 234 Tartuntatautirekisterin mukaan.

Seurannaisvaikutukset

Miehillä hoitamaton tulehdus voi aiheuttaa epididymiitin eli lisäkiveksen tulehduksen. Naisilla hoitamaton tulehdus voi aiheuttaa rauhastulehduksia paikallisesti, munatorvien tulehdusta ja lapsettomuuttakin.

Linkit

Tartuntatautirekisteri

Sukupuolitautien diagnostiikka ja hoito – Käypä hoito -suositus

Tarkastajalääkäri on tarkistanut artikkelin sisällön 23.9.2010.

Artikkelia on päivitetty 24.2.2015.

Lue lisää:

Miten luotettavia klamydiatestit ovat? Asiantuntija kertoo

Klamydia ja tippuri - Salakavalat sukupuolitaudit

Klamydia on salakavala tauti

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.