Tätä et tiedä iskias-kivusta!

Jalkaan säteilevä kipu on yksi tavallisimmista tuki- ja liikuntaelinoireista. Suomen kielessä käytetään iskias-kipusanaa kuvaamaan käytännössä kaikkia jalkaan säteileviä kipuja. Esimerkiksi englannin kielessä tehdään selvä ero jalkaan menevän ja iskiashermokivun välille. Tämä selkeä virhe on niin syvällä myös terveydenhuollon kielenkäytössä, että vastaanotollani tapaan jatkuvasti potilaita, joille on kerrottu, että heillä on iskias-kipua, jolla ei itse asiassa ole mitään tekemistä iskiashermoperäisen kivun kanssa.

Minkälainen ero on jalkaan säteilevällä kivulla ja iskiashermokivulla?

Jalkaan säteilevä kipu, joka johtuu alaselän, lantion ja reiden toiminnallisista syistä muodostaa niin sanotuista iskias-kivuista yli 90 %:a. Tavallisimpia syitä näille toiminnallisille oireille ovat alaselän pikkunivelten liikehäiriöt, SI-nivelen toimintahäiriöt ja pakaroiden ja reiden alueen lihas- ja sidekudosjännitykset.

Iskiashermoperäistäkipua on noin 5 %:a kaikista jalkaan säteilevistä kivuista, jolloin iskias-kipu tarkoittaa oikeasti iskiashermon mekaanista tai kemiallista ärsytystilaa. Iskias-hermo kulkee alaselästä takareiden kautta varpaisiin asti. Nivusiin ja etureiteen säteilevä kipu ei ole ikinä peräisin iskiashermosta. Oikea iskiashermon kiputila aiheutuu tavallisimmin hermoa painavasta välilevyn pullistumasta, piriformis-syndroomasta tai selkäydinkanavan ahtaumasta.

Miksi ero on tärkeä?

Eron tekeminen on hyvin tärkeää siksi, että iskias-kivussa tehokasta hoitoa voi olla vain oikeaa syytä hoitava hoito. On todennäköistä, että iskias-kivullasi ei ole mitään tekemistä iskiashermoperäisen kivun kanssa, jonka hoito on hyvin erilaista kuin toiminnallista syistä johtuvien oireiden tehokas hoito.

Kirjoittaja: Jani Mikkonen D.C. kiropraktikko, erikoistunut neurologiseen kuntoutukseen. Vastaanotto Helsingissä, www.selkakuntoutus.fi.

Lue lisää:

Miten selkäkipua voi itse helpottaa? Asiantuntija vastaa

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle: