Oireet - Millaista päänsärky voi olla?

Pää kipeänä

Alkaminen

Ennakko-oireet

Auraoireet

Säryn kesto

Säryn sijainti

Säryn luonne

Migreenin ja jännityspäänsäryn erot

Alkaminen

Päänsärkyoireet voivat alkaa äkillisesti, kuten migreenissä tai sarjoittaisessa särkykohtauksessa, tai vähitellen kuten jännityspäänsäryssä. Oireiden esiintymistiheys ja toistuvuus voivat vaihdella. Migreeni alkaa usein aamuyöllä.

Sarjoittainen päänsärky (eli clusterpäänsärky tai hortonpäänsärky) on melko harvinainen ja se vaivaa useimmiten miehiä. Voimakkaat kipukohtaukset esiintyvät sarjoissa päivittäin jopa viikkojen tai kuukausien ajan. Esiintymistiheys on joka toisesta päivästä jopa kahdeksaan kertaan päivässä. Kipu paikallistuu aina toispuoleisina silmän ympärille ja mukana on ainakin yksi seuraavista piirteistä: silmän verestys tai vetistäminen, nenän tukkoisuus tai vuotaminen, toispuoleinen silmäluomiturvotus, toispuoleinen kasvojen tai otsan hikoilu, toispuoleisesti pieni mustuainen ja/tai silmäluomen roikkuminen ja levottomuus tai ahdistuneisuus.

Ennakko-oireet

Joillakin migreenipotilailla esiintyy ennakoivia oireita tunteja tai päiviä ennen päänsärkyä, sekä päänsäryn jälkeen. Tavallisimpia ennakoivia oireita ovat väsymys, keskittymiskyvyn puute, niskajäykkyys, valo- tai ääniherkkyys, pahoinvointi, sumea näkö, toistuva haukottelu, kalpeus, hyper- ja hypoaktiivisuus, depressio ja tiettyjen ruoka-aineiden himo.

Auraoireet

Osalla migreenipotilaista esiintyy ennen päänsärkykohtausta ns. auraoireita kuten näköoireet, puutuneisuus tai tuntohäiriöt. Nämä voivat esiintyä jopa ilman että päänsärkyä ilmaantuu.

Säryn kesto

Säryn kesto vaihtelee eri päänsärkytyypeissä:

  • migreenissä särky voi kestää neljästä tunnista kolmeen vuorokauteen
  • jännityspäänsäryssä särky voi kestää 1vrk-15vrk kuukaudessa tai olla jatkuvaa jomotusta
  • sarjoittaisessa päänsäryssä särky voi kestää 15 minuutista kolmeen tuntiin kerrallaan
  • hermosärkyyn liittyvässä kipukohtauksessa särky voi kestää vain muutamia sekunteja

Toistuva, pitkäkestoinen särky on usein migreeniä tai jännityspäänsärkyä. Nämä särkytyypit voivat esiintyä myös yhtä aikaa samalla potilaalla. Päänsärkypäiväkirjan pitäminen auttaa tarkkaan diagnoosiin pääsemisessä, särkytyyppien erottamisessa, oikeiden hoitomuotojen valitsemissa ja särkylääkkeiden liikakäytön estämisessä. Migreenikohtaus alkaa monesti erilaisilla ennakoivilla oireilla ja muuttuu sitten voimakkaaksi, yleensä toisella puolella päätä tuntuvaksi säryksi invalidisoiden potilaan jopa usean päivän ajaksi.

Säryn sijainti

Säryn sijainti vaihtelee eri päänsärkytyypeissä:

  • jännityspäänsärky alkaa yleensä niska-takaraivoseudulta, useimmiten molemminpuoleisesti ja leviää sieltä koko pään alueelle
  • migreenisärky alkaa monesti takaraivolta ja tuntuu lähes aina toispuoleisena särkynä ohimolla tai otsalla
  • ohimolle paikallistuvan säryn syynä voi olla mm. migreeni, hampaiden narskuttelu öisin, otsa- tai poskiontelotulehdus tai purentahäiriö
  • sarjoittainen päänsärky sijoittuu toisen silmän ympärille

Säryn luonne

Säryn luonne voi olla hyvinkin vaihtelevaa. Jännityspäänsärky on yleensä puristavaa ja tasaista (voimakkuus lievästä kohtalaiseen) kun taas migreenisärky tuntuu usein sykkivältä (voimakkuus kohtalaisesta kovaan).

Migreenisärkyyn liittyy usein huonovointisuutta ja jopa oksentamista. Nämä oireet voivat olla myös muuhun sairauteen mahdollisesti liittyvästä kohonneesta kallonsisäisestä paineesta, jonka vuoksi lääkärissä käynti on paikallaan oireiden ollessa uusia.

Ohimenevään aivoverenkiertohäiriöön liittyvässä kohtauksessa näkökentässä ilmenee pimenemistä, mutta kirkasta väreilyä ei useinkaan esiinny.

Migreenipotilas saa helpotettua oloaan hakeutumalla lepäämään hämärään, hiljaiseen huoneeseen. Ihan tavallinen portaiden nousu tai kävely pahentavat oireita. Jännityssärky sen sijaan helpottuu monesti liikunnalla, esim. voimistelemalla, kävelylenkillä tai hieronnalla.

Migreenin ja jännityspäänsäryn erot (oireet vaihtelevat yksilöllisesti)

MigreeniJännityspäänsärky
Ennakko-oireita (n. 15 %:lla)Ei ennakko-oireita
Rasitus pahentaa särkyäLiikunta voi helpottaa
HuonovointisuuttaEi liity oksentamista
Kohtalainen tai voimakas särkyLievä tai kohtalainen särky
Alkoholi aiheuttaa tai pahentaaAlkoholi voi helpottaa
Hajut, maut, valot pahentavatHajut, maut, valot eivät yleensä vaikuta
Alkaa öisinkinAlkaa päiväaikaan
KohtauksittainenYleensä jatkuva, tasaisesti tuntuva

Päänsärkytesti

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.