Älä koskaan jätä huomiotta näitä 7 kipua | Terve.fi
Uutinen
Älä koskaan jätä huomiotta näitä 7 kipua
Lue lisää aiheesta: Kipu, Lääkärikirja

Kipu on kehon tapa kertoa, että jokin on vialla. Monella on erilaisia kremppoja ja särkyjä päivittäin. Usein pieneen päänjomotukseen tai närästykseen tottuu, eikä asiaan kiinnitä enää huomiota. Useimmiten säryn syyn pystyy arvaamaan itse. Mutta joskus särky yllättää yhtäkkisenä, voimakkaana tai uudenlaisena. Prevention.com -sivusto esittelee seitsemän eri tilannetta, joissa kannattaa olla mitä pikimmin yhteydessä lääkäriin.

1. Rintakipu

Sydäninfarkti oireilee yleensä ensimmäisenä rintakivulla. Tuntemuksia voi olla kuitenkin muitakin, esimerkiksi vasempaan käteen säteilevä puutumisen tunne, hengästyminen, yläkehon kivut ja väsymys. Jos tunnet uudenlaista kipua, jota et ole ennen havainnut, ja joka ei helpota, hakeudu pikaisesti hoitoon.

2. Kova päänsärky

Migreeni voi aiheuttaa erittäin kovaa päänsärkyä. Äkillinen ja kova kipu voi kuitenkin viestiä myös vakavammasta asiasta, aivoverenvuodosta tai aivoveritulpasta. Aivoveritulppa tai -verenvuoto voi aiheuttaa vakavaa vahinkoa jo minuuteissa. Lääkäriin hakeutuminen pikaisesti on ensiarvoisen tärkeää.

3. Hammassärky

Äkillinen hammassärky voi johtua siitä, että hampaiden juuri on tullut näkyviin esimerkiksi reikiintymisen vuoksi. Hammassäryn kanssa ei kannata kärvistellä pitkään, sillä suun bakteerit saattavat päätyä hammasjuuren kautta hermostoon aiheuttaen hermosärkyä ympäri kehoa.

4. Kylkikipu

Jos sinulle kehittyy kova kipu oikeaan kylkeen, eikä se helpota, kyseessä voi olla umpilisäkkeen tulehdus. Ota yhteyttä lääkäriin, jos olet pahoinvoiva ja kuumeinen. Naisilla kipua voi myös aiheuttaa munasarjakysta. Kummassakin tapauksessa hoitona toimii kiireellinen leikkaus.

5. Jatkuva turvotus ja ilmavaivat

Jokainen on satunnaisesti turvoksissa ja kärsii ilmavaivoista. Jos oireet ovat kuitenkin jatkuvia ja hankalia, asia kannattaa tutkia. Pahimmillaan kyseessä voi olla munasarjasyöpä. Syövän ensioireina voivat olla turvotus, ruuansulatusvaivat ja syömisongelmat. Jos ongelmat jatkuvat useamman viikon, ota yhteyttä lääkäriin.

6. Selkäkipu ja kihelmöivät varpaat

Selkäkipu on luonnollista esimerkiksi raskaan liikuntasuorituksen jälkeen, mutta jos se on jatkuvaa ja säteilee muualle (esimerkiksi varpaisiin), kyseessä voi olla selän välilevyn pullistuma. Välilevy voi painaa hermoja aiheuttaen kipua ja puutumista etenkin alaraajoihin. Tämänkään tilan hoitamista ei kannata pitkittää, sillä hoitamattomana ongelmat muuttuvat pahemmiksi.

7. Turvonnut ja kipeä jalka

Jos tunnet jalassasi oudonlaista kipua ja jalkasi turpoaa, kannattaa hakeutua hoitoon. Kyseessä voi olla veritulppa, joka liikkeelle lähtiessään voi päätyä keuhkoihin tai sydämeen vakavin seurauksin. Asia kannattaa aina tarkistuttaa. Jos kyseessä on veritulppa, verenohennuslääkkeet tai liuotushoito auttavat.

Tunne myös halvauksen oireet:

Halvaus on yleinen kuolinsyy. Joskus se varoittaa tulostaan etukäteen. Jos tunnet jotakin seuraavista, hakeudu hoitoon.

  • Heikotus tai puutuminen kasvoilla, kädessä, jalassa tai toisella puolella kehoa
  • Yhtäkkinen sekavuus, puhevaikeudet tai ymmärtämisvaikeudet
  • Yhtäkkinen vaikeus nähdä molemmilla silmillä kunnolla
  • Yhtäkkinen huimaus, tasapainovaikeudet, kävelyvaikeudet ja koordinaatiokyvyn menetys
  • Yhtäkkinen kova päänsärky ilman erityistä syytä
29.08.2012
Kirjoittaja
Kaisa Kakko

Olen medianomi (AMK) vuosimallia 2011, freelancer sekä aktiivinen pöytälaatikkokirjailija. Terve Median kirjoittajana olen ollut vuodesta 2010. Terveyttäni ylläpitävät perhe, musiikki, ulkoilu, elokuvat sekä inspiroivat asiat. 

Jaa artikkeli: 
Artikkeli
Lastenreuma
Reumataudit ovat tuki­ ja liikuntaelimistön toiminnan häiriöitä ja sairaustiloja. Lastenreuma on yleisnimitys joukolle erilaisia yli kuusi viikkoa...
Artikkeli
Lasten yleisimmät kehityshäiriöt
Lapsen kehittyminen sikiöstä aikuiseksi on monimutkainen ja tarkoin säädelty prosessi. Erilaisista ulkoisista tai sisäisistä tekijöistä johtuen,...
Artikkeli
Milloin allergiaa kannattaa testata?
Allergiassa elimistö puolustautuu epätarkoituksenmukaisesti viattomia aineita kohtaan ja lopputuloksena on itselle haitallinen reaktio. Pääasiassa...
Artikkeli
Lasten astma
Astma on Suomessa yleisin lasten pitkäaikaiseen lääkehoitoon johtava krooninen sairaus. Kaikkiaan noin joka kahdeskymmenes suomalaislapsi sairastaa...

Kommentit

Mitenpä sinne terveyskeskukseen pääsee, kun puhelimeen vastaa ihminen, jonka ainoa tehtävä on estää ihmisiä tulemasta terveyskeskukseen. Käsketään ottamaan särkylääkettä ja odottelemaan. Sama rumba, jos soittaa myöhemmin. Ei köyhällä ole väliä. Jos et pysty maksamaan yksityistä, voit rauhassa kuolla.
Onko taas suoraan käännetty teksti? Strokella on varmaankin tarkoitettu aivohalvausta, aivoinfarktia, aivoverenkiertohäiriötä, ei halvausta.
Umppari kun tulehtuu niin sanosin että kyljessä se kipu ei ole vaan vatsassa. Kipu tyypillisesti alkaa yleisenä kovana vatsakipuna ja lopulta asettuu vatsan oikeaan alaneljännekseen. Tärähdykset sattuvat erityisen paljon kun kyseessä on umpilisäkkeen tulehdus.
Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.

Viimeisimmät keskustelut

Uutinen
Hallitus nuiji kehysriihessään pöytään monta päätöstä, jotka koskettavat...

Viimeisimmät blogikirjoitukset