Älä koskaan jätä huomiotta näitä 7 kipua | Terve.fi
Uutinen
Älä koskaan jätä huomiotta näitä 7 kipua
Lue lisää aiheesta: Lääkärikirja, Kipu

Kipu on kehon tapa kertoa, että jokin on vialla. Monella on erilaisia kremppoja ja särkyjä päivittäin. Usein pieneen päänjomotukseen tai närästykseen tottuu, eikä asiaan kiinnitä enää huomiota. Useimmiten säryn syyn pystyy arvaamaan itse. Mutta joskus särky yllättää yhtäkkisenä, voimakkaana tai uudenlaisena. Prevention.com -sivusto esittelee seitsemän eri tilannetta, joissa kannattaa olla mitä pikimmin yhteydessä lääkäriin.

1. Rintakipu

Sydäninfarkti oireilee yleensä ensimmäisenä rintakivulla. Tuntemuksia voi olla kuitenkin muitakin, esimerkiksi vasempaan käteen säteilevä puutumisen tunne, hengästyminen, yläkehon kivut ja väsymys. Jos tunnet uudenlaista kipua, jota et ole ennen havainnut, ja joka ei helpota, hakeudu pikaisesti hoitoon.

2. Kova päänsärky

Migreeni voi aiheuttaa erittäin kovaa päänsärkyä. Äkillinen ja kova kipu voi kuitenkin viestiä myös vakavammasta asiasta, aivoverenvuodosta tai aivoveritulpasta. Aivoveritulppa tai -verenvuoto voi aiheuttaa vakavaa vahinkoa jo minuuteissa. Lääkäriin hakeutuminen pikaisesti on ensiarvoisen tärkeää.

3. Hammassärky

Äkillinen hammassärky voi johtua siitä, että hampaiden juuri on tullut näkyviin esimerkiksi reikiintymisen vuoksi. Hammassäryn kanssa ei kannata kärvistellä pitkään, sillä suun bakteerit saattavat päätyä hammasjuuren kautta hermostoon aiheuttaen hermosärkyä ympäri kehoa.

4. Kylkikipu

Jos sinulle kehittyy kova kipu oikeaan kylkeen, eikä se helpota, kyseessä voi olla umpilisäkkeen tulehdus. Ota yhteyttä lääkäriin, jos olet pahoinvoiva ja kuumeinen. Naisilla kipua voi myös aiheuttaa munasarjakysta. Kummassakin tapauksessa hoitona toimii kiireellinen leikkaus.

5. Jatkuva turvotus ja ilmavaivat

Jokainen on satunnaisesti turvoksissa ja kärsii ilmavaivoista. Jos oireet ovat kuitenkin jatkuvia ja hankalia, asia kannattaa tutkia. Pahimmillaan kyseessä voi olla munasarjasyöpä. Syövän ensioireina voivat olla turvotus, ruuansulatusvaivat ja syömisongelmat. Jos ongelmat jatkuvat useamman viikon, ota yhteyttä lääkäriin.

6. Selkäkipu ja kihelmöivät varpaat

Selkäkipu on luonnollista esimerkiksi raskaan liikuntasuorituksen jälkeen, mutta jos se on jatkuvaa ja säteilee muualle (esimerkiksi varpaisiin), kyseessä voi olla selän välilevyn pullistuma. Välilevy voi painaa hermoja aiheuttaen kipua ja puutumista etenkin alaraajoihin. Tämänkään tilan hoitamista ei kannata pitkittää, sillä hoitamattomana ongelmat muuttuvat pahemmiksi.

7. Turvonnut ja kipeä jalka

Jos tunnet jalassasi oudonlaista kipua ja jalkasi turpoaa, kannattaa hakeutua hoitoon. Kyseessä voi olla veritulppa, joka liikkeelle lähtiessään voi päätyä keuhkoihin tai sydämeen vakavin seurauksin. Asia kannattaa aina tarkistuttaa. Jos kyseessä on veritulppa, verenohennuslääkkeet tai liuotushoito auttavat.

Tunne myös halvauksen oireet:

Halvaus on yleinen kuolinsyy. Joskus se varoittaa tulostaan etukäteen. Jos tunnet jotakin seuraavista, hakeudu hoitoon.

  • Heikotus tai puutuminen kasvoilla, kädessä, jalassa tai toisella puolella kehoa
  • Yhtäkkinen sekavuus, puhevaikeudet tai ymmärtämisvaikeudet
  • Yhtäkkinen vaikeus nähdä molemmilla silmillä kunnolla
  • Yhtäkkinen huimaus, tasapainovaikeudet, kävelyvaikeudet ja koordinaatiokyvyn menetys
  • Yhtäkkinen kova päänsärky ilman erityistä syytä
Kirjoittaja
Kaisa Kakko

Olen medianomi (AMK) vuosimallia 2011, freelancer sekä aktiivinen pöytälaatikkokirjailija. Terve Median kirjoittajana olen ollut vuodesta 2010. Terveyttäni ylläpitävät perhe, musiikki, ulkoilu, elokuvat sekä inspiroivat asiat. 

Jaa artikkeli: 
Artikkeli
Itsehoitolääke voi olla myrkky!
Jo 1500-luvulla Paracelsus tiesi, että vain annostus erottaa lääkkeen myrkystä. Tämä pätee edelleen 2000-luvulla ja myös itsehoitolääkkeisiin, joita...
Artikkeli
Mies, uskalla mennä urologille
Urologi-ammattinimikkeen mainitseminen herättää väistämättä pienen virneen kysyjän suupielessä. Urologille meneminen on pelottavampaa kuin auton...
Artikkeli
Kipeä polvi
Ilman vammaa tapahtuva polven kipeytyminen on suhteellisen tavallinen vaiva, joka saattaa vaivata kaikenikäisiä. Kypsempään ikään ehtineillä...
Artikkeli
Tavoitteena kaunis hymy
Hampaiden valkaisu on vaivaton tapa kirkastaa tummentuneet hampaat ja saada kaunis hymy.   Hampaiden värjäytymiseen on useita syitä ja joskus...

Kommentit

Mitenpä sinne terveyskeskukseen pääsee, kun puhelimeen vastaa ihminen, jonka ainoa tehtävä on estää ihmisiä tulemasta terveyskeskukseen. Käsketään ottamaan särkylääkettä ja odottelemaan. Sama rumba, jos soittaa myöhemmin. Ei köyhällä ole väliä. Jos et pysty maksamaan yksityistä, voit rauhassa kuolla.
Onko taas suoraan käännetty teksti? Strokella on varmaankin tarkoitettu aivohalvausta, aivoinfarktia, aivoverenkiertohäiriötä, ei halvausta.
Umppari kun tulehtuu niin sanosin että kyljessä se kipu ei ole vaan vatsassa. Kipu tyypillisesti alkaa yleisenä kovana vatsakipuna ja lopulta asettuu vatsan oikeaan alaneljännekseen. Tärähdykset sattuvat erityisen paljon kun kyseessä on umpilisäkkeen tulehdus.
Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.

Viimeisimmät keskustelut

Uutinen
Diagnoosiin ei tietenkään riitä, että ex-puoliso nimittelee ihmistä narsistiksi...

Viimeisimmät blogikirjoitukset