Kiltti mies: uhri vai hyypiö?

Netin ihmissuhdekeskustelujen ehkäpä eniten käsitelty aihe lienee kiistely rentuista ja kilteistä miehistä (nice guys). "Rentut vievät naiset ja kiltit miehet jäävät lehdelle soittelemaan" on kaikille tuttu väite.

Kilteistä miehistä on olemassa monta teoriaa. Kahden pääteorian mukaan he ovat joko (kiltiksi itsensä identifioivien miesten mielestä) naisten uhreja tai (feministien mielestä) naisia epäeettisesti kyttääviä hyypiöitä. Oman mausteensa soppaan tarjoavat "kiltin miehen" monet erilaiset määritelmät.

Tarkastelen seuraavssa kiltin miehen käsitettä Feminist Critics blogin Daranin kirjoituksen ja Jeff Fecken kiltin miehen määritelmän pohjalta.

Oma asemani suhteessa kiltteyteen

Itse en ole koskaan ollut varsinaisesti kiltti mies, mutta vielä vähemmän renttu. Paremmin itseäni kuvaavat termit "nörtti" ja "pelimies". Aloitetaan käsitteiden määrittelystä:

NÖRTTI: Nörtti on epäsosiaalinen ja enemmän asioista kuin ihmisistä kiinnostunut. Nörtillä ei yleensä ole kaverisuhteita naisten kanssa.

PELIMIES: Pelimies on mies, joka suhtautuu naisteniskentään pelinä. Pelimies ei välttämättä ole menestynyt naisten kanssa - termi viittaa pikemmin hänen asenteeseensa, jossa naiset asettuvat iskennän objekteiksi. Pelimies yrittää tehdä hyviä siirtoja ja välttää huonoja siirtoja. Pelimiehelle pariutuminen on analysoitavissa oleva peli, jossa kukin hakee omaa etuaan.

RENTTU: Renttu on sosiaalinen ja (juuri tänään) hauskaa pitävä mies. Hän ei kanna huolta huomisesta. Rentulla on paljon kavereita, mutta hän on itse tapahtumien keskipiste, ei kiltin miehen lailla naisille kuuliainen. Renttu on johtaja, joka saa naiset mukaansa omituisilla kännitempauksillaan. Renttu käyttää viinaa ja saa siitä lisää potkua naisten huomion kaappaaville jutuilleen.

KILTTI MIES: Oma määritelmäni kiltille miehelle on seuraava: Kiltti mies välttää tekemästä mitään, mikä loukkaa naista tai mikä asettaa naisen epämiellyttävään asemaan. Sen sijaan kiltti mies tekee kaikenlaisia mukavia asioita naiselle. Kiltin miehen kompastuskivi on siinä, että hän ei tee seksuaalista aloitetta missään vaiheessa, koska se ei olisi kilttiä. Seksuaalinen aloite saattaisi asettaa naisen epämiellyttävään asemaan.

Kuvitelkaa tilanne, jossa kiltti mies on ollut naisen kaveri. Jossain vaiheessa kiltti mies tekee naiselle seksuaalisen aloitteen, joka tulee naisille yllätyksenä. Seuraa kiusallinen hiljaisuus. Nainen joutuu hyvin hankalaan asemaan, jossa hän ei tiedä mitä pitäisi sanoa. Pakit loukkaisivat kaveria, mutta eihän hän halua treffeillekään usein epäseksikkään kaverin kanssa. Tuollainen skenaario on kiltin miehen pahin pelko.

Nörtteys ja pelimieheys sopivat hyvin yhteen. Nörtti epäsosiaalisena ei tuota luonnollisia kaverisuhteita, joten hän tarvitsee selkeät ohjeet pariutumismarkkinoille. Tuollaisia ohjeita löytyy pelimiesten oppaista. Nörtin naisteniskennästä tulee kuitenkin helposti mekaaninen suoritus.

Nörtteys ja pelimieheys on paitsi haitta, mutta myös etu suhteessa naisiin, koska siten vältetään kauhea kaverimieheksi joutumisen ansa, joka koituu kiltin miehen kohtaloksi. Naisilla on (tikapuuteorian mukaan) tapana jakaa miehet potentiaalisiin seksikumppaneiden ja kavereihin. Mies voi kuulua vain jompaa kumpaan kategoriaan. Jos mies menee suosiolla naisen kaveriksi, suhdetoiveet kariutuvat saman tien.

Hiukan paradoksaalisesti, epäsosiaalinen nörtti on pariutumisessa selvässä etulyöntiasemassa suhteessa kilttiin mieheen, vaikka nörtti-pelimies kombinaatio näyttääkin paperilla naisille huonommalta, omaa etuaan etsivältä vaihtoehdolta.

Nörtti-pelimiehen vahvuus on kuitenkin nopeiden seksuaalisten aloitteiden aktiivisessa tekemisessä, joka pakottaa naisen valitsemaan heti, mihin kategoriaan hän miehen asettaa: (1) rakastajaksi vai (2) torjutuksi rakastajana ja kaverina. Naisten iskijällä ei ole asiaa kaveriksi.

Itselleni "kiltti mies" on lähinnä eräs hyödyllinen miesten luokittelemisen kategoria pariutumisen analysoimiseksi.

Feministien teoria kilteistä miehistä

Fecke kirjoittaa kiltin miehen motiiveista seuraavasti:

"Kiltti mies" ei ole oikeasti kiltti. Sen sijaan hän teeskentelee kiltteyttä saadakseen seksiä. Mutta eikö kiltteys muka voi johtaa seksiin? Totta kai, mutta naisen ympärillä pyöriminen naisen ystävää esittämällä (sanomatta haluavansa seksiä), ei ole kilttiä. Kiltti mies kuvittelee, että nainen ymmärtää hänen haluavan enemmän, vaikka ei sanokaan sitä ääneen... niin, miksi ihmeessä mies muuten pyörisi naisen ympärillä?

Feministien määritelmässä kiltistä miehestä on tullut hyypiö, jolla on piilotellut salamotiivit. Ero omaan määritelmääni on siinä, että minä lähtenyt arvailemaan kiltin miehen psykologisia motiiveja. Kiltti mies on minulle mies, joka tekee mukavia asioita naisille ja välttää epämukavia.

Kiltin miehen teoria kilteistä miehistä

Daran vastaa Fecken feministiseen analyysiin:

Feministeillä näyttää olevan kyky päätellä kiltin miehen ajatukset hänen käytöksestään. Minun tapauksessani ajatteluni oli kuitekin aivan erilaista kuin mitä Fecke kuvaa.

Minä olin (ja olen edelleen) oikeasti kiltti mies, en teeskennellyt ominaisuuksiani. Ne ovat minun luonnollinen persoonallisuuteni. En ole laskelmoinut kiltteyttäni, eikä ajatukseni ollut seksin saaminen.

On kuitenkin totta, että teeskentelin jotain. Teeskentelin välinpitämättömyyttä suhteessa naiseen, johon olin ihastunut. Pelkäsin, että ihastuksen tunteideni paljastuttua nainen juoksisi huutaen karkuun, koska minun kaltainen kauhea hirviö on ihastunut häneen. En odottanut, että hän tietäisi minun olleen ihastunut häneen, vaan pelkäsin, että hän saisi asian selville.

Minä tapaan harvoin sellaisia kilttejä miehiä, joilla on Fecken esittämä ajattelun juoni. Feministien kiltti mies diskurssin tarkoituksena on leimata ja hiljentää miehet kuten minä. Feministit yrittävät väittää minulle päin naamaani, että motiivini eivät olleet niitä, mitä sanoin niiden olevan.

Vastavuoroisuuden periaate ei toimi naisteniskennässä

Miksi kiltti mies on kiltti? Onko kiltteys vain pettävä ulkokuori vai onko hän todella kiltti? Sama kysymys voidaan asettaa miltei kenelle tahansa kaupan kassoista alkaen. Onko kaupan kassa oikeasti ystävällinen vai haluaako hän vain saada minut tulemaan kauppaan uudestaan?

Tosiasia on se, että ihmiset opetetaan kilteiksi jo pienenä ja kiltteyteen taipuvaisille ihmisille kiltteydestä tulee heidän persoonaansa määrittävä toimintatapa. Ongelma tulee vastaan lähinnä siinä, että kilteille miehille ei opeteta, että vastavuoroisuuden periaate ei toimi naisten iskennässä, vaikka se toimii kaikilla muilla elämänalueilla.

Jos kaupan kassa on kiltti, asiakas tulee uudelleen. Jos olet kiltti naapurille, hän korvaa kiltteyden vastavuoroisesti. Sinä lainaat hänelle ruohonleikkuria ja hän lainaa sinulle puutarhasaksia.

Jo pienenä vastavuoroisuuden periaatteen oppinut poika kasvaa murrosikään ja naiset alkavat kiinnostaa. Miten poika toimii? Hän toimii samalla tavalla kiltisti kuin mitä hän on aina toiminut. Nyt kiltteys ei kuitenkaan toimikaan. Vaikka hän tekisi mitä tytön eteen, tyttö ei ihastu häneen, vaan sen sijaan luokittaa pojan yhä syvemmälle seksittömään kaverikategoriaan.

Kiltistä miehestä voi kasvaa hyypiö, jos hän kokee vääräksi naisten tavan palkita miehiä seksillä. Rentut ja pelimiehet sekstailevat kiltin miehen ihastuksien kanssa, vaikka he eivät tee juuri mitään naisen eteen. Pelimiehille nainen on vain omien tarpeiden tyydytyksen objekti, renttu - usein  väkivaltainen ja velkainen juoppo - on usein kelvotonta ainesta aviomieheksi .

Kiltti mies ei ole alunperin hyypiö, mutta hänestä voi kasvaa hyypiö, jos hän katkeroituu naisten parinvalinnan epäoikeudenmukaisuuteen.

Löydä lisätietoa hakusanalla