Yle: Lääkäreitä Valviran suurennuslasissa kilpirauhashoidon takia

Valvira tutkii parhaillaan tai on jo tutkinut kaikkiaan viiden yksityislääkärin toimia epätyypillisen kilpirauhashoidon vuoksi, kertoo Yle. Kolmessa tapauksessa selvitys on kesken. Yksi lääkäri on saanut kirjallisen varoituksen.

Yhden lääkärin oikeutta ammatin harjoittamiseen on rajoitettu väliaikaisesti. Ylen mukaan rajoitus tarkoittaa sitä, ettei hän saa hoitaa kilpirauhaongelmia. Lääkäri valitti hallinto-oikeuteen, ja siellä valitus meni läpi. Tällä haavaa valitus on Ylen mukaan hallinto-oikeudessa.

Hoidettu ainoastaan T3:lla

Kyse on kilpirauhasen vajaatoiminnan tai sitä muistuttavien oireiden hoidosta. Valviran syynissä on epätyypillisiä lääkkeenmääräämiskäytäntöjä: oireita on hoidettu ainoastaan T3-hormonilisällä eli T3-monoterapialla.

Ylen mukaan suomalaiset sisätautilääkärit ja endokrinologiayhdistys ovat huolestuneet tällaisesta käytännöstä. Viidestä lääkäristä on saatu useita eri ilmoituksia keskussairaalan erikoislääkäreiltä.

On esitetty epäilyksiä, että ennen T3-hoidon määräämistä nämä viisi lääkäriä eivät olisi esimerkiksi selvittäneet aina riittävästi väsymyksen syitä. Nyt selvitetään myös, onko potilaita seurattu riittävästi hoidon aikana esimerkiksi haittavaikutusten varalta.

”Vastustamme Valviran aikeita”

Aihe on herättänyt sosiaalisessa mediassa kiivasta kommentointia. Adressit-sivustolla Vastustamme Valviran aikeita puuttua kilpirauhasongelmien hoitoon -niminen vetoomus on kerännyt yli 7 100 allekirjoitusta.

Ylen jutussa lääkintöneuvos Markus Henriksson Valvirasta huomauttaa, ettei Valvira estä tai edistä tiettyjen lääkkeiden määräämistä.

Terveyskirjasto: pitää yhdistää tyroksiiniin

Terveyskirjaston artikkelissa todetaan, että ellei tyroksiinihoito auta kilpirauhasen vajaatoimintaan, voi lääkäri kokeilla hoitoa kilpirauhashormonin T3-muodolla (Liothyronin, Thybon).

Artikkelin mukaan T3-valmisteita ei kuitenkaan voi käyttää yksinään hoitamaan kilpirauhasen vajaatoimintaa, vaan ne yhdistetään tyroksiinihoitoon. Lisäksi suositellaan konsultaatiota kilpirauhastautien hoitoon perehtyneen lääkärin kanssa ennen T3-hoidon aloittamista.

Artikkelissa kerrotaan, ettei T3-valmisteita tule käyttää, ellei kilpirauhasen vajaatoimintaa ole varmistettu asianmukaisesti.

Ylen mukaan erikoislääkärit ovat olleet huolissaan siitä, että T3-hoitoa on määrätty potilaille, joilla ei ole kilpirauhasen vajaatoimintaa. Vaarana on, että elimistöön kertyy liikaa kilpirauhashormonia.

Lähteet: Yle, Adressit.com, Terveyskirjasto

Lue myös:

Kilpirauhasen vajaatoiminta: oireet, diagnoosi ja hoito

Moninaiset kilpirauhassairaudet -tietopaketti

2 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Eli tähän on tultu, kun totaalisen heikon vasteen antava T4 hoito ei annan edes kohtuullista vastetta kuin 20 % potilaista ovat muutama lääkäri yrittäneet jotain muuta niin valvira rankaisee heti. Suomessa ei saa hoittaa potilaita, vaan heiltä pitää saada rahat pois turhilla lääkkeillä! Toisaalta eläinperäiset lääkkeet antavat suurimmalle osalla hyvän hoito vasteen, miksi niitä ei suosita vieläkään Valviran toimesta? No siitä yksin kertaisesta syystä, että ko firmat eivät maksa virkamiehille voitelu rahaa. Herätys kansalaiset!
Vierailija (ei varmistettu)
Onneksi nyt on kehitetty DIO2-testi, joka osoittaa heti thyroxinin sopimattomuuden. Itselläni on tämä geenimuunnos. Vielä kun tk-lääkäritkin määräisivät ao testejä. Jos lääkärit oikeasti haluavaisivat hoitaa potilaitaan, eiköhän testi tulisi pian perus-lääkäreidenkin käyttöön. Väsymyksen syiden selvittelystä sen verran, että jännää kun Valviralla ei kiinnosta tutkia niitä lääkäreitä, jotka eivät ole lainkaan kiinnostuneita hoitamaan potilaitaan. Heille kyllä ei huomauteta hoitamatta jättämisestä. Nimimerkillä vuosi sitten lisämunuaisen ja kilpirauhasen toiminnan häiriöistä väsynyt, jolle tunnettu rauta-arvoja tutkiva sisätautilääkäri antoi diagnoosiksi raudanpuutteen välittämättä mistään muista asioista ja oireista.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.