Kilpirauhasen toiminta voi vaikuttaa kuolleisuuteen jo normaalirajojen sisällä

Kilpirauhasen aktiivisuudella saattaa olla pitkäkantoisia terveysvaikutuksia, vaikka sen toiminta olisi mittausten mukaan normaalin puitteissa. Hollantilaistutkijoiden havainto viittaa nykyisten raja-arvojen kaipaavan viilausta.

Tulokset julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä, ja ne perustuvat 7 800 keskimäärin 65-vuotiaan kahdeksanvuotiseen seurantaan. Tuona aikana 790 osallistujaa sairastui sydän- ja verisuonitauteihin ja 1 400 menehtyi.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot kuolleisuudesta ja sairastumisista tutkimuksen alussa kerättyihin tietoihin potilaiden kilpirauhasten toiminnasta, he havaitsivat kilpirauhasen toiminnan liittyvän siihen, miten todennäköisesti potilas menehtyi seurannan aikana. Pienimmässä riskissä olivat potilaat, joiden kilpirauhastoiminta oli normaalin alarajoilla ja suurimmassa riskissä olivat vastaavasti ylärajoilla olevat. Sama havaittiin analyysissa, jossa tarkasteltiin sydänsairauksia.

Käytännössä erot tarkoittivat noin kolmen vuoden vähennystä eliniässä ja sydän- ja verisuonitaudin alkamista noin 3,5 vuotta aikaisemmin. Tämä havaittiin riippumatta sydän- ja verisuonitautien perinteisistä riskitekijöistä.

Tutkijat pitävät tuloksiaan osoituksena nykyisten raja-arvojen ongelmista, mutta havainnot olisi hyvä varmistaa vielä suuremmissa tutkimuksissa ja muissa väestöissä. Jos tulokset varmistuvat, raja-arvoja kannattaisi todennäköisesti tarkastella uudelleen ainakin keski-ikäisten ja sitä vanhempien kohdalla. Aiemmissa tutkimuksissa kilpirauhasen lievä liika- ja vajaatoiminta ovat kummatkin liitetty sydänriskeihin.

Lähde: JAMA Internal Medicine 2017;DOI:10.1001/jamainternmed.2017.4836

Lue lisää:

Kilpirauhanen voi oireilla piilevästi

Moninaiset kilpirauhassairaudet - tietopaketti

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.