Kihti muuttaa ruokavalion

Kihti on sairaus, jossa elimistöön kertyy liikaa virtsahappoa ja sen suolamuotoa uraattia. Veren uraattipitoisuus voi suurentua kahdella tavalla. Sitä joko syntyy liikaa puriiniaineista tai sitten sitä ei poistu tarpeeksi elimistöstä virtsan mukana.

Kun huonosti liukenevan uraatin pitoisuus nousee tarpeeksi suureksi, se alkaa kiteytyä. Jos kiteytyminen tapahtuu nivelessä, jota samanaikaisesti kuormitetaan, syntyy kihdille tyypillinen niveltulehdus. Tavallisin kohde on isovarpaan tyvinivel.

Elintapasairausko?

Kihdin tavallisin aiheuttaja vanhemmilla ihmisillä ja naishenkilöillä on nesteenpoistolääkitys, joka estää uraatin erittymistä virtsaan. Muita eritystä vähentäviä tekijöitä ovat mm. munuaisten vajaatoiminta, elimistön happomyrkytystilat ja alkoholinkäyttö.

Alkoholi nostaa uraatin määrää veressä myös lisäämällä erään puriinin vapautumista maksasta. Tämän lisäksi alkoholijuomista olut sisältää itsessään paljon puriiniaineita. Myös osa ravintoaineista sisältää enemmän puriiniaineita kuin toiset. Tyypilliseksi kihtipotilaaksi kuvataankin usein tukevahko keski-ikäinen mies, joka syö tasokkaasti sekä nauttii alkoholijuomia.

Kihdin hoidon päälinjat

Kihdin hoito on kaksitahoista. Äkillinen kihtikohtaus eli niveltulehdus hoidetaan yleensä asettamalla nivel lepoon, hautomalla kylmällä sekä käyttämällä tulehduskipulääkettä. Näillä konsteilla kohtaus rauhoittuu yleensä hyvin. Niveleen voidaan antaa tarvittaessa myös kortisonipistos ja poistaa ylimääräinen nivelneste.

Toinen olennainen asia on veren uraattipitoisuuden pysyvä alentaminen, joka aloitetaan yleensä ruokavaliohoidolla (ks. kihdin potilasohje). Noudattamalla tarkasti dieettiohjeita onkin monesti mahdollista poistaa kihtioireet. Melkein puolelle sairastuneista se riittää vuosiksi. Jos henkilö käyttää nesteenpoistolääkettä, on arvioitava, voidaanko se korvata jollakin muulla valmisteella.

Pitkäaikainen veren virtsahappopitoisuutta alentava lääkitys aloitetaan tavallisesti kolmannen kihtikohtauksen jälkeen, jos ruokavaliohoito ei näytä riittävän. Tällöin käytetään yleisimmin allopurinolia tai probenesidia.

Vältä näitä ja syö noita!

Ruokavaliohoidolla pyritään vähentämään ravinnosta saatavien puriiniaineiden määrää. On myös tärkeää, että kihtiin sairastunut välttää mässäilyä ja pyrkii laihduttamaan, mikäli hänellä on ylipainoa. Liian ankaraa paastoa tulisi kuitenkin välttää, sillä se voi lisätä uraatin kertymistä vereen. Nestettä tulisi muistaa juoda päivittäin riittävästi.

Dieettiohjeet vaihtelevat hieman lähteestä riippuen. Pääsääntöisesti voidaan kuitenkin sanoa, että vältettäviä ruoka-aineita ovat sisäelimet (maksa, munuainen, kateenkorva) sekä alkoholijuomat, joista erityisesti oluen käyttö kannattaa lopettaa.

Rajoitetusti voi syödä pieniä kaloja (esim. muikku, anjovis, sardiini, silakka ja mäti), äyriäisiä (esim. katkarapu, simpukka), lihaa (esim. sika, nauta, kana, kalkkuna, riista ja lihaliemi) ja tiettyjä kasviksia (pavut, herneet, parsa, soija, pinaatti ja sienet).

Ruoka-aineita, jotka sisältävät vähän puriineja ja joita saa siten syödä kihdin puolesta vapaasti, ovat viljatuotteet (leipä, mysli, murot, puurot, yms.), maitotuotteet, hedelmät ja hedelmämehut, suurin osa kasviksista (peruna, tomaatti, kurkku, sipuli, keräkaali, salaatti, yms.), rasva (ruokaöljyt, margariini, yms.), muna, mausteet, sokeri, kahvi, tee sekä kaakao.

Kihtiä sairastavankin kannattaa kuitenkin valita ruokavalioonsa vähärasvaisia ruoka-aineita ja rasvaa käyttäessään suosia kasviöljyjä ja –rasvoja. Runsasta sokerin käyttöä olisi myös hyvä välttää.

Lue myös:

Lääkärikirja: Kihti, oireet ja hoito

7 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Rasvat ja sokeri ovat siis vapaasti nautittavia, mutta kuitenkin pitäisi suosia vähärasvaisia tuotteita ja välttää sokeria.. Täh? Ja miksi kasvisrasvoja? Jostain sen elimistön pitää energiaakin saada. Pelkkää porkkanaa mutustelemalla ei pitkään elä.
Vierailija (ei varmistettu)
Syökää mitä haluatte älkääkä narisko turhista. Täysin selkeä kieliasu ja ohjeistus.
Vierailija (ei varmistettu)
Täällä on näitä "suosituksia" vailla perusteita. "Kihtiä sairastavankin kannattaa kuitenkin valita ruokavalioonsa vähärasvaisia ruoka-aineita ja rasvaa käyttäessään suosia kasviöljyjä ja –rasvoja. Runsasta sokerin käyttöä olisi myös hyvä välttää." Olisi asiallista perustella miksi.
Vierailija (ei varmistettu)
Tämä ruokavalio on kaikille ihmisille, ei pelkästään kihtipotilaille. Samat suositukset kuin aina joka paikassa. Ainoa joka puuttui on tupakointi.
Vierailija (ei varmistettu)
Mikä kenellekkin käy geippiä kurkkua ja inkivääriä.Onhan noita nokkosia ja muita yrttejä. painoa tippui kun aamulla kasvi öljyjä päivällä proteiinit ja iltaan hiilarit niin jaksaa yön nukkua.Tietenkin vähän tulee marjoista hiilareirta pitkin päivää.
Vierailija (ei varmistettu)
Kylmähoitoa ei missään nimessä kihtiin. Pahentaa oireita.
Vierailija (ei varmistettu)
Huomannut saman olen. Saunaan vaan ja jalat ylös!

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.