Keuhkokuumeen vaarallinen seuraus iäkkäille - lisää sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä

Keuhkokuumeen vuoksi sairaalahoitoon joutuvat iäkkäät ovat suurentuneessa vaarassa sairastua sydänkohtaukseen ja muihin sydän- ja verisuonitautien oireisiin.

Riski on suuri etenkin keuhkokuumetta seuraavan kuukauden ajan.

Tuoreet havainnot julkaistiin JAMA-lehdessä, ja niiden perusteella sydänkohtauksen, aivohalvauksen ja kohtalokkaiden sydäntautioireiden vaara on noin nelinkertainen keuhkokuumetta seuraavien 30 päivän ajan.

Riski vähitellen pienenee, mutta on silti 1,5-kertainen vielä kymmenen vuoden kuluttua sairastumisesta. Riskit ovat samaa tasoa kuin sydän- ja verisuonitautien perinteisten riskitekijöiden kuten tupakoinnin, diabeteksen ja verenpainetaudin.

Tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat siihen, että keuhkokuume ja luultavasti myös muut hengitysteiden infektiot ja niihin kuuluva tulehdustila voivat altistaa sydänoireille.

Tutkimus perustuu kahden aikaisemman tutkimuksen aineistoihin, jotka koostuvat 6 000 yli 65-vuotiaan ja 16 000 tutkimuksen alussa 45–64-vuotiaan kymmenvuotisiin seurantatietoihin. Jokaista keuhkokuumeeseen sairastunutta kohden valittiin kaksi tervettä verrokkia.

Lähde: JAMA 2015;313:264–274

Lue myös:

Diabetes voi lisätä keuhkokuumeen vaarallisuutta

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.