Tuulilasinpesuneste osoittautui tartuntalähteeksi

Vuonna 1976 Philadelphiassa suuressa hotellissa sairastui yli 200 sotaveteraania keuhkokuumeeseen eikä kuolemantapauksiltakaan vältytty. Taudin aiheuttajaksi osoittautui aiemmin tuntematon bakteeri, joka sai legioonalaisveteraanien mukaan nimekseen Legionella.  Tarkemmissa tutkimuksissa havaittiin, että bakteeri oli levinnyt hotellin ilmastointilaitteiden kostutusvedestä hotellin huoneisiin.

Legionellabakteeri elää luonnon vesissä ja maaperässä. Tartuntojen on kuvattu levinneen suihkuissa, porealtaissa, kukkanäyttelyissä ja asvalttityömailla. Teollisuuden jäähdytystornien kautta legionellan on todettu aiheuttaneen tartuntoja pitkienkin matkojen päässä. Jokin aika sitten pidetyssä Amerikan mikrobiologiyhdistyksen vuosikokouksessa raportoitiin legionellabakteerin levinneen autojen ikkunanpesunesteiden välityksellä.

Arizonan yliopiston tutkijat kiinnostuivat asiasta, kun useiden legionelloositapausten yhdistävänä tekijänä oli autolla ajaminen. Tutkijat havaitsivat, että legionallabakteeri pystyy lisääntymään autojen ikkunanpesunesteissä ja säilyy niissä jopa 14 kuukautta. Toisessa tutkimuksessa he osoittivat, että legionallabakteeria löytyy 75 %:ssa amerikkalaisten koulubussien tuulilasinpesunesteistä.

Pesuneste leviää suuttimesta tuulilasiin pieninä pisaroina. Auton sisäpuolella tuulilasia pidetään huurusta vapaana puhaltamalla tuulettimella ilmaa. Tämä ilma tulee yleensä tuulilasin edessä olevien ilmanottoaukkojen kautta. Jos autossa tuloilma kulkee suodattimien läpi, riski bakteerien leviämiselle on pienempi.

Onneksi legionella on tyypillisesti lämpimämpien vesien ja maiden bakteeri, mutta sitä torjutaan aktiivisesti Suomessakin. Hyvä esimerkki on talousveden kuuman veden lämpötila. Sen pitää olla riittävän korkea, jotta legionella ei lisääntyisi putkistoissa. Autoilija voi välttää bakteeriaerosolien muodostumista käyttämällä tuulilasin pesunesteissä puhdasta vesijohtovettä ja puhdistamalla, jos mahdollista, aika ajoin tuulilasin pesunestesäiliön.

Lue lisää:

Kuumeeton keuhkokuume

Hanavesi laadukkaampaa kuin pakatut vedet

2 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Mitenkäs koostumuserot? Suomessa tyypillisesti tuulilasinpesuneste sisältää runsaasti etanolia jäänestona. Samalla se toiminee säilöntäaineena ja estää legionella ym bakteereja kasvamasta nesteessä?
Vierailija (ei varmistettu)
Brittitutkimus sitten taas totesi aikoinaan toisin: http://www.automerkit.fi/liikenne/bensis/artikkelit/tuulilasinpesunesteen-kaeyttoe-voi-pelastaa-hengen.html Joten sillälailla!

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.