Keuhkokuume-tietopaketti

Virusflunssien ja influenssan vakavin komplikaatio ja jälkitauti on keuhkokuume eli pneumonia. Keuhkokuumeen ja äkillisen keuhkoputkentulehduksen oireet ovat varsin samanlaisia, mutta keuhkokuumeessa oireet ovat yleensä voimakkaammat.

Keuhkokuumeeseen sairastumisen riskiä lisäävät krooniset keuhkosairaudet (erityisesti keuhkoahtaumatauti), tupakointi, vaikea yleissairaus ja heikko vastustuskyky. Keuhkokuume voi olla kohtalokas erityisesti elämän äärirajoilla ja perustautien heikentämillä.

Keuhkokuumeen yleisin aiheuttaja on bakteeri ja keuhkokuume hoidetaankin pääsääntöisesti aina antibioottihoidolla. Keuhkokuume voidaan hoitaa kotonakin suun kautta otettavalla antibiootilla, mutta usein tauti vaatii sairaalahoitoa ja suonensisäistä antibioottihoitoa.

Koostimme tälle sivulle keskeisiä keuhkokuumetta käsitteleviä artikkeleita palvelussa, löydät niistä lisätietoa sairaudesta, sen oireista, diagnoosista ja hoidosta.

Keuhkokuumetta käsitteleviä artikkeleita:

Keuhkokuume-lääkärikirja

Keuhkokuume on keuhkokudoksen tulehdus, joka on ns. alahengitystietulehdus. Tyypillisiä keuhkokuumeen oireita ovat kuume ja horkka, yskä, märkäiset yskökset, hengenahdistus sekä pistävä rintakipu. Kaikkia oireita ei kuitenkaan aina esiinny ja esimerkiksi vanhuksilla näkyvimpinä oireina voivat olla sekavuus ja vatsaoireet. Lue lääkärikirjasta keuhkokuumeen oireiden tarkka kuvaus, sekä miten sairaus diagnosoidaan ja hoidetaan aikuisilla.

Keuhkokuume-lääkärikirja: oireet, tunnistaminen ja hoito


Keuhkokuume-potilasohje

Keuhkokuume on vakava tauti ja vaatii aina lääkärin arviota ja tutkimuksia. Keuhkokuumeen parantumiseksi tulee pysyä levossa ja välttää turhaa rasitusta - sairausloma onkin yleensä tarpeen. Keuhkokuumetta hoidetaan antibiooteilla, jotka tepsivät sairauden aiheuttajabakteeriin, pneumokokkiin. Mikäli antibioottikuurista huolimatta vointi ei parane muutamassa vuorokaudessa tai jos vointi hoidon aikana huononee, tulee ottaa uudestaan yhteys lääkäriin.

Lue potilasohjeesta keuhkokuumeen hoidosta

Keuhkokuume lapsella

Lapsilla keuhkokuume on nykyään melko harvinainen. Esiintyessään se kehittyy tavallisimmin ylähengitystietulehduksen jälkitautina ja aiheuttajina ovat samat bakteerit ja virukset kuin ylähengitystietulehduksissakin. Lue artikkeli, jossa kuvaillaan keuhkokuumeen oireet lapsella sekä kerrotaan, milloin tulee hakeutua lääkäriin tai päivystykseen.

Lue artikkeli lapsen keuhkokuumeesta
 


Lapsen keuhkokuumeen erityispiirteet

Lue artikkeli, jossa kuvaillaan lapsen keuhkokuumeen erityispiirteitä, millaisia oireita keuhkokuumetta sairastavalla lapsella ilmenee sekä miten sairaus lapsilla todetaan ja hoidetaan. Artikkelissa myös kuvaillaan, mitä keinoja keuhkokuumeen ennaltaehkäisemiseksi lapsilla on käytettävissä.

Lue lisää aiheesta
 


Kuumeeton keuhkokuume

Pääsääntöisesti keuhkokuume eli pneumonia on aina kuumeinen. Kuume on sairauden tyyppioire ja se nousee usein nopeasti. Taudinaiheuttajasta riippuen, joissakin epätyypillisissä keuhkokuumeen muodoissa kuumetta voi olla vain vähän ja sairauden oireet myös etenevät hitaasti. Iäkkäillä potilailla keuhkokuume voi ilmetä myös ilman voimakasta lämmön nousua. Vanhuksella pelkkä sekavuus voi olla ainoa oire keuhkokuumeesta. Lue artikkeli, jossa kerrotaan, mikä on kuumeeton keuhkokuume.

Lue lisää aiheesta: "mikä on kuumeeton keuhkokuume?"

Mykoplasma-infektiot


Mykoplasmat ovat bakteereja pienempiä mutta viruksia suurempia pieneliöitä. Mykoplasmoja tunnetaan vajaa pari sataa erilaista, mutta niistä vain reilu kymmenkunta aiheuttaa ihmisille tauteja. Yleinen mykoplasma Mycoplasma pneumoniae voi aiheuttaa keuhkokuumeen kaltaisen hengitystieinfektion (atyyppinen pneumonia). Lue artikkeli, jossa kuvaillaan, millaisia hengitystieoireita mykoplasmat aiheuttavat ja miten sairaus hoidetaan.

Mikä on mykoplasma?

Lähteet: Terve.fi: Lääkärikirja Keuhkokuume, artikkelit: keuhkokuumeen potilasohje, lapsen keuhkokuume, kuumeeton keuhkokuume, mykoplasma-infektiot sekä Terveysportti: Keuhkokuume lapsella.

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle: