Kipua rinnassa: sydänkohtaus vai jotain muuta?

Polttava tunne rinnassa ei tunnu loppuvan ja pahenee ajan kuluessa. Onko kyseessä sydänkohtaus vai jotain muuta?

Tätä harmillisen hankalaa kysymystä pohtivat maailmalla miljoonat ihmiset lääkäreineen joka vuosi. Ongelmana on se, että rintakipu voi syntyä kymmenistä eri syistä. Sydänkohtauksen lisäksi syitä voivat olla esimerkiksi haimatulehdus, keuhkokuume tai paniikkikohtaus.

Viime vuonna yli kuusi miljoonaa ihmistä tuotiin Yhdysvalloissa rintakipujen vuoksi ensiapuun. Heistä vain 20 %:lla syynä oli sydänkohtaus tai sydänkohtausta usein edeltävä epävakaa angina pectoris. Pienellä osalla kivun syynä oli jokin muu potentiaalisesti hengenvaarallinen ongelma, kuten keuhkoembolia (veritulppa keuhkoissa), tai aortan dissektio, repeämä aortan sisäkerroksessa. Osalla oireet johtuivat ns. normaalista angina pectorikesta, jota ilmenee happirikkaan veren kulun ollessa riittämätöntä sydämen joihinkin osiin fyysisen rasituksen tai tunneperäisen stressin yhteydessä. Selvällä enemmistöllä rintakivun taustalla oli kuitenkin jokin sydämeen tai verisuoniin liittymätön syy.

Oireiden ja kokemusten yksilöllisyys on toinen sydänkohtauksen tunnistamisessa ongelmia aiheuttava tekijä. Eri ihmiset kokevat sydänkohtauksen eri tavoin. Jotkut kärsivät perinteisestä rintakivusta, toiset saattavat kärsiä leuka- tai selkäkivusta ja osalla oireena voi olla hengästymistä, äärimmäistä väsymystä tai pahoinvointia.

Syyt tulee selvittää

Lääkärit käyttävät useita tiedon lähteitä selvittäessään sitä, kärsiikö potilas sydänkohtauksesta vai ei. Tarkimpia ovat verikokeet, jotka tunnistavat sydänlihaksen vahingoittumisen indikaattoreita ja markkereita, kuten kreatiinikinaasia ja troponiinia. Verikokeet ovat tarkkoja, mutta indikaattoreina toimivien proteiinien tasojen kohoaminen riittävän korkeaksi voi viedä aikaa. Tästä johtuen parhaat menetelmät sydänkohtauksen tunnistamiseksi aikaisessa vaiheessa ovat elektrokardiogrammi (EKG), jolla mitataan sydämen sähköistä toimintaa sekä potilaan oma kertomus ja rintakivun ja muiden oireiden tarkka selvittäminen.

Nämä asiat lääkäri yleensä selvittää oireista:

 • Mitkä ovat potilaan oireet (kipu, paine, tiukkuus ym.)?
 • Missä epämukavuuden tunne on?
 • Milloin se alkoi?
 • Ovatko oireet pahentuneet vai pysyneet samoina?
 • Ovatko oireet jatkuvia vai ajoittaisia?
 • Onko oireita esiintynyt aiemmin?
 • Mitä potilas oli tekemässä kun oireet alkoivat?

Selkeät vastaukset näihin kysymyksiin auttavat jo pitkälle oikean vaivan diagnosoinnissa. Viiltävä tai useaan tuntiin muuttumaton kipu on epätodennäköisemmin sydänkohtauksen oire verrattuna rinnan keskiosasta vasempaan käsivarteen tai leukaan leviävään kipuun.


Kuvaus sydäkohtauksen ja muun syyn aiheuttamien kipujen eroista.

Todennäköisemmin sydänkohtaus

Todenäköisemmin jotain muuta

Kivun, paineen, puristuksen, tiukkuuden tai poltteleva tunne

Hengityksen tai yskimisen yhteydessä esiintyvä terävä tai viiltävä kipu

Kivun asteittainen eteneminen muutaman minuutin aikana

Äkillinen pistävä kipu joka kestää vain muutaman sekunnin ajan

Kipu laajalla alueella, myös keskellä rintaa

Kipu selkeästi toisella puolen vartaloa

Kipu ulottuu vasempaan käteen, niskaan, leukaan tai selkään (kts. kuva)

Yhteen kohtaan keskittynyt kipu

Kivun tai paineen tunteen lisäksi hengittämisvaikeuksia, kylmä hiki tai äkillistä pahoinvointia

Kipu kestää useita tunteja tai päiviä ilman muita oireita

Kivun tai paineen tunne ilmenee fyysisen rasituksen tai tunneperäisen stressitilan aikana tai sen jälkeen (sydänkohtaus) tai ollessasi levossa (epävakaa angina pectoris)

Kipu uusiutuu painamalla rintaa tai kehon liikkeellä

  

Parempi katsoa kuin katua

Toisin kuin polvi- tai selkäkipua, ei rintakipua jättää huomioimatta vaikka tahdonvoimaa ja kipukynnystä olisi muille jaettavaksi. Sen syytä ei myöskään pitäisi koskaan diagnosoida itse kotona. Älä leiki lääkäriä, vaan lähde tapaamaan sellaista nopeasti, jos olet huolestunut kivusta tai epämiellyttävästä tunteesta rinnassa, yläselässä, vasemmassa käsivarressa tai leuassa. Myös äkillinen pyörtyminen, kylmä hiki, pahoinvointi ja oksentelu ovat merkkejä äkillisestä hoidon tarpeesta. Hätänumeroon soittaminen ei ole hätävarjelun liioittelua – päinvastoin, se on useissa tapauksissa paras tapa toimia. Ambulanssien varustus ja osaavat hoitajat auttavat pitämään sinut vakaassa tilassa jos sydämesi on todella hätätilassa.

Avun hälyttämisen lykkäykselle on useita (huonoja) syitä: ”olen liian nuori” (jopa kaksikymppisillä voi esiintyä sydänkohtauksia), ”olen loistavassa fyysisessä kunnossa” (sydänkohtaus on joskus sydäntaudin tai -vaivan ensimmäinen merkki), ”minulla on perhe vastuullani” (sen suuremmalla syyllä nopeasti hoidettavaksi), ”en tahdo vaivata ketään” (suurempi vaiva aiheutuu pitkälle kehittyneestä sydämen vajaatoiminnasta tai kuolemasta, usko pois).

Jos kyse ei ole sydänkohtauksesta, olet silti tehnyt viisaasti. Kun sydänkohtaus on voitu vetää oireiden aiheuttajien listasta yli, aloitetaan todellisen syyn etsintä ja kivun lievittäminen. Hoitohenkilökunta ei varmasti ole sinulle vihainen varovaisuuden tai hoitoon hakeutumisen vuoksi. Päinvastoin, ajoissa hoitoon hakeutuvia tulisi jopa onnitella. Jos rintakipujesi syynä ovat ruoansulatusongelmat, paniikkikohtaus tai jokin muu mahdollisesti palaava ongelma, voivat sinua hoitavat henkilöt auttaa tulkitsemaan mitä kehosi yrittää viestittää.

Rintakipu voi olla vakava asia. Jos epäilet, että rintakipusi johtuu sydänkohtauksesta, toimi heti. Mitä aiemmin sinut tutkitaan, sitä pikemmin voit päästä sellaiseen hoitoon, joka suojaa sinua pysyviltä vahingoilta.

Sydänkohtauksen varoitusmerkkejä

Rintakipu on vain yksi sydäkohtauksen mahdollisista merkeistä. Jos huomaat yhden tai useampia merkkejä alla olevasta listasta, ota yhteyttä hätänumeroon välittömästi.

 • Epämukavaa painetta, puristusta, täynnä olon tunnetta, polttelua, tiukkuutta tai kipua keskellä rintaa
 • Kipua, tunnottomuutta, nipistelyä, pistelyä tai muita epämukavia tuntemuksia toisessa tai molemmissa käsissä, selässä, niskassa, leuassa tai vatsassa
 • Hengästymistä
 • Äkillistä pahoinvointia tai oksentelua
 • Huimausta
 • Epätavallista väsymystä
 • Lämpöä/kuumia aaltoja tai kylmä hiki
 • Äkillinen raskauden, heikkouden tai kolotuksen tunne toisessa tai molemmissa käsissä

Copyright © 2010 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserved.

Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä.

3 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Hei tarvidin pikasta vastausta!! Käyn n.2 kertaa viikossa 3-6km lenkki ennen se sujui leikiten mutta nyt pienillä matkoilla alkaa jo rinnan alueella tulla kipua ja juoksu ei onnistu niin hyvin. Yksi pöivä sängyssä maikkoilessa minua alkoi pistää sydämen vasemmasta ala nurkasta kivun kesto oli n.1 min ja en pystynyt ottamaan paljon happea leralla sillä silloin rintaan sattui enemmän vaan jouduin ottamaa happea vähän kerallaan. onko jostakin vakavasta kyse??
Ylläpito
Hei, halutessasi voit esittää kysymyksesi sisätatautien ja kardiologian erikoislääkärille Olli-Pekka Piiralle: http://www.terve.fi/kayttajat/oppiira Myös lääkärin vastaanolla käyminen voi olla aiheellista. Toivottavasti saat vastauksen pulmaasi. Terveisin: Toimitus
Vierailija (ei varmistettu)
Olen suhteellisen sivistynyt ja ehkä mieleltäni hiukan kehittyneempi, kuin muut ikäiseni. Olen siis 13v poika, kesällä 14. Ei ole ylipainoa (en tarkasti osaa määritellä ylipainoa, mutta jos nyt itse sanon niin ei ole) 65kg 166cm. Tunsin tuossa äsken viiltävän/pistävän kivun rinnan vasemmalta puolelta vasempaan käteen. Todella nopeasti lähtenyttä kipua, meni pois aika äkkiä. Sen jälkeen alkoi ehkä 5 min kestävä pistävä kipu tietyssä kohtaa vasemman käden alla kyljen kohdalla. Olen paljon asiasta lukenut, ja sen verran tiedän, että tämä olisi merkki sydäninfarktista, mutta on kuulemma ERITTÄIN harvinaisia jopa 20 vuotiaille. mutten nyt osaa sanoa, että mitä tehdä, tutkia asiaa ajan kanssa, vaiko sitten lähteä sairaalaan, kun en nyt asiasta kuitenkaan käytännössä mitään tiedä... Suvussa ei sydänvaivoja.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.