5 luonnollista tapaa voittaa hammaslääkäripelko | Terve.fi
Artikkeli
5 luonnollista tapaa voittaa hammaslääkäripelko
Lue lisää aiheesta: Kauneus

Podetko hammaslääkäripelkoa? Et todellakaan ole yksin. Jopa 75 prosenttia ihmisistä kokee jonkinasteista ahdistusta hammasläärillä käynnistä. Tutkijoiden mukaan naiset ovat miehiä taipuvaisempia hammaslääkäripelkoon. Pelko saattaa olla jopa perinnöllistä, kertoo uusi ruotsalainen tutkimus.

 

Joillakin hammaslääkärikammo saattaa syntyä siitä, etteivät he ole käyneet lapsena säännöllisissa hammastarkastuksissa. Tällöin muiden ihmisten kertomukset hammaslääkärikokemuksista saattavat aiheuttaa pelkoa. Eräs tapa hoitaa pelkoa on pyytää rauhoittavaa lääkettä. Jos et kuitenkaan pidä tästä keinosta, voit kokeilla näitä viittä luonnollista tapaa hallita kipuasi ja suojella suusi terveyttä.

 

1. Keskustele asiasta

 

Hyvä kommunikointi hammaslääkärin ja potilaan välillä on tärkeää. Jos kerrot huolistasi lääkärille ja esität vaihtoehtoja, jotka saisivat olosi mukavaksi, pelkosi saattavat lieventyä. Ehdota esimerkiksi merkkiä, josta lääkäri tietää sinun tarvitsevan pienen tauon.

 

2. Käytä hyviä tuoksuja

 

Brittitutkimuksen mukaan esimerkiksi laventelin tuoksu hammaslääkärin odotushuoneessa lievittää ahdistusta. Tähän on olemassa fysiologinen syy: laventelin tuoksu lisää tietyn tyyppisiä aivoaaltoja, jotka aiheuttavat rentoutumista. Voit kokeilla laventelin tuoksuista käsirasvaa tai taputella pari tippaa laventeliöljyä ranteisiisi ennen hammaslääkärin tapaamista.

 

3. Rentouta kehosi

 

Hengitä hitaasti ja syvään, sillä se rauhoittaa kehoasi ja auttaa sinua keskittymään johonkin muuhun.

 

4. Kiinnitä huomiosi muualle

 

Kuuntele musiikkia tai kokeile mielikuvaharjoituksia. Kuvittele itsesi rauhoittavaan paikkaan, kuten esimerkiksi rannalle. Ajattele olevasi lähellä merta, sinisen taivaan alla ja kuulevasi aaltojen äänet. Haistat suolaisen meri-ilman ja tunnet hiekan varpaissasi. Mitä enemmän aisti-informaatiota pystyt lisäämään, sitä paremmin pystyt viemään ajatuksesi pois hammaslääkärin tuolista.

 

5. Kokeile akupuntiota

 

Uuden tutkimuksen mukaan akupuntiohoidossa käyminen ennen hammaslääkäriä voi vähentää pelkoa merkittävästi. Ota kuitenkin ensin selvää, sopiiko akupuntiohoito juuri sinulle.

 

Lähde: oralcareandhealthdaily.com

Kirjoittaja
Johanna Rytkönen

Olen vuonna 2011 valmistunut, journalismiin suuntautunut medianomi. Tällä hetkellä opiskelen yliopistossa suomen kieltä ja työskentelen Terve Medialla freelance-verkkotoimittajana. Tavoitteenani on kirjoittaa hyvinvoinnista ja terveydestä mahdollisimman mielenkiintoisia uutisia, joista on apua ja hyötyä kaikille lukijoillemme. Vapaa-ajalla intohimojani ovat uiminen, sulkapallon pelaaminen, musiikki ja elokuvat.

Jaa artikkeli: 
Artikkeli
Faktat haltuun: Ihon voitelu ja rasvaus
Jokaisella varmasti on kuiva iho jossain vaiheessa elämäänsä, mutta ongelma yleistyy iän myötä. Ihosta kannattaakin pitää huolta jo ajoissa....
Artikkeli
Puuteriväri, shamppanja, konjakki tai heleän vaalea violetti
Kevään ensimmäisten aurinkoisten päivien jälkeen monet heräävät katsomaan peiliin ja etenkin hiuksiin halutaan jotain uutta synkän valottoman...
Artikkeli
Juhlakausi alkaa jo talvella
Juhlakausi alkaa jo talvella. Vielä jokunen vuosi sitten hääsesonki oli kuumimmillaan kesä-heinäkuussa, mutta nykyään talvihäät ovat nousseet jopa...
Artikkeli
Juhlakampauksia juhliin, häihin ja vanhojen tansseihin
Naisen kruunu on pitkät hiukset, joista saa loihdittua juhlaan ja arkeen monenlaisia näyttäviä kampauksia. Arjen kampaukset saavat olla hallitusti...

Viimeisimmät keskustelut

Artikkeli
Kevään ensimmäisten aurinkoisten päivien jälkeen monet heräävät katsomaan...
Sairaanhoitaja, kosmetologi ja lymfaterapeutti
Asiantuntija ei ole nyt paikalla

Kauneus - Viimeisimmät uutiset

Viimeisimmät blogikirjoitukset