Koulutettujen lapsista tulee pitempiä

Koulutettujen ja varakkaiden perheiden lapset kasvavat muita pitemmiksi myös Suomessa, tuore tutkimus vahvistaa. Pituuskasvu kuvastaa lapsuuden sairauksia, ravitsemusta ja vastoinkäymisiä.

Tutkimus julkaistiin Journal of Epidemiology & Community Health -lehdessä, ja siinä hyödynnettiin kuuden eurooppalaistutkimuksen aineistoja. Yksi tutkimuksista oli suomalainen Lasten sepelvaltimotaudin riskitekijät (LASERI) -tutkimus. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut melkein 50 000 lasta, joiden pituudet mitattiin useita kertoja vuosina 1980–2014.

Suomessa korkeakoulutettujen äitien pojat olivat 21-vuotiaana keskimäärin kaksi senttimetriä ja tytöt lähes kolme senttimetriä pitempiä kuin vain peruskoulun käyneiden lapset. Sama havaittiin myös muissa aineistoissa ja maissa, mutta pituusvaikutukset vaihtelivat jonkin verran.

Tutkimuksen tulokset osoittavat lapsuuden sosiaalisilla ja taloudellisilla oloilla olevan Euroopassa ja Suomessa edelleenkin huomattava vaikutus lasten terveyteen. Tuo vaikutus ei myöskään rajoitu vain lapsuuteen vaan ulottuu myös aikuisikään. Muun muassa sydän- ja verisuonitautien kehittyminen voi alkaa jo lapsuudessa.

Lähde: BMJ Journals

Lue myös:

Lasten yleisimmät kehityshäiriöt

Pituus voi vaikuttaa verenpaineeseen – lyhyillä on korkeampi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle: