Influenssakausi alkamassa – rokotus paras suoja influenssaa vastaan

Influenssaepidemia on käynnistymässä Suomessa. Influenssakäynnit terveyskeskuksissa ovat lisääntyneet useissa sairaanhoitopiireissä. Influenssa A(H3N2) ja B -virus ovat aiheuttaneet hoitolaitosrypäitä eri puolilla Suomea. Rokotus on paras suoja influenssaa vastaan.

Tällä hetkellä maailmalla kiertävät influenssa A(H3N2) -virukset ovat perimältään hyvin erilaisia. Samanaikaisesti kiertää myös kahdenlaisia influenssa B -viruksia. Eniten on havaittu B/Yamagata-viruksia. Vielä on kuitenkin liian varhaista ennustaa, mikä tai mitkä näistä influenssaviruksista aiheuttavat tänä talvena Suomessa eniten tautitapauksia.

Influenssarokotteiden suojateho vaihtelee

Kansallisessa rokotusohjelmassa annettava pistettävä influenssarokote antaa suojaa kahta influenssa A -virusta (H3N2 ja H1N1pdm09) ja yhtä B-virusta (B/Victoria) vastaan. Toinen Suomessa saatavilla oleva pistettävä rokote ja nenäsumutteena annettava rokote suojaavat myös B/Yamagata -virukselta.

Kiertävät influenssa A(H3N2) -virukset poikkeavat rokotteen sisältämästä viruskannasta. Tätä viruskantaa vastaan influenssarokotteiden suojateho tullee olemaan kohtalainen. Väestöllä saattaa kuitenkin olla viime kaudella sairastetun taudin antamaa osittaista suojaa influenssaa vastaan, joten A(H3N2)-virukset eivät todennäköisesti kykene aiheuttamaan yhtä rajua epidemiaa kuin viime kaudella.

Kansallisen rokotusohjelman pistettävän rokotteen suojatehon arvioidaan olevan influenssa B/Yamagata -viruksia kohtaan matala ja B/Victoria -viruksia vastaan hyvä. Neljä viruskantaa sisältävän pistettävän rokotteen ja nenäsumuterokotteen teho molempia B -viruskantoja vastaan on todennäköisesti hyvä.

”Vaikka kiertävät viruskannat poikkeavat osin rokotteen valmistuksessa käytetyistä viruskannoista, influenssarokotteet voivat antaa jonkinasteista suojaa kiertäviä viruksia vastaan myös niin sanotun ristisuojan kautta”, kertoo erityisasiantuntija Niina Ikonen.

Rokote on paras suoja influenssaa vastaan

Aiemmilta influenssakausilta tiedetään, että influenssa A(H3N2) -virusten aiheuttamat sairastumiset saattavat olla vakavia erityisesti iäkkäille ja perussairaille. Myös B-virukset voivat aiheuttaa vakavan taudin. Vanhusten, pikkulasten ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvien influenssat voivat johtaa sairaalahoitoon. Riskiryhmiin kuuluville tulisi harkita viruslääkitystä jo taudin varhaisessa vaiheessa rokotussuojasta riippumatta.

”Rokote kannattaa ehdottomasti ottaa, vaikka sen suojateho ei olisikaan paras mahdollinen. Jos jättää rokotteen ottamatta, ei saa mitään suojaa. Jos rokotettu saa influenssan, tauti on todennäköisesti lievempi. Käsienpesu on tärkeää, mutta ei yksin auta torjumaan influenssaa. Lisäksi kannattaa muistaa, että rokotettu suojaa paitsi itseään, myös lähipiiriään. Myös näin saadaan vähennettyä influenssan leviämistä”, sanoo ylilääkäri Hanna Nohynek.

Tarkempaa tietoa epidemiatilanteesta ja annettujen influenssarokotteiden määristä sekä kauden edetessä myös rokotteen suojatehosta löytyy ajantasaisesta influenssakatsauksesta.

Lähde: THL:n tiedote 19.12.2017

Lue lisää:

Influenssa: katso, kannattaako sinun ottaa rokote

2 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
https://kymensanomat.fi/uutiset/lahella/4e8006e1-89ad-44a8-994d-d0999ca4096b "En ole koskaan nähnyt vastaavaa kausi-influenssarokotteen pettämistä. Tauti lyö täysin läpi. Myös yli kymmenen henkilökunnan jäsentä on sairastunut, tiistain mittaan tautitapauksia ilmeni lisää. Lähes kaikki heistä ja suurin osa potilaista on rokotettu kausi-influenssarokotteella."
Vierailija (ei varmistettu)
Olisi mukava ymmärtää mihin toiveet influennsarokotuksen tehosta perustuvat, kun vaikkapa riippumattoman Cochrane instituutin yli sata influennsa rokotus tutkimusta käsittelevä koontitutkimus viittaa aivan muuhun. Kyllä influenssarokoteen ottajaltakin vaaditaan hieman kriittisyyttä. Karsinogeenisen formaldehydin tai polysorbaatti 80 lihakseen pistäminen ei oikein kuullosta järkevältä. Rokoteollisuuden kanssa naimisissa köllöttelevän THL:n toivoisi perehtyvän C-vitamiinin, D-vitamiinin ja sinkin suojaustehoon. C-vitamiini farmagologisilla annostuksilla on ollut käytössä jo 40-luvulta asti, paljon ennen rokotusten käyttöönottoa.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.