Imetys saattaa pienentää äidin MS-taudin riskiä

Imettävillä äideillä saattaa olla pienempi MS-taudin riski verrattuna äiteihin, jotka eivät imetä, sanotaan tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa. Tulokset julkaistiin Neurology-lehdessä.

Uudessa tutkimuksessa analysoitiin dataa raskauden jälkeisen imetyksen kokonaiskestosta 397 äidiltä, joille oli vastikään diagnosoitu MS-tauti sekä kontrolliäideiltä, joilla ei ollut MS-tautia.

Enintään neljä kuukautta imettäviin äiteihin verrattuna yli 15 kuukautta imettäneillä äideillä oli 53 prosenttia pienempi MS-taudin riski. MS-riskin suurenemisen syyt ovat epäselviä toistaiseksi.

Tutkijoiden mukaan ovulaation pituudella ja MS-taudin kehittymisellä ei ollut yhteyttä. Myöskään raskauksien määrällä, hormonaalisella ehkäisyllä tai äidin iällä ensimmäisessä synnytyksessä ei ollut yhteyttä MS-tautiin.

Mensturaation alkaminen nuorempana näytti suurentavan riskiä. Naisilla, joiden kuukautiset alkoivat yli 15-vuotiaina, oli 44 prosenttia pienempi MS-taudin riski kuin naisilla, joiden kuukautiset alkoivat 11-vuotiaana tai nuorempana.

Tutkimus ei ollut kontrolloitu koe, joka osoittaa suoran yhteyden imettämisen ja MS-taudin välille. Tutkimuksessa ei myöskään ollut tietoja siitä, miksi jotkut äidit eivät imettäneet tai imettivät alle neljä kuukautta.

Tutkimus: Neurology 2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Lääkkeet ja imetys

7 kysytyintä asiaa imettämisestä

Imetys: Pitkään imetetyistä tulee fiksuja menestyjiä

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.