Yöaikaan syntyneet haavat paranevat kaksi kertaa hitaammin

Päivällä syntyneet haavat ja palovammat paranevat uuden tutkimuksen mukaan noin 60 prosenttia nopeammin kuin yöaikaan syntyneet haavat. Löytö on hyvin yllättävä ja huomauttaa, kuinka sisäinen kello tulee ottaa huomioon jopa kirurgiassa ja haavojenhoidossa.

Tutkimus on ensimmäinen, jossa havaittiin yhteys haavan syntymäajankohdan ja paranemisnopeuden kanssa. Tutkimuksessa yöksi määriteltiin aikaväli iltakahdeksasta aamukahdeksaan ja vastaavasti toinen puolisko vuorokaudesta oli päivää. Yöllä sattuneista palovammoista 95 prosenttia oli täysin parantunut 28 päivässä, kun taas päivällä sattuneista 95 prosenttia oli parantunut jo 17 päivässä.

Sisäinen kello ja vuorokausirytmi säätelevät melkein jokaisen kehomme solun toimintaa. Selkeimmin se näkyy unirytmissä, hormonituotannossa ja ruoansulatuksessa. Tutkijat havaitsivat, että ihosolut toimivat nopeammin päivällä ja haavan paraneminen alkoi siksi nopeammin kuin yöllä. Päivällä haavaa ympäröivissä ihosoluissa havaittiin myös olevan enemmän kollageenia.

Tutkijat epäilevät, että ero voisi johtua evoluutiosta. On todennäköisempää saada haava päivällä, jolloin keho on saattanut luoda mekanismin, jonka myötä päivällä syntyneet haavat paranevat nopeammin.

Haavojen sulkeminen ja paranemisen nopeutuminen ei ole muuttunut pitkiin aikoihin, vaikka muu lääketiede on edennyt vauhdilla ja hoitomuodot ovat kehittyneet. Esimerkiksi haavaa sulkevia lääkkeitä ei juurikaan ole olemassa, vaikka sellainen olisi hyvin tarpeellinen monissa tilanteissa.

Lähde: Science Translational Medicine 11.11.2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Onko tässä haavanhoidon tulevaisuus? Katso video!

Tupakointi hidastaa haavojen paranemista ja lisää arpimuodostusta

Suun kivuliaat haavaumat voidaan hoitaa

Näihin vanhan ajan parannuskeinoihin myös lääkärit uskovat

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.