Kyhmyruusu

Kyhmyruusu on ihon ja ihonalaisen kudoksen tulehdustauti. Se on naisilla yleisempi kuin miehillä ja esiintyy tavallisimmin nuorilla aikuisilla. Tautia tavataan useimmiten vuoden alkupuoliskon aikana.

Kyhmyruusun syynä katsotaan olevan elimistön reaktio jollekin vieraalle aineelle tai infektiolle, kuten yersinia- ja streptokokkibakteeri-tulehduksille tai tuberkuloosille. Muita mahdollisia aiheuttajia ovat sarkoidoosi, eräät suolistosairaudet ja lääkkeet.

Kyhmyruusun oireet ja tutkimukset

Kyhmyruusulle tyypilliset ihomuutokset ovat kuumottavat, punoittavat ja koholla olevat aristavat kyhmyt, jotka sijaitsevat tavallisimmin säärten etupinnoilla, kyynärvarsilla tai pakaroiden alueella. Iho-oireiden lisäksi saattaa esiintyä nivelkipuja, kuumetta, pahoinvointia ja päänsärkyä. Oireet alkavat yleensä äkisti kestäen tavallisesti 3-6 viikkoa, mutta voivat jatkua useita kuukausiakin. Taudin uusiutuminen on mahdollista. Kyhmyruusun yhteydessä tulee etsiä mahdollisia taudin laukaisevia tekijöitä. Mahdollisia tehtäviä tutkimuksia ovat nieluviljely, keuhkoröntgenkuva ja ulosteen bakteerinäyte sekä virtsanäyte ja tuberkuliinikoe.

Kyhmyruusun hoito

Vuodelepo on usein tarpeen varsinkin taudin alkuvaiheessa oireiden ollessa voimakkaimmillaan. Särkylääkkeet lievittävät mahdollisesti kyhmyissä ja nivelissä esiintyvää särkyä. Vaikeissa tapauksissa voidaan käyttää suun kautta annettavaa kortisonia. Mahdollinen kyhmyruusun laukaiseva tekijä hoidetaan taudinmukaisesti.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.