Iho ikääntyy ihmistä nopeammin

Kehomme suurin elin, iho, on jatkuvasti koetuksella. Jopa 80 prosenttia ihoon tulevista ikääntymisen merkeistä on ennenaikaisia. Ihomme siis ikäännyttää meitä ikäistämme vanhemman näköiseksi. Suurin syy on elintavoissamme ja ympäristössämme.

Ikääntymisen oireista tutuimpia ovat rypyt ja juonteet, mutta iän karttuessa iho alkaa myös kuivua. Monille ilmestyy lisäksi tummia läikkiä. Ihon ikääntyminen kiihtyy merkittävästi 70 ikävuoden jälkeen.

Moniin asioihin, kuten ravintoon, stressiin, tupakointiin ja saamaamme auringon määrään voimme itse vaikuttaa valinnoillamme. Ilmansaasteilta suojautuminen on vaikeampaa, mutta Suomessa iholla on kiitollinen asema, sillä ilmamme on yksi maailman puhtaimmista.

Ravinnon osalta erityisesti suolan ja alkoholin käytön rajoittaminen edistää ihon kuntoa. Veden juominen on tärkeää, sillä iho imee kosteutensa kehosta. Riittävät yöunet puolestaan hoitavat ihoakin.

A-vitamiini on oikea ihon tehoauttaja. Se tepsii niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Ravinnosta tai lisäravinteina saatuna A-vitamiini imeytyy verenkiertoon maksan kautta. Ulkoisesti, esimerkiksi kosmetiikassa, käytettynä vaikutus voi olla nopeampi. Joissain tapauksissa A-vitamiinituotteet voivat ärsyttää ihoa, mutta vaikutus on ohimenevää.

Ihmevitamiini silottaa ihon pintaa ja heleyttää sen väriä. Useamman kuukauden yhtäjaksoisen käytön jälkeen juonteet voivat madaltua, tummat läikät haalentua ja iho kosteutua.

Lähteet: Terveyskirjasto, Yliopiston Apteekki

Lue lisää:

Kutina, jota ei saa raapia

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.