Hilse

hilse ihonhoito

Päänahan hilseily on yleensä rasvaisen ja tulehtuneen hiuspohjan merkki, tällöin kyseessä on seborroinen ihottuma eli tali-ihottuma.

Päänahan hilseilyä aiheuttaa myös niin atooppinen ihottuma kuin psoriasiskin.

Hilsehtivässä päänahassa hiuspohjan rasvahiivat lisääntyvät niille edullisessa ympäristössä ja pahentavat päänahan tulehdusta, joka taas ylläpitää hilseilyä.

Tulehtuneessa hiuspohjassa solunjakautuminen nopeutuu moninkertaisesti. Epäkypsät sarveiskerroksen solut takertuvat toisiinsa ja muodostavat näkyvän hilseen.

Myös hiuspohjan kroonisessa follikuliitissa eli karvatuppitulehduksessa päänahka on hilseinen ja kutiseva. Päänahassa saattaa ilmetä myös märkäpäisiä näppyjä. Follikuliitti voi aiheuttaa myös hiustenlähtöä.

Ruusufinni eli rosacea voi levitä myös hiuspohjaan aiheuttaen em. kaltaisia oireita. Follikuliitti ja rosacea muistuttavat joiltain osin aknea.

Oireet

Melko voimakas kutina vaivaa yleensä hilseilevää päänahkaa. Tavallisimmin hilse havaitaan hiusrajassa tai tummille vaatteille varisevista hilsehiutaleista.

Tavallisimmin hilseen poistoon riittää hiuspohjan huolellinen shampoopesu.

Mikäli hilse ei häviä tehostetulla pesulla on kyseessä itsepäinen hilse eli pityriasis sicca.  Pityriasis amiantacea on hiuksiin takertuva hilse.

Hiuspohjan psoriasis muodostaa hilsekakkuja korvallisille, takaraivolle ja hiusrajaan otsalle.

Hoito

Itsehoito

Hilseen hoito on aina riippumatta sen aiheuttajasta päivittäinen shampoopesu. Kaikenlaiseen hilseeseen sopivat samat shampoot.

Apteekissa myydään esim. ketokonatsolia, piroktoniolamiinia tai sinkkipyritionia sisältäviä shampoita.

Piroktoniolamiinia ja sinkkipyritionia sisältäviä shampoita on saatavana myös päivittäistavaraliikkeistä.

Hoitoshampoota käytetään kerran tai kahdesti viikossa. Muilla pesukerroilla voi käyttää mitä tahansa shampoota omien mieltymysten mukaisesti.

Hiuspohjan pesun jälkeen voi hilsehoitoa tehostaa levittämällä hiuspohjaan 1 % hydrokortisonilinimenttiä tai glyserolia sisältävää käsihuuhdetta. Päänahan hoidossa ei jatkuvallakaan hydrokortisonilinimentin tai käsihuuhteen käytöllä ole haittavaikutuksia.

Sitkeä hilse ei aina välttämättä irtoa pelkällä shampoopesulla. Hilsettä voi irrotella hiuspohjasta salisyylihappoa ja rikkiä sisältävällä voiteella. Voidetta sekoitetaan apteekissa ja sen saa ilman reseptiä. (Rec. Acid. salic. 5.0, Sulfur. medic. 10.0, Aqualan perusvoide ad. 100.0). Voide hierotaan hilseileville ihoalueille ja pestään huolellisesti pois shampoolla noin 12 h kuluttua. Käsittely uusitaan tarpeen mukaan.

Milloin lääkäriin?

Mikäli päivittäinen shampoopesu ja hydrokortisonilimentti eivät riitä pitämään hilsettä kurissa ja hilseily aiheuttaa ongelmia jokapäiväisessä elämässä, on aihetta hakeutua lääkärin vastaanotolle. Lääkäri varmistaa vaivan diagnoosin ja määrää reseptillä vahvemman kortisonilinimentin.

Jossain tapauksissa hilseen hoitoon saatetaan tarvita hiivalääke- tai antibioottikuuri. Päänahan psoriasiksen hoitoon on olemassa omat lääkkeensä.

UVB-valohoito voi olla avuksi sekä päänahan psoriasikseen että tavalliseen hilseeseen.

Ehkäisy

Päivittäinen pesu ei lisää hiuspohjan rasvoittumista, mutta on paras keino estää päänahan hilseily.

Ruokavalio, erilaiset hiustenhoitotuotteet, permanentti ja hiusten värjäys eivät vaikuta hiuspohjan hilseilyyn pitkäaikaisesti. Permanentin jälkeen rasvoittuva päänahka voi paremmin kahdesta kolmeen viikkoon. Pipon tai muun päähineen käyttö ei lisää hiuspohjan hilseilyä, mutta kylläkin estää auringonvalon parantavan vaikutuksen hiuspohjaan kesäisin.

Hilse ei tartu eikä periydy.

Lähde:

Lääkärikirja Duodecim

21.12.2009

Matti Hannuksela, ihotautien erikoislääkäri

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.