Aurinkoihottuman oireet ja hoito

Ihon yliherkkyysreaktio (punoitus, näppylät, kutina) auringonvalolle, voi olla joko ohimenevä, esimerkiksi lääkeaineen aiheuttama tila, tai pysyvä reaktiotapa.

Kirkas kevätaurinko voi yllättää odottamattomasti talven jäljiltä kalpean ihomme. Auringonpolttaman tunnemme ja osaamme suojautua siltä. Valoherkkyydellä tarkoitetaan ihon epätavallista reagointia auringonvalolle.

Useimmille henkilöille valolle herkistyminen aiheuttaa vain lieviä ja ohimeneviä oireita. Kuitenkin voimakas valoherkkyysreaktio voi johtaa sairaalahoitoon. Pysyvä valoherkkyys voi haitata elämää kotimaassa helmikuun ja syyskuun välisenä aikana ja olla myös esteenä ulkomaanmatkailulle.

Monimuotoinen valoihottuma (MMVI)

Monimuotoinen valoihottuma on yleisin valoherkkyyden muoto. Valoihottuman aiheuttaa yliherkkyys auringon UV-säteille ja joskus myös auringon näkyville säteille. Monimuotoisesta valoihottumasta kärsii noin 20 % aikuisista.

Monimuotoinen valoihottuma ilmaantuu keväällä, ensimmäisten auringonsäteiden myötä iho-alueille, jotka talvella tavallisesti pidetään suojattuna. Kaula-aukko, korvanlehdet ja käsivarret ovat tyypillisiä paikkoja ihottumalle.

Ihottumaa on monenasteista, suurimmalla osalla se on kuitenkin varsin lievää ja häviää itsestään kesän myötä.

Aurinkoihottuman oireet

Monimuotoisen valoihottuman oireet ilmenevät usean tunnin jälkeen auringonvalolle altistumisesta. Oireena ovat kutiava, pahkurainen, näppyläinen ihottuma. Joskus voi ilmaantua myös rakkuloita valolle altistuneille ihoalueille.

Valtaosa aurinkoihottumasta kärsivistä saa vain lieviä oireita.

Ihottuma on usein krooninen eli henkilö herkistyy auringonvalolle joka kevät tai kesä saaden ihottumaoireita.

Aurinkoihottuman ehkäisy ja hoito

Suojautuminen pahimmalta auringonvalolta (esim. pitkähihainen, suojaava vaatetus) ehkäisee parhaiten ihottuman muodostumista. Usein ihottuma on ohi kesän myötä, koska viimeistään loppukesästä iho on karaistunut auringonvalolle. Tämä on luonnollista siedätyshoitoa.

Oireiden lievittämiseksi voi käyttää tarvittaessa mietoa kortisonivoidetta ja kutinan hillitsemiseksi antihistamiinitabletteja. Vaikea ihottuma kuuluu aina lääkärin hoidettavaksi. Ennen aurinkokautta otetusta valosiedätyshoidosta voi olla myös apua.

Sisäsyntyinen valoekseema eli krooninen aktiininen dermatiitti

Tämä on harvinainen ja vaikeampi aurinkoihottuman muoto. Se on useimmiten vanhempien miesten sairaus.

Valolle altistunut ihoalue punoittaa, iho paksuuntuu ja hilseilee, toisinaan esiintyy myös vetistäviä näppylöitä. Ihottuma leviää myöhemmässä vaiheessa myös vaatetuksen suojaamille ihoalueille. Ihottuma pahentuu yleensä vuosien kuluessa. Herkimmät yksilöt saavat oireita jopa lasin läpi suodattuvasta auringonvalosta.

Sisäsyntyistä valoihottumaa ehkäistään ensisijaisesti suojautumalla auringonvalolta. Lisäksi hoitona voi olla kortisoni ja valosiedätyshoito. Tiettyjä solunsalpaajalääkkeitäkin käytetään vaikeimpien tapausten hoitona.

Valoihottuman tutkimukset

Ihotautiklinikoilla tehdään valoaltistuskokeita, joiden avulla voidaan selvittää mahdollista valoihottumaa. Koe tehdään käytännössä UVB- ja joskus myös UVA-valolla selän tai olkavarsien iholle. Monimuotoista valoihottumaa selvitettäessä tehdään usein toistokoe, jossa samaa ihoaluetta valotetaan useana päivänä peräkkäin. Seuranta-aika on 5 - 7 vuorokautta.

Lähteet:

Duodecim, Allergia -ja Astmaliitto, Valoihottumayhdistys

Lue lisäksi:

3 hyvää syytä suojata itsesi ja lapsesi auringolta

Matkailijan aurinkosuoja - hanki rusketus harkiten

Melanooma yleistyy Suomessa - Lue miten suojaudut

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Apteekissa myydään myös aurinkorasvoja, jotka on kehitetty suojaamaan erityisesti aurinkoihottumalta. Ne auttavat minua kiperimmissä tilanteissa, kuten esim. etelänmatkalla, jossa ei viitsi koko ajan kulkea iho peitettynä ylös kaulaan asti. Aurinkorasvat - tai lähinnä niiden poistaminen - tosin ärsyttävät herkkää ihoani jonkin verran, joten en pysty hirveästi niitä lotraamaan. Myöskään jo ihottumaiselle iholle niitä ei kannata oman kokemukseni mukaan laittaa, vaan ne toimivat parhaiten ihottuman ehkäisyyn ennalta. Kun pahimmasta vaiheesta eli kevät/alkukesä pääsee niiden avulla yli, kestää iho jo jonkin verran aurinkoa ilman oireita.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.