Eroon sisäänkasvaneista karvoista | Terve.fi
Artikkeli
Eroon sisäänkasvaneista karvoista
Lue lisää aiheesta: Vartalo

Kärsitkö ihokarvoista, jotka kasvavat sisäänpäin? Silloin tiedät, että tämä vaiva on sekä ruma että kivulias. Onneksi on olemassa keinoja, joilla voit hoitaa ja estää sisäänkasvaneita karvoja, uutisoi EveryDayHealth.com.

Karva normaalisti kasvaa ulospäin ihohuokosesta nimeltä karvatuppi. Karva kasvaa sisäänpäin, kun karvan pää jää kiinni karvatuppeen ja karva jatkaa kasvuaan. Tämä voi aiheuttaa tulehduksen, kipua, ärsytystä ja joissakin tapauksissa infektion. Lääkärit käyttävät tilasta nimitystä karvatuppitulehdus.

Sisäänkasvaneita karvoja ilmenee ajelun jälkeen. Ihmiset, joilla on kiharat karvat ja jotka ajelevat usein, kärsivät eniten jatkuvista sisäänkasvaneista karvoista. Vaivaa esiintyy miltei joka puolella kehoa. Naisilla sisäänkasvaneita karvoja löytyy useimmiten niin jaloista, kainaloista kuin bikinirajaltakin.

Kuinka hoitaa ja estää sisäänkasvaneita karvoja?

Sisäänkasvaneiden karvojen hoito on todennäköisesti ainoa tapa helpottaa kipua. Jos et saa itse poistettua sisäänkasvaneita karvoja, voit poistattaa ne lääkärillä. Ongelman saa hoidettua, kun vapauttaa karvan neulalla ihon alta. Muista hyvä hygienia! Jos sisäänkasvanut karva pääsee tulehtumaan, antibioottivoide tai reseptillä saatavat antibiootit voivat tulla tarpeeseen.

- Sisäänkasvaneita karvoja voi hoitaa reseptillä saatavilla voiteilla, jotka sisältävät glykolihappoa ja kortisonia. Paras keino hoitaa ja estää sisäänkasvaneita karvoja on kuitenkin poistattaa karvat laserilla, kertoo lääkäri Heather Woolery-Lloyd.

Laserilla toteutettu karvanpoisto vähentää niiden karvojen määrää, joka saattavat kasvaa sisäänpäin. Laser ei poista karvoja lopullisesti, mutta se voi tarjota helpotusta kuukausiksi ja joillekin ihmisille jopa vuosiksi.

Paras tapa välttää sisäänkasvaneita karvoja on silti antaa karvojen kasvaa rauhassa. Koska monet naiset inhoavat karvoja säärissään tai kainaloissaan, tämä ei ehkä ole hyvä vaihtoehto. Höylääminen on yhdistetty sisäänkasvaneisiin karvoihin, joten Woolery-Lloyd ehdottaa toista keinoa:

- Jos haluat ajella karvasi, hanki esimerkiksi epilaattori, joka on suunniteltu estämään ajon jälkeisiä helposti tulehtuvia näppyjä.

Kun ajelet, noudata seuraavia neuvoja:

  • ajele karvojen kasvusuuntaan eli siis alaspäin
  • ajele lämpimän suihkun jälkeen, jolloin karvat irtoavat helpommin karvatupista
  • vältä erittäin tarkkaa ajelua, sillä se tekee ongelmasta entistä vaikeamman
  • ajele harvemmin
  • älä nyi tai paina ihoa ajellessasi
  • älä aja samaa kohtaa montaa kertaa
  • käytä ajeluun tarkoitettua vaahtoa tai geeliä
  • käytä elektronista karvanpoistajaa, sillä se on hellävaraisempi iholle eikä katkaise karvaa niin läheltä ihoa kuin tavalliset höylät
  • koeta epilaattoria tai karvanpoistoaineita - muista testata tuotetta pienellä ihoalueelle selvittääksesi, oletko yliherkkä tuotteen sisältämille kemikaaleille

 

Jos näistä varotoimenpiteistä huolimatta edelleen taistelet sisäänkasvaneiden karvojen kanssa, keskustele lääkärin kanssa ongelmastasi. Saatat saada lisäneuvoja jo näiden oppimiesi ohjeiden lisäksi.

 

Kirjoittaja
Anna-Tuulia Hautala iso
Anna-Tuulia Hautala
Jaa artikkeli: 
Artikkeli
Faktat haltuun: Ihon voitelu ja rasvaus
Jokaisella varmasti on kuiva iho jossain vaiheessa elämäänsä, mutta ongelma yleistyy iän myötä. Ihosta kannattaakin pitää huolta jo ajoissa....
Artikkeli
Vaalikaamme ihoa
Iho on suuri elin, jonka tärkein tehtävä on eristää elimistömme ulkomaailmasta. Se osallistuu tuntoaistimuksiin, lämmön- ja nestetasapainon...
Artikkeli
Tiesitkö tämän aurinkosuojavoiteista?
Auringolta suojautuminen on tärkeää kaikenikäisille, vauvasta vaariin. Väite "en tarvitse voiteita, koska en pala" on vain osa totuutta, sillä...
Artikkeli
Hyvin hoidettu iho kestää pakkasen
Iho vaatii enemmän hoitoa talvella kuin kesällä, sillä kylmä ja kuiva ilma sekä viima kuivattavat ihoa. Etenkin atoopikoilla ja herkkäihoisilla...

Viimeisimmät keskustelut

Artikkeli
Mistä liika hikoilu johtuu?Hikoilun määrä on yksilöllistä, mutta esimeriksi...
Uutinen
Auringonpalvominen ja tupakointi vanhentavat ihoa – nämä ovat tuttuja juttuja...
Vaate-, tyyli- ja muotiasiantuntija
Asiantuntija ei ole nyt paikalla

Viimeisimmät blogikirjoitukset