Kun huulissa kihelmöi

Lähes jokainen on joskus tuntenut ikävän nipistelyn ja kutinan, joka huuliherpestä edeltää. Peräti 90 prosenttia saa jossain vaiheessa elämäänsä huuleensa yskänrokkona tunnetun rakkulan.

Huuliherpes on virustauti, joka muhii elimistössämme ja puhkeaa esimerkiksi auringonpaisteen, flunssan, stressin, väsymysten tai kuukautisten kylkiäisenä. Kun herpes simplex -virustartunnan on saanut, ei siitä koskaan pääse eroon. Monilla kiusa on onneksi harvoin läsnä. Niillä, joilla herpes uusiutuu tiheään, voidaan kokeilla estolääkitystä.

Yleensä yskänrokon hoitoon riittää paikallinen asikloviiri- tai pensikloviirivoide ja suun kautta asikloviiri tai valasikloviiri. Hoitamattomana huuliherpes taittuu itsekseen noin 1,5–4 viikossa.

Yskänrokon oireet ovat jokaisella kerralla hyvin samankaltaiset, joten sellaisesta kärsinyt tunnistaa oireet helposti. Se on etu, sillä mitä aikaisemmin hoito aloitetaan, sitä nopeammin rakkula kuivuu ja häviää. Kutina, punoitus ja pistely kestävät yleensä päivän tai pari, ja sen jälkeen huuleen ilmestyy nestettä sisältävä rakkula. Alkuun se on väriltään kirkas ja myöhemmin kellertävä. Muutamassa päivässä rakkula alkaa kuivua ja noin parissa viikossa rupi irtoaa.

Huuliherpes on siitä ankea vieras, että se tarttuu hyvin helposti pisara- tai kosketustartuntana. Omat pyyhkeet, meikit ja voiteet sekä ruokailuvälineet ovat välttämättömiä. Suukot, suuseksi ja muu hellittely täytyy ehdottomasti laittaa odotustilaan heti oireiden ilmaannuttua koko rakkulavaiheen ajaksi. Tartuntariski on ohi, kun rakkulat ovat kokonaan kuivuneet.

Lähteet: Käypä hoito -suositus, Terveyskirjasto

Lue lisää:

Suutelisitko? Monella on ”huuliherpesgeeni”

Voiko huuliherpes tarttua alapäähän?

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.