Huuliherpes

Huuliherpes on herpes simplex -viruksen aiheuttama, toistuva huulen rakkuloiva tulehdus. Vaivaa kutsutaan myös yskänrokoksi. Yskänrokko ei ole sairautena yleensä vaarallinen. Kosmeettinen haitta voi kuitenkin olla merkittävä, minkä vuoksi vaivaan etsitään koko ajan tehokkaampia hoitoja. Nykyisin vaivaa hoidetaan lähinnä paikallisvoitein.

Huuliherpeksen oireet


Herpes simplexin aiheuttama ensimmäinen tulehdus jää usein diagnosoimatta tai se sekoitetaan tavallisiin kurkkutauteihin. Oireina on suun limakalvojen, joskus kasvojen ihonkin rakkulointi ja haavaumat (ks. kuvat). Useimmiten samalla esiintyy kuumetta, lihassärkyjä, kurkkukipua ja kaularauhasten suurenemista ja arkuutta. Oireet voivat kestää parikin viikkoa. Taudin parannuttua sairaus jää asumaan hermosoluihin.
 

Herpeksen uusiutuminen eli residivointi aiheuttaa tyypillisen huuliherpeksen. Oireet ovat monelle tutut: ensin tulee kutinan ja kirvelyn tunnetta huuleen, myöhemmin sitten rakkulointia yleensä toispuoleisesti huuleen. Vaiva kestää muutamasta vuorokaudesta muutamaan viikkoon. Atoopikoilla ja vakavasti sairailla tulehdus voi levitä kasvojen iholle laajemmaltikin.

Aiheuttaja


Huuliherpeksen aiheuttaa herpes simplex -virus, yleensä tyyppi 1. Ensimmäisen tulehduksen jälkeen herpesvirus jää asumaan kasvojen alueen hermosoluihin ja aiheuttaa aika-ajoin huulen tulehtuman (ks. kuvat). Huuliherpeksellä on kiusallinen taipumus ilmaantua esimerkiksi stressin, UV-säteilyn tai flunssan yhteydessä. Näissä tilanteissa elimistön immuniteetti on tilapäisesti alentunut, jolloin herpesvirus aktivoituu ja aiheuttaa oireita.

Huuliherpes on alkuvaiheessa yleensä aktiivisempi ja saattaa uusia tiheästikin, mutta aikaa myöten tilanne rauhoittuu ja aktivoituminen on harvinaisempaa.

Diagnoosi


Sairaus on itsekin helppo todeta oireiden ja huuleen ilmaantuvan rakkuloinnin perusteella. Lääkärissä ei välttämättä tarvitse käydä.

Huuliherpeksen hoito


Apteekista on saatavissa ilman reseptiä huuliherpekseen asikloviiriä, pensikloviiria ja dokosanolia sisältäviä voiteita, joilla oireita voi lievittää ja taudin kestoa jonkin verran lyhentää. Lisäksi löytyy hepariinia ja sinkkisulfaattia sisältävää voidetta sekä lääkkeetöntä huuliherpeslaastaria, jonka tarkoituksena on nopeuttaa huuliherpeksen paranemista vähentämällä herpeksen tarttumista ja ehkäisemällä ruven muodostumista.

Mahdollisimman aikaisessa vaiheessa aloitettu hoito auttaa parhaiten. Lievissä tapauksissa ei hoitoa välttämättä tarvita.

Mikäli on syytä epäillä, että sairaus voi aiheuttaa merkittävämpiä ongelmia, voidaan huuliherpestäkin hoitaa tablettikuureilla, joskus jopa suonensisäisellä lääkityksellä. Ongelmia aiheutuu yleensä merkittävästi sairaille ihmisille, joiden immuunivaste on häiriintynyt. Tällaisia potilaita ovat mm. syövän vuoksi sytostaatteja käyttävät sekä aids-potilaat.

Jos herpes uusii jatkuvasti ja aiheuttaa potilaalle merkittävää haittaa, mahdollinen vaihtoehto on tabletein toteutettava estolääkitys. Siinä lääkettä otetaan päivittäin, yleensä ainakin muutaman kuukauden ajan.

Seuranta


Huuliherpes ei vaadi seurantaa.

Periytyvyys


Huuliherpes on tartuntatauti eikä periydy.

Huuliherpeksen yleisyys


Huuliherpes on hyvin yleinen vaiva. HSV-1 viruksen vasta-aineita, jonka katsotaan tarkoittavan sairastettua tulehdusta, löytyy aikuisväestöstä noin 50-100 prosentilla.

Ennuste


Huuliherpes ei yleensä aiheuta kosmeettisia ja kipuoireita kummempia ongelmia hoitamattomanakaan.

Atoopikoilla voi kuitenkin ilmaantua laaja-alaisempia tulehduksia, jotka voivat vaatia lääkärissä käyntiä. Samoin potilaat, joiden immuniteetissa on merkittäviä häiriöitä, ovat alttiita ongelmille, ja heidän kannattaakin ottaa yhteyttä omaan lääkäriinsä.

Linkit


Herpes simplex -virukset

Dermnet.com: kuvia herpesinfektioista

Viitteet


Mandell: Principles and Practice of Infectious Diseases, 5th ed., Copyright 2000 Churchill Livingstone, Inc. Havu-Hannuksela-Jansen-Karvonen-Reunala: Ihotaudit, Duodecim

Tarkastajalääkäri on tarkistanut artikkelin sisällön 23.9.2010.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.