Rituksimabi saattaa tehota kortikosteroidihoitoon reagoimattomaan käänteishyljintään

Rituksimabi on kimeerinen hiiren/ihmisen monoklonaalinen vasta-aine, joka vaikuttaa B-soluihin. Rituksimabia käytetään mm. lymfoomien hoidossa. Yhdysvaltalaistutkimuksessa on selvitetty rituksimabin tehoa potilailla, jotka kärsivät vaikeasta käänteishyljinnästä, joka ei ollut reagoinut kortikosteroidihoitoon tai vähintään yhteen muuhun immunosuppressioyritykseen. Tutkimukseen osallistui 21 potilasta, jotka saivat rituksimabia.

Rituksimabi osoittautui hyvin siedetyksi. Haittavaikutuksina ilmeni vain infektioita, mikä olikin odotettua. Potilaista 70 % reagoi rituksimabiin, heistä kaksi täysin. Kahdella kolmasosalla potilaista prednisoniannosta voitiin pienentää vähintään puoleen alkuperäisestä. Rituksimabista hyötyivät vain ne potilaat, joiden käänteishyljintä oli ilmennyt iholla, tai tuki- ja liikuntaelimistössä. Käänteishyljinnän ilmeneminen iholla oli vähentynyt merkittävästi vuoden kohdalla. Myös tuki- ja liikuntaelimistöön liittyvä kipu- ja väsymysoireilu oli vähentynyt merkittävästi. Silmissä ja limakalvoilla ilmenneet käänteishyljintäoireet eivät lievittyneet. Näyttää siltä, että spesifinen B-soluihin kohdistuva hoito rituksimabilla saattaa hyödyttää potilaita, jotka eivät reagoi kortikosteroidihoitoon.

Lähde: Blood 2006, published online 21.3.2006

Hodgkinin tauti

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Haluatko kuulla terveydenhuollon ammattilaisen mielipiteen tai uusia reseptin?

Verkkovastaanotolla (hinta 9,90 € Kela-korvauksen jälkeen) saat heti yhteyden paikalla olevaan asiantuntijaan pikaviestin tai videochatin välityksellä.

Mikäli et tarvitse vastausta heti, voit lähettää kysymyksen jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista. Kysy asiantuntijalta

Siirry verkkovastaanotolle

Lataa Meedocin sovellus

Get it on Google Play

Yhteistyössä Meedoc

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuoltoalan ammattilaisen vastaanotolle valitsemallesi lääkäriasemalle.

Ajan varaaminen palvelun kautta on maksutonta.

Ajanvaraukseen

Yhteistyössä Tohtorille.fi

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.