Hiivatulehdus

Hiivatulehdus on varsin yleinen naisten gynekologinen vaiva. Se on hiivasienen (Candida albicans tai Candida glabrata) aiheuttama ulkosynnyttimien ja / tai emättimen tulehdus (vulvovaginiitti), joka oireilee tavallisimmin sukupuolielinten alueen kutinana. Oireettomana sitä ei tarvitse hoitaa, mutta oireilevana sen hoito on helppo toteuttaa.
 

Hiivatulehduksen oireet

Tavallisin hiivatulehduksen oire on ulkosynnyttimien ja emättimen kova kutina. Hiivatulehdukseen viittaa myös lisääntynyt kokkareinen valkovuoto, johon ei liity alavatsakipuja. Muita mahdollisia oireita ovat emättimen limakalvon punoitus ja / tai limakalvon haavaumat.

Aiheuttaja


Hiivatulehduksen yleisin aiheuttaja on Candida albicans -sieni. Se on aiheuttajana 85-90 prosenttia hiivasienitulehduksista. Toiseksi yleisin on Candida glabrata -sieni. Candidat tarttuvat ja leviävät itiömuodossa ja muodostavat rihmoja limakalvojen pinnalle. Tämänhetkisen tiedon mukaan Candida leviää emättimeen ulkosynnyttimistä ja peräaukon alueelta.

Hiivatulehdukselle altistavat raskaus, ehkäisypillerit, diabetes (diabetes tyyppi I, diabetes tyyppi II), antibioottihoito ja immuunivajaus (esim. HIV, jotkut syövät). Antibioottihoidon aikainen hiivatulehdus lienee yleisin ongelma.

Ulkosynnyttimien ja emättimen tulehduksen aiheuttajia ovat hiivasienten lisäksi myös:

1. Anaerobiset bakteerit, (esim. Gardnerella vaginalis)

2. Trichomonas vaginalis (aiheuttaa kuplivaa vihertävää vuotoa, on nykyään harvinainen)

3. Sukuelinherpes

Diagnoosi

Hiivatulehduksen oireet ovat yleensä hyvin tyypilliset. Hiivatulehdus todetaankin usein pelkän taudinkuvan perusteella, mutta sen varmentamiseen voidaan myös käyttää erilaisia pikatestejä. Niitä varten otetaan valkovuotonäyte, josta taudinaiheuttajaa etsitään esim. mikroskoopin avulla. Irtosolukokeella (PAPA) pystytään hyvin erottelemaan muut tulehduksen aiheuttajat, varsinkin, jos oireet poikkeavat tavanomaisista. On huomattava, että klamydia ei näy PAPA-kokeessa vaan se on tutkittava erikseen esim. alkuvirtsanäytteestä. Valkovuotonäytettä käytetään myös epäiltäessä muun kuin hiivasienen aiheuttamaa tulehdusta.

Hiivatulehduksen hoito


Oireeton hiivatulehdus ei vaadi hoitoa. Jos oireita kuitenkin on, niiden hoito on helppoa. Markkinoilla on useita hiivatulehduksen hoitoon käytettäviä valmisteita. Ne ovat joko vuorokauden kestäviä tablettihoitoja tai emättimeen asetettavia puikkoja, joita käytetään 1-3 vuorokauden ajan. Raskaana oleville suositellaan tavallista pitempää puikkohoitojaksoa. Kumppanin tutkiminen ja hoito on suositeltavaa niissä tilanteissa, joissa naisen hiivatulehdus toistuu useita kertoja.

Jos antibioottihoidon yhteydessä tulee usein hiivatulehdus, on perusteltua hoitaa ennaltaehkäisevästi myös mahdollinen hiivatulehdus.
 

Seuranta


Hiivatulehdus rauhoittuu yleensä hyvin lääkehoidolla, eikä sen paranemista tarvitse seurata.

Yleisyys


On arvioitu, että jokainen nainen sairastaa ainakin kerran elämässään hiivatulehduksen. Hiivatulehdus onkin yksi naisten lääkäriin hakeutumisen yleisimpiä syitä ja yleisin syy gynekologin vastaanotolla käynteihin.
 

Ennuste


Oikein hoidettuna hiivatulehdus rauhoittuu tavallisesti muutamassa päivässä. Sama tulehdus uusii yleensä vain niissä tapauksissa, joissa hoito on jätetty kesken.
 

Linkit


Hiivatulehdus - YTHS


Emätintulehdukset - Pekka Nieminen, Jorma Paavonen


 

Viitteet

Duodecim vol. 48 15/1993 YKT/vaginiitti

Tarkastajalääkäri on tarkistanut artikkelin sisällön 15.7.2010.

Lue lisää:

Valkovuoto-potilasohje

Valkovuotoa, onko syytä huolestua?

Kutittaa - mutta ei se aina hiivatulehdus ole

Hiivatulehdus voi vaivata myös miestä

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.