Irti tupakasta - vinkkejä ensimmäisestä viikosta selviämiseen

Kaupallinen yhteistyö: Nicorette

Päätös aloittaa matka kohti uutta savutonta elämää saattaa usein tuntua siltä kuin tarpoisi ylämäkeen. Tässä muutamia vinkkejä siihen, miten saavutat päämääräsi.

Vinkki 1: Mikä saa sinut tupakoimaan?

Mihin tupakointi liittyy elämässäsi? Toisilla savuke liittyy perjantai-iltana nautittuun viinilasilliseen, toisilla aamun ensimmäiseen kahvikupilliseen. Tunnista tilanteet, jotka saavat sinut tupakoimaan, ja yritä välttää niitä ensimmäisen viikon aikana. Kokeile juoda aamulla kahvin sijasta teetä tai vältä alkoholia, joka monella laukaisee tupakanhimon.

Vinkki 2: Keksi tekemistä

Tupakointi pitää kädet ja suun liikkeessä, joten siksi voi olla hyvä keksiä niille väliaikaisesti jotain muuta puuhaa, kun olet lopettamassa tupakointia. Kun lopetat tupakoinnin, sinulla on yhtäkkiä aikaa muille asioille, joten varmista että keksit, miten tuon ajan käytät! Pyri korvaamaan tupakkatauot jollain muulla, ja pidä kädet ahkerina!

Vinkki 3: Kirjoita lista

Akuutti tupakanhimo kestää yleensä noin 10 minuuttia. Tee lista asioista, joiden tekeminen kestää 10 minuuttia – ne auttavat sinut selviämään pahimpien hetkien yli. Voit vaikka lukaista luvun jostain kirjasta tai tehdä itsellesi smoothien!

Vinkki 4: Ajattele positiivisesti

Jos mielesi tekee ottaa savuke, muistuta itseäsi siitä, miksi oikeastaan halusit lopettaa tupakoinnin. Keskity ajattelemaan kaikkia niitä upeita hyötyjä, joita lopettamisesta sinulle on. Kirjoita asiat ylös ja pidä lista mukanasi. Se auttaa sinua pysymään ruodussa.

Vinkki 5: Aktivoi itseäsi

Lopettaessaan tupakoinnin toiset stressaantuvat ja toiset alkavat syödä vältelläkseen tupakanhimoa. Yritä aktivoida itseäsi; liikunta on erinomainen tapa purkaa lopettamisen aiheuttamaa stressiä, ja se polttaa ylimääräisiä kaloreita. Jo 72 tuntia tupakoinnin lopettamisen jälkeen on helpompi hengittää. Keuhkoputki alkaa rentoutua ja energiataso nousee.

Vinkki 6: Palkitse itseäsi

Paljonko rahaa olet jo säästänyt, kun et ole ostanut tupakkaa? Laske paljonko olet säästänyt ja palkitse itsesi. Katso, paljonko olet säästänyt kuukaudessa – olisiko siinä sopiva alkupääoma lomamatkalle aurinkoon?

Vinkki 7: Tukea matkan varrella

Jatka matkaasi kohti savutonta elämää. Kun lopetat tupakoinnin, nikotiinin vieroitusoireet voivat tehdä sinut ärtyneeksi ja levottomaksi. NICORETTE® voi auttaa sinua pärjäämään vieroitusoireiden kanssa niin, että pystyt jatkamaan polttamatta.

NICORETTE® on lääke avuksi vieroitusoireisiin kun lopetat tupakoinnin. Sisältää nikotiinia. Lue pakkausseloste. Ei lasten ulottuville. Ei alle 18-vuotiaille. Markkinoija McNeil, a division of Janssen-Cilag Oy. 07/2017. FI/NI/16-1199.

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle: