Kuumeeton keuhkokuume

Pääsääntöisesti keuhkokuume eli pneumonia on aina kuumeinen. Kuume on sairauden tyyppioire ja se nousee usein nopeasti.Taudinaiheuttajasta riippuen joissakin epätyypillisissä keuhkokuumeen muodoissa kuumetta voi olla vain vähän ja sairauden oireet etenevät hitaasti. Iäkkäillä potilailla keuhkokuume voi ilmetä myös ilman voimakasta lämmön nousua. Vanhuksella pelkkä sekavuus voi olla ainoa oire keuhkokuumeesta.


Keuhkokuumeen kaltaisia oireita (mm. kylki- tai vatsakipu, pistävä rintakipu, yskä, märkäiset yskökset, hengenahdistus ja yleistilan lasku) aiheuttavat monet muutkin sairaudet - kuumeen kanssa tai ilman kuumetta.Keuhkokuume-epäily voi sekoittua mm. seuraaviin tautitiloihin, joiden oireistossa on samankaltaisuutta keuhkokuumeen kanssa:

oireina mm. yskää ja yskösten erittymistä, jota jatkunut alle 2-3 viikkoa, myös nuhaa, kurkkukipua ja käheyttä

rasituksessa pahenevaa hengenahdistusta, yskää ja limannousua

mm. hengenahdistusta, nesteen kertymistä keuhkoihin

  • Keuhkotuberkuloosi

yskää ja ysköksiä, veriysköksiä, rintapistoksia, hengenahdistusta

  • Allerginen alveoliitti (allerginen reaktio keuhkorakkuloissa, esim. homepölykeuhko) 

rasitushengenahdistusta, yskää, ahtauden tunnetta rintakehässä, myös pahoinvointia sekä kuumetta, vilunväristyksiä, lihas- ja nivelkipuja

  • Sarkoidoosi (tulehdussolukertymiä eli granuloomia keuhkoissa)

mm. pitkittynyttä yskää ja hengenahdistusta

  • Keuhkoinfarkti

mm. äkillistä rintakipua, yskää, veriyskää, pleuraalista (keuhkopussin) kipua

  • Eosinofiilinen keuhkokuume (keuhkokudokseen kertyy eosinofiili-valkosoluja)

yskää, rintapistosta, hengenahdistusta, kuumeilua, veren eosinofiilit kohoavat, myös tulehdusmerkkiaineet voivat kohota.


Huonosti paraneva keuhkokuume on puolestaan hieman hankalasti määriteltävä tautitila, jossa potilas sairastettuaan keuhkokuumeen on muuttunut mm. antibioottihoidon ansiosta osittain parempivointiseksi, mutta taudinkuvan oireet eivät ole hellittäneet odotetussa ajassa. Sairaus vaatii lisäselvittelyjä taudinaiheuttajamikrobin suhteen, sillä se voi olla tavanomaiseen antiboottihoitoon tehoamatonta lajia, kuten pseudomonas. Muita mahdollisia huonosti paranevan keuhkokuumeen aiheuttajia voivat olla atyyppiset mykobakteerit, jänisrutto sekä tietyt sienet ja virukset


Jos epäilet keuhkokuumetta tai sinulla on keuhkokuumeen kaltaisia oireita ilman kuumetta, kuumeen kera tai satunnaisesti kuumellen, hakeudu lääkärin vastaanotolle hoidon tarpeen arviointa varten.Mikäli oireet ovat voimakkaita ja kehittyneet tunneissa - erityisesti potilaan ollessa lapsi tai vanhus - tulee hakeutua lääkäripäivystykseen.Lisätietoja aiheesta:Lääkärikirja: Keuhkokuumeen oireet, aiheuttaja ja hoitoLääkärikirja: Lapsen keuhkokuume
Lähteet:


Eskola ym. Infektiosairaudet. 2. Uudistettu painos. Kustannus Oy Duodecim. 1998Honkanen P.  Keuhkokuume. Lääkärin käsikirja 2013. Terveysportti.Mursu A. Huonosti paraneva pneumonia. Tiivistelmä. Oulun yliopisto 2007.Säynäjäkangas. Eosinofiiliset keuhkokuumeet. Lääkärin käsikirja 2013. Terveysportti.


 

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle: