Kaihileikkaus saattaa pidentää iäkkään elinikää

Kaihileikkaus parantaa näkökykyä, mutta iäkkäille kaihipotilaille se voi myös suoda lisää elinvuosia. Samansuuntaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta nyt julkaistut yhdysvaltalaistulokset vahvistavat näyttöä entisestään. Kaihi on yleisimpiä näkövammaisuuden ja sokeuden aiheuttajia maailmassa.

Tulosten perusteella kaihileikkauksessa olleiden riski menehtyä tutkimuksen seurannan aikana oli noin 60 prosenttia pienempi kuin samanikäisten potilaiden, joiden silmiä ei leikattu. Tutkimukseen osallistui 74 000 kaihia sairastavaa keskimäärin 71-vuotiasta naista. Heistä 42 000 oli kaihileikkauksessa vuosina 1993–2015.

Yhteydet koskivat kokonaiskuolleisuutta, mutta myös erikseen keuhkosairauksista, sydän- ja verisuonitaudeista, onnettomuuksista, neurologisista sairauksista, syövästä ja infektiotaudeista johtuvia kuolemia.

Kaihileikkaukseen liitettyä vaikutusta eivät selittäneet potilaiden elintavat tai terveysriskit kuten tupakointi, alkoholinkäyttö, ylipaino tai fyysinen aktiivisuus, mutta tutkijat eivät myöskään osaa sanoa, mistä vaikutus tarkalleen johtuu. Näkökyvyn parantumisella on suuri vaikutus potilaiden elämään ja elintapoihin, mutta tutkijat uskovat tämän selittävän silti vain osan vaikutuksesta. Aihetta on tutkittava vielä lisää ennen kuin mekanismi selviää.

Tulokset julkaistiin JAMA Ophthalmology -lehdessä.

Suomessa tehdään lähes 50 000 kaihileikkausta vuosittain. Joka kolmannella yli 65-vuotiaalla on näköä haittaava kaihi yhdessä tai kummassakin silmässä.

Lähde: JAMA Ophthalmology 2017;DOI:10.1001/jamaophthalmol.2017.4512

Lue lisää:

Asiantuntija vastaa: Kaihileikkaus vai uudet lasit?

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.