Ulosteensiirto tepsii myös haavaiseen paksusuolitulehdukseen

Ulosteensiirrot voivat auttaa myös haavaista paksusuolitulehdusta potevia, tuore tutkimus osoittaa. Siirteet paransivat jopa kolmanneksen potilaista, Lancet-lehdessä julkaistut tulokset osoittavat.

Tutkimuksessa 85 potilasta satunnaistettiin joko saamaan usealta eri luovuttajalta saatuja ulostesiirtoja paksusuolen tähystyksessä tai lumetähystyksen. Potilaat saivat lisäksi useita ulostesiirtoja tai lumesiirteitä peräruiskeina.

Kahdeksan viikon hoidon jälkeen 27 prosenttia potilaista pärjäsi ilman lääkityksiä ja todettiin parantuneiksi tähystyksen perusteella. Lumeryhmässä oireilu loppui vain 8 prosentilla. Haittavaikutuksia ilmaantui saman verran kummassakin ryhmässä.

Tulokset ovat lupaavia, mutta tutkimuksen pienen koon vuoksi niihin on toistaiseksi hyvä suhtautua varauksella. Vielä ei esimerkiksi tiedetä millaiset hoidon vaikutukset ovat pitkällä aikavälillä.

Ulosteensiirrot ovat viime aikoina saaneet paljon huomiota, mutta niitä käytetään lähinnä vain uusiutuvan Clostridium difficile -infektion ja sen aiheuttaman ripulin hoidossa. Menetelmää on kuitenkin alettu kokeilla myös muihin suolistosairauksiin ja jopa autismiin. Ulosteensiirron teho perustuu suoliston bakteerikantojen normalisoitumiseen. Siirteet saadaan yleensä lähiomaisilta.

Lähde: Lancet 2017;DOI:10.1016/S0140-6736(17)30182-4

Lue lisää:

Ulosteensiirto tekikin naisesta lihavan - Hoitokeino yleistynyt viime vuosina kaikkialla

Ulosteensiirto on tehokas hoitomuoto, mutta tutkimustieto vielä vähäistä

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.