Tunnista glaukooma

Yleisyys. Glaukoomaa eli silmänpainetautia sairastaa noin 80 000 suomalaista. Sukurasite, likinäköisyys, korkea silmänpaine (yli 30 mmHg) ja ikä lisäävät riskiä. 40 vuotta täyttäneen tulisi käydä silmälääkärin tutkimuksissa viiden vuoden välein.

Glaukooman oireet

Alkuvaiheessa oireeton glaukooma antaa edetessään merkkejä itsestään. Tunne siitä, että toinen tai molemmat silmät eivät näe tarkasti, on tyypillinen oire. Tällöin esimerkiksi osa tekstistä häviää tai on sumeaa.

Glaukooman hoito

Glaukoomaa hoidetaan silmänpainetta alentavilla lääketipoilla. Nopeasti etenevä glaukooma voi vaatia myös laser- tai leikkaushoitoa. Mahdollisesta oireettomuudesta ja tippojen aiheuttamasta ärsytyksestä johtuen moni potilas jättää hoidon kesken. Hoitamattomana tauti voi johtaa merkittävään näön heikkenemiseen, mutta asianmukainen hoito alentaa riskiä.

Lähde: Terveyskirjasto

Lue myös:

Glaukooma - salakavala sokeuttaja

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Nykyään silmän taittovirhettä voidaan korjata piilolinsseillä sekä silmän väriä vaihtaa värillisten piilolinssien avulla. Piilolinssien käyttäjillä on läheltä eli esim. pienen pöydän toiselta puolen katsottuna usein ääriviivat nähtävissä noin 2 mm värillisen silmän osan ympärillä silmänvalkuaisen puolella. Harvoin kukaan käyttää yhtä aikaa sekä silmälaseja että värillisiä piilolinssejä alla, joilla ei taittovirhettä korjata. Olen havainnut parilla silmälaseja silmäntaittovirheen korjaamiseen käyttävällä silmän värillisen osan kohonneen lasittuneena noin 1-1.5 mm valkuaisen yläpuolelle satunnaisesti. He ovat kaikki kärsineet verenpaineesta ja yhdellä on kaihin takia silmänpainetauti. Piilolinssit tuskit aiheuttavat kohonneen ja lasittuneen pinnan vaikutelmaa, koska rajoja linsseistä ei valkuaisen päällä näy ja silmälasit ovat päässä. Voiko tällaisen värillisen osion kohonneen vaikutelman aiheuttaa kohonnut silmänpaine tai verenpainetauti?

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.