Koulujen sulkeminen esti sikainfluenssan leviämistä

Koulujen sulkeminen influenssan takia ei suinkaan ole vain panikointia: se tuottaa myös selkeitä tuloksia. Arizonan yliopiston tutkijat raportoivat sikainfluenssan leviämisen hidastuneen Meksikossa noin 29 – 37 % viranomaisten toimien ansiosta keväällä 2009, kun sikainfluenssan ensimmäiset aallot iskivät. Meksikon terveysviranomaiset pakkosulkivat koulut 18 päiväksi ja estivät suurien ihmisjoukkojen kokoontumisia. Esimerkiksi jalkapallo-otteluita ja konsertteja peruttiin. Tutkijat havaitsivat myös, että influenssatartunnat lähtivät nousuun heti koulujen avauduttua. Meksikossa kuoli noin 1500 ihmistä sikainfluenssan takia vuonna 2009.

Tutkimus osoittaa, että niin kutsuttu ”sosiaalinen etäännyttäminen” on toimiva epidemioiden ennaltaehkäisykeino. Tiedon uskotaan auttavan taistelussa tulevaisuuden pandemioita vastaan. Sosiaalisten yhteyksien katkaisu antaa terveysviranomaisille aikaa varautua lääkkeillä ja vähentää sairaaloihin kohdistuvaa painetta influenssakaudella. Massojen eristämisen antamalla lisäajalla voidaan myös kehittää mahdollinen rokote.

Sikainfluenssa koetteli pahiten vauvoja ja 5 – 14-vuotiaita lapsia.  Useilla yli 50 –vuotiailla oli jo muodostunut vastustuskyky sikainfluenssaa vastaan, koska he olivat nuoruudessaan kokeneet vastaavanlaisia influenssoja.

Elokuussa 2010 WHO:n pääjohtaja antoi virallisen lausunnon, jossa ilmoitti H1N1 -pandemian päättyneen. Sikainfluenssa ei suinkaan ole kadonnut maan päältä, vaan virus kiertää tartuttamassa ihmisiä vielä ainakin joitakin vuosia – tavallisen taudin tapaan.

Lähde: News Medical

Lue lisää:
Sikainfluenssa leviää nopeammin kuin mikään muu pandemia aiemmin

Lähes 20 000 sairastunut sikainfluenssaan

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.