Eturauhastulehdus

Eturauhanen, prostata, eturauhastulehdus, prostatiitti Eturauhanen eli prostata on pariton elin, joka sijaitsee miehillä virtsarakon alla. Eturauhasen etuosa myös ympäröi virtsaputken alkuosaa, siis virtsarakosta lähtevää osaa. Itse eturauhanen koostuu rauhasista, joista lähtevät pienet tiehyeet avautuvat virtsaputkeen. Kiveksistä lähtevät siemenjohtimet kulkevat eturauhasen läpi virtsaputkeen. Ennen eturauhasta siemenjohtimiin yhtyvät parillisten rakkularauhasten laskutiehyeet. Eturauhasten ja rakkularauhasten tehtävänä on tuottaa siemensyöksyssä ravintoaineita siittiöille, jotta ne eläisivät tarpeeksi pitkään naisen emättimessä. Lisäksi eturauhas- ja rakkularauhasnesteessä on muita siittiöitä kypsyttäviä aineita.

Miehillä prostatiitti eli eturauhastulehdus voi olla äkillinen tai pitkäaikainen eli krooninen. Joillakin miehillä äkillinen tulehdus voi muuttua pitkäaikaiseksi. Äkillinen tautimuoto on helpommin todettavissa voimakkaampien oireiden takia, ja tuolloin kyseessä on yleensä bakteeriperäinen infektio. Kroonisissa eturauhastulehduksissa aiheuttajia on monia. Kyseessä voi olla bakteeriperäinen aiheuttaja, mutta yleensä kyseessä on jokin muu tulehdus- tai ärsytystila. Ennen antibioottihoidon aloittamista on syytä varmistua onko kyseessä bakteeriperäinen tulehdus, sillä varsin usein antibioottihoidosta ei ole mitään hyötyä.

Eturauhastulehdus ja oireet

Kroonisessa eli pitkäaikaisessa eturauhastulehduksessa oireet ovat yleensä lievempiä kuin äkillisessä prostatiitissa. Tavallisimpia oireita ovat tihentynyt virtsaamistarve, virtsaamisvaikeus ja kirvely sekä epämääräistä kipua alavatsalla, välilihassa, kiveksissä, peniksen päässä tai reisien välissä. Kipu saattaa olla hieman vaikeasti paikannettavissa, mutta kuitenkin alapäässä. Lisäksi alavatsalla saattaa olla paineentunnetta, jota voi myös tuntua virtsarakossa. Joskus siemennesteessä saattaa olla silminnähden verta ja siemensyöksy voi olla kivulias. Joillekin istuminen on hankalaa ja kivuliasta. Pitkäaikaiset eturauhastulehdukset voivat olla oireettomia jonkin aikaa, mutta ne saattavat uusiutua joillakin jopa muutaman kerran vuodessa. Kylmälle altistuminen voi pahentaa oireita. Joillakin ihmisillä eturauhastulehdus voi olla oireetonkin.

Äkillisessä muodossa oireet ovat yleensä samankaltaiset kuin kroonisessa, mutta voimakkaampia. Lisäksi kyseessä on selvästi kivuliaampi tila ja kuumetta esiintyy yleensä. Joskus voi kehittyä jopa virtsaumpi kivun ja eturauhasen turvotuksen takia. Eturauhanen on myös tällöin erittäin käsittelyarka. Joskus bakteeri voi myös asettua prostataan pitemmäksikin aikaa ja aiheuttaa kroonisen bakteeriperäisen eturauhastulehduksen.

Aiheuttaja

Äkillisissä eturauhastulehduksissa kyseessä on siis todennäköisemmin bakteeri kuin kroonisissa tautimuodoissa. Tällöin kuitenkin yleensä esiintyy kuumetta. Erilaisia aiheuttajabakteereita on useita. Yleensä bakteeri pääsee kulkeutumaan virtsaputken kautta eturauhastiehyisiin ja aiheuttaa äkilliset oireet. Altistavia tekijöitä ovat suojaamaton sukupuoliyhteys ja kylmäaltistus.

Kroonisessa tautimuodossa noin 70-90 prosentissa tapauksista kyseessä on ns. steriili prostatiitti eli taustalta ei voida osoittaa bakteeriperäistä infektiota. Tämä tautityyppi uusiutuu valitettavan usein. Kyseessä voi esimerkiksi olla elimistön itsensä aiheuttama tulehdustila, jolloin kyseessä on ns. autoimmuunireaktio, mutta kyseessä voi olla myös jokin kemiallinen reaktio tai muu painevaikutus. Uusiutuva muoto voi siis olla myös bakteeriperäinen, johon antibioottihoidon tulisi tepsiä.

Diagnoosi

Aluksi on syytä varmistua siitä, että kyseessä on todellakin eturauhasen tautitila, sillä oireet muistuttavat myös muita sairauksia ja kiputiloja. Varmuuden vuoksi tulisi ottaa myös sukupuolitautimääritykset, kuten klamydia ja tippuri sekä varmistua virtsaviljelyllä, ettei kyseessä ole jokin muu virtsateiden tai rakon infektio. Eturauhastulehdusta epäiltäessä lääkäri tunnustelee eturauhasta peräsuolen kautta. Mikäli eturauhanen aristaa selvästi tunnustelua, on syy varsin selvä. Tämän jälkeen tulisi selvittää, onko eturauhastulehduksen takana bakteeri-infektio. Äkilliset infektiot ovat kuitenkin varsin selviä, joten hoito voidaan aloittaa myös oireiden perusteella.

Kroonissa tapauksissa voidaan suorittaa ns. fraktioitu virtsanäytetutkimus. Tällöin otetaan virtsanäyte suihkun alusta. Tämän jälkeen suoritetaan eturauhasen hieronta, jonka jälkeen otetaan uusi alkuvirtsanäyte. Eturauhastulehduksessa toiseen näytteeseen pitäisi ilmaantua bakteereita, jos kyseessä olisi krooninen bakteeriprostatiitti. Steriilissä eturauhastulehduksessa näytteeseen ilmaantuu tavallista enemmän valkosoluja. Verinäytteestä voidaan määrittää myös eturauhasspesifinen vasta-aine (PSA), joka on koholla tulehduksen ollessa aktiivinen.

Eturauhastulehduksen hoito ja seuranta

Äkillisissä tautitapauksissa annetaan antibioottikuuri, jonka pituus on vähintään neljä viikkoa. Tarkoituksena on varmistaa bakteerin häviäminen ja estää infektion uusiutumiset. Antibioottihoito käy myös kroonisiin bakteeriperäisiin eturauhastulehduksiin, mutta tällöin kuurin kesto on jopa 2-3 kuukautta. Yleensä antibioottina käytetään aluksi fluorokinoloneja, mutta viljelyvastauksen mukaan antibiootti saatetaan vaihtaa.

Kroonisessa, bakteerittomassa ja ensimmäistä kertaa todettavassa tulehduksessa hoidoksi suositellaan pitkää, 4-12 viikkoa kestävää, antibioottikuuria. Noin puolella oireet yleensä lievittyvät. Oireiden uusiessa, antibioottihoitokertaa voidaan harkita uudestaan yhdessä säännöllisen eturauhashieronnan kanssa, mikäli ensimmäisestä kuurista oli hyötyä. Jotkut hyötyvät hyvänlaatuisen eturauhasen liikakasvuun käytettyjen lääkkeiden (finasteridi, tamsulosiini tai alfutsosiini) kokeilusta. Yleisesti käytetään myös perustulehduskipulääkkeitä, joita voidaan kokeilla myös peräpuikkoina. Myös lämpimät istumakylvyt helpottavat oireita. Lisäksi kylmältä suojautuminen on yksi osanen hoitokaaviossa.

Eturauhastulehduksen yleisyys

Krooninen eturauhastulehdus on yksi yleisin syy, joka johtaa urologien vastaanotolle. On arvioitu, että suomalaisista miehistä noin 14 prosenttia kärsii kroonisesta eturauhastulehduksesta, ja että jossain vaiheessa lähes jokaisella miehellä on eturauhastulehdukseen viittaavia oireita vähintään kerran elämässään.

Ennuste

Äkillisissä eturauhastulehduksissa hoito on suhteellisen yksinkertaista ja oikealla hoidolla yleensä pyritään estämään taudin kroonistuminen. Kuitenkin osalla tauti on pitkäikäinen vaiva ja lääkityksestä huolimatta oireet voivat vaivata vuosienkin päästä.

Lähteet

Leskinen M, 2004, Krooninen eturauhastulehdus - miehen krooninen lantion kiputila: Lääkärilehti; 2004;59(40):3737-3741.

Tammela T, 2007, Akuutti bakteeriperäinen eturauhastulehdus: Lääkärin käsikirja, Duodecim, 15.4.2007.

Tammela T, 2007, Krooninen eturauhastulehdus: Lääkärin käsikirja, Duodecim, 15.4.2007.

Leskinen M & Tammela T, 2002, Eturauhastulehduksen hoito: Duodecim; 2002;118(14):1484-1489.

Lue lisää:

Miehillä vaihdevuodet?

Mies, uskalla mennä urologille

2 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Ennemmin kärsin eturauhastulehduksesta kuin syön fluorokinoloneja. Työkaveri rampautui yli vuodeksi syötyään kuurin.
Vierailija (ei varmistettu)
Minulla todettiin krooninen tulehdus vuonna 2000, kun olin vain 22 vuotias. Siitä asti on oireillut koko ajan jotenkin. Alun akuutti vaihe vei sairaalaan. Pahinta minun tapauksessa on vuosien mittaan kehittynyt taudin aiheuttama lantion alueen lihasten krooninen spasmi, eli jatkuva lihaskireys, jota ei helpota juuri mikään. Aiheuttaa kouristelua, joka estää nukkumasta. Vaikka käytän joka päivä ainakin tunnin lämpöhoitoihin, en tervettä päivää ole juuri nähnyt. Nyt olen 39, eli koko nuoruus meni sairauden kanssa, joka heikentää merkittävästi elämänlaatua. Prostatiittia vähätellään sairautena, vaikka oireet ovat hyvin kivuliaita ja tekee elämästä hankalaa. Olen itse kuitenki tottunut jotenkin pärjäämään, vaikka helpompaakin voisi arki olla.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.