Kohtuukäyttö ei altista eteisvärinälle

Alkoholia kohtuudella käyttävät eivät sairastu eteisvärinä-rytmihäiriöön raittiita todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa. Riskit kuitenkin kasvavat tasaisesti käytön kasvaessa.

Norjalaistutkimuksen mukaan naisilla raja kulkee suurin piirtein yhdessä ja miehillä kahdessa alkoholiannoksessa per päivä. Tällöinkin sairastumisriski on aavistuksen suurempi kuin täysin raittiiden, mutta ero on niin pieni, ettei sillä ole käytännössä vaikutusta. Tutkimuksessa 47 000 aikuista seurattiin kahdeksan vuoden ajan. Seurannan aikana eteisvärinään sairastui 1 700 osallistujaa.

Osassa aiemmissa tutkimuksissa myös kohtuukäyttö on yhdistetty eteisvärinän riskiin, mutta yleensä tutkimuksissa on tarkasteltu vain alkoholin määrää. Norjalaisten tutkimuksessa huomioitiin kuitenkin myös juomatavat. Kohtuukäytön turvallisuus havaittiin aikuisilla, jotka eivät harrastaneet humalajuomista, mikä saattaa selittää erot aiempiin tutkimuksiin.

Tulosten valossa vaikuttaa siltä, että pienet määrät alkoholia kohtuudella nautittuna eivät vaikuta eteisvärinäriskiin, mutta riskit suurentuvat nopeasti käytön kasvaessa. Humalajuominen voi tutkimusten valossa altistaa rytmihäiriöille jopa saman illan aikana. Runsas alkoholinkäyttö aiheuttaa eteisvärinän lisäksi myös monia muita sydänoireita ja sairauksia. Arviolta 500 000 suomalaista on alkoholin riskikäyttäjiä eli heille alkoholista aiheutuu selviä terveysongelmia.

Eteisvärinä on yleisin rytmihäiriöistä, ja sitä potee joka kymmenes yli 65-vuotias. Eteisvärinä suurentaa varsinkin aivoverenkiertohäiriöiden vaaraa ja aiheuttaa mm. sydämen tykytystä, hengenahdistusta ja väsymystä.

Lähde: Journal of the American Heart Association 2017;DOI:10.1161/JAHA.117.007094

Lue lisää:

Alkoholi voi lisätä rytmihäiriöitä - vaikutus näkyy nopeasti

Alkoholi herkistää infektioille

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.