Eteisvärinäpotilaan dementiariski pienenee hyytymisenestolääkityksellä

Hyytymisenestolääkitys ehkäisee eteisvärinäpotilaiden aivoverenkiertohäiriöitä, mutta lääkitys pienentää myös potilaan riskiä sairastua dementiaan.

Ruotsalaistutkimuksen mukaan hyytymisenestolääkityksellä olevien eteisvärinäpotilaiden riski sairastua dementiaan on 30–50 prosenttia pienempi kuin potilaiden, jotka eivät ole lääkityksellä. Varfariini ja uudemmat hyytymisenestolääkkeet olivat tässä yhtä hyviä.

Eteisvärinän on pitkään tiedetty altistavan dementialle, mutta tutkimustieto hyytymisenestolääkityksen vaikutuksesta dementiariskiin on ollut vähäistä. Tulokset eivät kerro, mistä vaikutus tarkalleen johtuu, mutta hyytymisenestolääkitys ehkäisee suurten verisuonitukosten muodostumista ja todennäköisesti myös aivoissa pienten aivoverisuonten tukkeutumista ja siten mikroinfarkteja. Mikroinfarktit aiheuttavat muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikkenemistä ja dementiaa.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journalissa ja perustuu lähes puolen miljoonan eteisvärinäpotilaan rekisteritietoihin.

Eteisvärinä on yleisin rytmihäiriöistä, ja sitä potee joka kymmenes yli 65-vuotias. Eteisvärinä suurentaa varsinkin aivoverenkiertohäiriöiden vaaraa ja aiheuttaa mm. sydämen tykytystä, hengenahdistusta ja väsymystä.

Muisti ja muut kognitiiviset toiminnot ovat lievästi heikentyneet arviolta 120 000 suomalaisella. Suurin piirtein yhtä monella on jonkinasteinen dementia.

Lähde: European Heart Journal 2017;DOI:10.1093/eurheartj/ehx579

Lue lisää:

Runsas saunominen suojaa miehiä muistisairaudelta

Eteisvärinä altistaa oireettomille aivoinfarkteille

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.