Alkuvaiheen katetriablaatiosta pitkäaikainen hyöty eteisvärinäpotilaalle

Eteisvärinän ablaatiohoito parantaa eteisvärinän monilta potilailta, mutta osalla oireet uusiutuvat. Tuoreen tutkimuksen perusteella sairastumisen alkuvaiheessa tehtävä kateriablaatio on silti teholtaan lääkehoitoa parempi viiden vuoden seurannassa.

Tutkimuksen mukaan kateriablaatiolla hoidetuista 86 prosentilla ei ollut lainkaan eteisvärinää viisi vuotta operaatiosta, kun lääkehoidolla olevista oireettomia oli 71 prosenttia. Tulokset laajentavat aiempaa tutkimusnäyttöä alkuvaiheen katetriablaation pitkäaikaisvaikutuksista.

Katetriablaatiossa sydämen sähköistä toimintaa muokataan verisuoniteitse tehtävällä sydämen sisäisellä toimenpiteellä. Operaatiolla eristetään eteislihassäikeitä, jotka sotkevat sydäneteisten sähköistä toimintaa, jolloin sähköinen aktiivisuus säilyy järjestyneenä.

Eteisvärinä on yleisin rytmihäiriöistä, ja sitä potee joka kymmenes yli 65-vuotias. Eteisvärinä suurentaa aivoverenkiertohäiriöiden vaaraa ja aiheuttaa mm. sydämen tykytystä, hengenahdistusta ja väsymystä. Kateriablaation on osoitettu pienentävän aivoverenkiertohäiriöiden vaaraa.

Tutkimukseen osallistui 245 eteisvärinäpotilasta, joista 125 satunnaistettiin katetriablaatioon ja loput lääkehoitoon. Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Heart-lehdessä.

Lähde: Heart 2017;103:368–376

Lue lisää:

Eteisvärinä altistaa myös sydänkohtauksille

Laihduttaminen hillitsee eteisvärinää

Eteisvärinän ablaatiohoito ehkäisee aivoinfarkteja

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.