Eläköityminen vähentää stressiä – mutta lähinnä vain hyväpalkkaisten

Eläkkeelle pääsevien stressitasot yleensä laskevat, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan tämä saattaa koskea pääasiassa hyväpalkkaisia ja arvostettuja töitä tehneitä. Havainto voi osaltaan selittää, miksi sosioekonomiset terveyserot suurentuvat eläkeiässä.

Tutkimuksessa seurattiin 1 143 keskimäärin 60-vuotiasta julkisen sektorin työntekijää, joiden kortisoli-stressihormonitasoja oli mitattu useita kertoja vuosina 2002–2009. Stressitasoja tutkimuksessa arvioitiin mittaamalla kortisolin vuorokausivaihtelua, joka on hyvin herkkä stressille.

Tulokset osoittivat työntekijöiden kortisolivaihtelun kehittyvän suotuisaan suuntaan eläköitymisen myötä, mutta tarkemmassa tarkastelussa tämä havaittiin vain henkilöillä, jotka olivat olleet arvostetuissa ja hyväpalkkaisissa töissä. Pienipalkkaisissa tehtävissä työskennelleiden kortisolitasoissa ei näkynyt samanlaista hyödyllistä muutosta, ja erot hyväpalkkaisiin suurenivat eläköitymisen myötä.

Aineistosta ei voinut päätellä, mistä erot stressitasoissa johtuvat, mutta yksi selitys on pienipalkkaisten taloudellisen tilanteen heikkeneminen pienten eläkkeiden takia. Suurituloisille eläköityminen on todennäköisesti huolettomampaa.

Tulokset julkaistiin Journal of Gerontology -lehdessä.

Lähde: Journal of Gerontology 2017;DOI: 10.1093/geronb/gbx058

Lue lisää:

Lähes 3 000 alle kolmekymppistä jää vuosittain eläkkeelle

Eläke kuittaa uniongelmat

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.