Statiinit voivat lisätä diabetesriskiä ylipainoisilla potilailla

Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan statiinit ovat yhteydessä diabetesriskin kasvuun potilailla, jotka ovat ylipainoisia ja joilla on jo valmiiksi korkea diabetesriski.

Statiinien ja diabetesriskin yhteydestä on saatu paljon ristiriitaisia tuloksia, joskin useat tutkimukset ovat osoittaneet lääkkeiden nostavan diabetesriskiä noin 10 - 12 prosentilla verrattuna plaseboon.

Tämänkertaisessa tutkimuksessa oli mukana 3234 ylipainoista potilasta, jotka jaettiin sattumanvaraisesti kolmeen ryhmään. Yksi ryhmä sai metformiinilääkityksen, toinen plasebolääkityksen ja kolmannen elintapoja pyrittiin muuttamaan sellaisiksi, että heillä olisi pienempi riski saada diabetes.

Tutkimuksen alussa noin 4 prosenttia potilaista käytti statiineja, mutta kymmenen vuoden seurantajakson aikana noin kolmannes jokaisesta ryhmästä alkoi syödä niitä. Lopulta, riippumatta ryhmästä statiinit nostivat potilaiden diabetesriskiä noin 36 prosenttia verrattuna potilaisiin, jotka eivät saaneet statiineja.

Statiinien tyyppi tai LDL-kolesteroliarvojen muutokset eivät vaikuttaneet siihen, kuinka paljon diabetesriski kasvoi. Statiinilääkityksen pituus vaikutti riskiin vain ryhmässä, jossa potilaita pyrittiin hoitamaan elintapamuutoksen avulla.

Statiinien todettiin olevan yhteydessä insuliinituotannon heikkenemiseen, joskin tämän yhteyden todettiin olevan tilastollisesti merkittävä vain elämäntapojaan muuttaneiden potilaiden ryhmässä.

Lähde: BMJ 10.11.2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Statiinit saattavat pienentää Alzheimerin taudin riskiä

Monet statiinit altistavat diabetekselle

Jättitutkimus: veritulppariski putoaa merkittävästi statiinien avulla

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.